• Novinky

          • Využívanie inovatívnych pomôcok a postupov vo vyučovaní matematiky - 1. stupeň

            Naši prváci sú v škole už osem mesiacov a zvládli toho od začiatku školského roka 2023/2024 už veľmi veľa. Okrem toho, že počítajú koľko písmeniek im ešte ostáva spoznať, tak majú radi aj matematiku. Pracujú na nej s rôznymi pomôckami ako napr. aktívna matematika, počítadlá Logico picolo alebo matematické kartičky. Na interaktívnej tabuli s využitím Štúdia od Berovcov pracujú najradšej. Zaujalo ich aj Logico picolo, ktoré Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch zakúpila v tomto školskom roku. Táto matematická pomôcka dáva žiakovi a pedagógovi okamžitú spätnú väzbu. Množstvo príkladov a úloh, ktoré už vyrátali s uvedenými pomôckami prispelo k tomu, že v matematike žiaci 1. triedy dosahujú výborné výsledky. Triedna pani učiteľka Zdenka Bóriková má z nich radosť a je na nich hrdá.

            Logico picolo a podobné inovatívne pomôcky a postupy vo vyučovaní matematiky využívajú aj žiaci 3. triedy pod vedením triednej pani učiteľky Eriky Šrankovej, ktorá sa tiež snaží žiakom poskytovať moderné a zaujímavé vyučovanie.

            Držíme vám všetkým palce. Ste šikovní.

          • II. národné kolokvium k odkazu barónky Žofie Bosniakovej

            II. národné kolokvium (odborná diskusia) k odkazu barónky Žofie Bosniakovej sa konalo dňa 26. apríla 2024 t. j. v piatok pri príležitosti 380. výročia jej úmrtia a 415. výročia jej narodenia. V rámci kolokvia sa konalo tiež kladenie vencov a tichá úcta k Žofii, ktorá má sochu pred budovou našej katolíckej školy. Súčasťou podujatia boli aj naši žiaci pod réžiou pani učiteľky Anežky Šimunkovej, ktorí prítomným členom kolokvia a pozvaným hosťom priblížili život a osudy Žofie Bosniakovej. Naša katolícka škola je hrdá na to, že nesie meno Žofie Bosniakovej a taktiež sme veľmi šťastní, že môžeme životný odkaz a hodnoty „anjela šurianskeho hradu“ prinášať v každodennom živote školy všetkým žiakom Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch.

            Pozn. reportáž z kolokvia bola odvysielaná dňa 26. apríla 2024 vo večerných správach RTVS t. j. posledná reportáž od 48:02. 

            https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/462355#2860

          • Výroba nátierok - chlapci z 5. triedy

            Naši žiaci - tentokrát chlapci z 5. triedy sú veľmi šikovní vo výrobe nátierok na Technike, pretože:

            1. sami si našli recept
            2. sami si nakúpili v obchode
            3. sami si načistili ingrediencie
            4. sami si pripravili rôzne druhy nátierok
            5. sami si to aj zjedli a veľmi im ich vlastné jedlo chutilo

            Samozrejme po celý čas na nich dohliadala pani učiteľka Lucka Holková, ktorá chlapcov správne usmernila. Ste šikovní a zruční.

          • Obvodné kolá športových súťaží

            Počas mesiacov marec a apríl sa naši žiaci z 1. a 2 stupňa t. j. dievčatá aj chlapci zapojili do obvodných kôl nasledujúcich športových súťaží:

            1.     Vybíjaná dievčat

            2.     Futbal mladších žiakov

            3.     McDonald´s Cup

            Všetky tieto súťaže boli pre nás znova takým malým športovým sviatkom, pretože sme mali možnosť zmerať si sily v kolektívnych športoch s ostatnými základnými školami z mesta Šurany a tiež blízkeho okolia. Vo vybíjanej nás potešila hneď výhra v prvom zápase, no ďalšie dva zápasy sme sa však nevedeli dostať do tempa. Súper nám nedovolil vypracovať si väčší bodový náskok a výhra zaslúžene patrila súperom. To nám nevadí, pretože dievčatám patrí veľká pochvala za prípravu, bojovnosť a férovú hru v každom jednom zápase.

            Nedarilo sa ani chalanom, ktorí vo futbale mladších žiakov nastúpili proti silnejším a skúsenejším súperom. Nepodarilo sa im vyhrať ani jeden zápas, no po futbale chalani "triezvo" zhodnotili, že ešte musia dorásť a budúci rok bude pre nás určite úspešnejší, pretože ich doplnia talentovaní spolužiaci z 1. stupňa.

            Pokazené športové chute sme si napravili v McDonald´s Cupe. Chlapci s dievčatami prekvapili mimoriadnym výkonom voči ostatným základným školám. Chlapcom unikol postup do okresného kola po zápase so ZŠ na ulici SNP, kde prehrali 0:1. Zápas bol vyrovnaný a napínavý, no rozhodol jediný gól približne 5 minút pred koncom riadneho hracieho času. 

            Víťazom gratulujeme a všetkým našim žiakom ďakujeme za emócie, bojovnosť, kolektívny prístup a férovú hru.

          • Popoludnie s pizzou

            Žiaci 8. triedy majú veľmi radi pizzu. Radi ju jedia, ale dokážu si ju aj sami pripraviť. Tak sa spolu s triednou pani učiteľkou Jankou Zrubcovou stretli po vyučovaní vo vlastnej triede na „pizza akcii“ a strávili tak spolu príjemné chvíle v kruhu svojho spoločenstva. A samozrejme aj chutné.

          • Svetový deň zdravia

            Zdravie je dar, o ktorý sa treba starať, a preto sme si na našej katolíckej škole urobili „týždeň zdravia“. Každý deň sa žiaci zapájali do výziev podporujúcich zdravý životný štýl. Počas veľkých prestávok si zahrali na školských športoviskách vybíjanú, futbal, basketbal a zaskákali si na švihadlách. Samozrejmosťou bola aj zdravá desiata. Do aktivít sa zapájali aj učitelia, takže boli príkladom. Zapojiť sa mohol každý, a tak v jednom momente na ihrisku hrali zmiešané tímy z ročníkov 1. až. 9.

            Naše „decká“ sú jednoducho SKVELÉ.

          • Vzdelávanie učiteľov - Matematika od Berovcov

            Naši učitelia neučia len deti, ale musia sa učiť aj oni sami, aby žiakom poskytli vedomosti kvalitnými a modernými metódami. Dňa 18. apríla 2024 absolvovali pani učiteľky z 1. stupňa vzdelávanie a prednášku z oblasti matematiky od spoločnosti LiberaTerra s.r.o., ktorá poskytuje inovatívny spôsob výučby. Ten je pre deti jasný a prehľadný. Zo žiaka, ktorý bol často iba prijímateľom faktov, sa stáva aktívny tvorca vlastného učenia sa. Má možnosť rozhodnúť sa, čo, akým spôsobom a kedy sa bude učiť (https://www.liberaterra.sk/o-nas). Naša katolícka škola je zdravo hrdá na práve takýto spôsob výučby matematiky, ktorý ponúkame už 5 školských rokov na 1. stupni a musíme konštatovať, že výsledky je už vidieť.

          • Exkurzia - Mincovňa v Kremnici a Banské múzeum

            Počas mesiaca marec sa žiaci 5., 7. a 9. triedy zúčastnili exkurzie do Mincovni v Kremnici a Banského múzea v prírode v Banskej Štiavnici. Žiaci spolu s triednymi učiteľmi najprv absolvovali komentovanú prehliadku v mincovni, kde sa dozvedeli, že ide o podnik, ktorý pracuje nepretržite od svojho vzniku v 14. storočí po založení uhorským kráľom Karolom Róbertom. Dozvedeli sa, že sa mincovňa okrem euromincí razí mince pre krajiny celého sveta. Na záver si mohli vyraziť vlastnú mincu alebo zakúpiť suvenír v podnikovej predajni. Následne sa naši žiaci presunuli do Banského múzea v prírode v Banskej Štiavnici, kde ich kroky smerovali do podzemia t. j. do štôlne Bartolomej. Banský sprievodca nás previedol starou i novou časťou štôlne, kde sa žiaci dozvedeli mnohé zaujímavosti o histórii baníctva, fyzike v baniach a taktiež o každodennom živote baníkov, ktorí majú veľmi dôležité ale ťažké povolanie. Exkurzia bola výborná, za organizáciu ďakujeme pani učiteľkám Anežke Šimunkovej a Andrejke Malíkovej a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné výlety.

          • Matematický klokan

            Takto sústredene riešili žiaci našej katolíckej školy úlohy celoslovenskej súťaže – Matematický klokan. Do súťaže sa zapojili žiaci z 1. aj 2. stupňa, ktorí využili svoje vedomosti z matematiky a tiež logické myslenie. Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a tešíme sa na vaše výsledky.

          • Duchovná obnova žiakov 5. triedy

            Duchovné obnovy žiakov našej katolíckej školy začali tiež na 2 stupni t. j. konkrétne u našich piatakov. Dňa 15. marca sa deti neučili bežným spôsobom, ale tak trochu inak. Duchovnú obnovu viedol pán dekan Vícen, ktorý sa piatakom celý deň venoval. Žiaci sa spoločne pomodlili školskú krížovú cestu, prijali sviatosť zmierenia, zúčastnili sa na svätej omši v školskej kaplnke, kde spevom oslavovali Pána Ježiša a spoločne absolvovali ďalšie duchovné aktivity.

            Touto cestou ďakujeme pánovi dekanovi za duchovnú formáciu žiakov 5. ročníka a čas, ktorý im venoval.

          • Poďakovanie za DOD a zápis do 1. ročníka

            Máme za sebou náročné, avšak radostné dni. V sobotu 6. apríla 2024 sme na našej katolíckej škole organizovali Deň otvorených dverí – DOD. Pedagógovia pripravili pre návštevníkov rôzne zaujímavé aktivity, aby prezentovali vlastnú každodennú prácu s deťmi. Nechýbal pohyb, kreativita, EKO-BIO krúžok, riešenie interaktívnych úloh a mnoho iného. Hostia si mohli pozrieť priestory školy a samozrejme sa aj trochu občerstviť. Po víkende nás v pondelok a utorok čakal zápis žiakov do 1. ročníka. Budúci prváčikovia preukázali svoje vedomosti, zručnosti a šikovnosť. Veľký záujem o navštevovanie našej katolíckej školy nás veľmi teší, prijímame ho s pokorou a zodpovednosťou. ĎAKUJEME za Vašu dôveru a spätnú väzbu. Teraz už usilovne riešime potrebné administratívne úkony, aby sme Vás o výsledku mohli, čo najskôr informovať k obojstrannej spokojnosti.

            Ešte raz ĎAKUJEME za všetko.

          • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

            Dňa 22. marca 2024 sa na pôde našej katolíckej školy uskutočnilo dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády, ktoré sa zúčastnilo 5 družstiev. Otázky boli náročné, no napriek tomu súťažiaci využili svoje vedomosti z prípravy a zabojovali. Naši reprezentanti zo 7. ročníka t. j. Tomáš, Katka a Lenka síce nepostúpili ale boli úspešní riešitelia a nabrali cenné skúsenosti do ďalšieho školského roka. Ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu CZŠ Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Zvlášť blahoželáme k víťazstvu a postupu do diecézneho (krajského) kola žiakom zo ZŠ a MŠ Maňa, ktorí získali 1. miesto.

          • Exkurzia žiakov 6. triedy - Kalvária v Nitre

            Dňa 22. marca 2024 t. j. vo štvrtok sa uskutočnila exkurzia žiakov 6. triedy do starobylej Nitry. Triedna pani učiteľka Linda Škandová a pán kaplán Lenčéš si pre nich pripravili program v podobe krížovej cesty na nitriansku Kalváriu, zaujímavú návštevu misijného múzea a prechádzku popri rieke Nitra. Žiakom sa veľmi páčilo, pretože ich kolektív bol spojený nielen kamarátsky ale aj duchovne. Tešíme sa z Vás všetkých.

          • Deň vody

            Zdravá + liečivá + životaschopná = VODA

            Vodu často vnímame ako niečo obyčajné. Jej výnimočnosť však spočíva v tom, že je nenahraditeľná a má mnohostranné využitie: je životne dôležitá, je domovom, lokálnym aj globálnym zdrojom, dopravnou cestou i regulátorom klímy. Dostupnosť a kvalita vody určuje podmienky existencie na Zemi. Od roku 1993 si každoročne pripomíname jedinečnosť tejto prírodniny.

            "Svetový deň vody" sme na našej katolíckej škole oslávili dňa 22. marca 2024 veľkolepo:

            1. Pre širokú verejnosť si naši žiaci pripravili rôzne dôležité informácie o vode a tie nainštalovali pred budovu školy.
            2. Ráno pri vstupe na celé školské spoločenstvo čakala základná faktografia o vode a prekážková vodná dráha.
            3. V priestoroch školy boli naaranžované rôzne vodné doplnky, žiaci sa obliekli do rôznych odtieňov modrej a dotvorili svoj odev alebo vizáž vodnými detailmi.
            4. Nechýbal vodný bar v interiéri pre žiakov a v exteriéri pre občanov mesta Šurany.
            5. Na vyučovaní a medzipredmetových vzťahoch dominovala téma vody.
            6. ŠKD bolo doslova "zaplavené" vodnými aktivitami a hrami.

            Čo dodať na záver? Snáď len toľko, že neberme vodu ako samozrejmosť, ochraňujme ju, rešpektujme vodný zákon a prispejme spoločne k tomu, aby sa i ďalšie generácie mohli kedykoľvek napiť čistej vody, ktorá nám tečie z vodovodných kohútikov, alebo vyviera z našich slovenských prameňov. 

            Majme preto na pamäti známe príslovie:

            "Keď piješ vodu, spomeň si na jej prameň!"

            P.S. Keby ste predsa len nevedeli niečo o vode alebo ako s ňou narábať, tak sa opýtajte našich žiakov z Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch a tí Vám radi pomôžu.

          • (Pôstna zbierka) Tehlička 2024

            Počas pôstneho obdobia sa pravidelne zapájame do zbierky Tehlička, ktorú organizuje občianske združenie Savio. Výťažok z tohtoročnej zbierky bude použitý v Južnom Sudáne na podporu Edukačného centra sv. Bakhity, ktoré navštevuje viac ako 1100 žiakov a študentov. Cez prestávku sme si pozreli edukačné video, riešili aktivity a symbolicky stavali školu - nalepili tehličku na plagát. Spolu sme vyzbierali 110 eur, ktoré sme vložili na účet organizátora.

            Viac informácií nájdete na https://savio.sk/co-robime/tehlicka/juzny-sudan-tonj/.

            Ďakujeme.