• Novinky

          • Výroba nátierok

            Naši žiaci 5. ročníka sú veľmi šikovní vo výrobe nátierok na Technike, pretože:

            1. sami si našli recept
            2. sami si nakúpili v obchode
            3. sami si načistili ingrediencie
            4. sami si pripravili rôzne druhy nátierok
            5. sami si to aj zjedli a veľmi im ich vlastné jedlo chutilo

            Samozrejme po celý čas na nich dohliadala pani učiteľka Lucka Holková. Ste šikovní a zruční.

          • Talentcentrum

            Dňa 20. februára 2024 t. j. v utorok naši deviataci navštívili Talentcentrum v Nitre, kde mali možnosť spoznať viac sami seba. Otestovali svoje vedomosti, zručnosti i špeciálne schopnosti a zistili, aké povolanie by mohli v budúcnosti vykonávať. Pre mnohých bolo zaujímavé spoznať viac svoje silné stránky i to, v čom sa im menej darí, aby sa mohli ďalej rozvíjať. Ďakujeme našej školskej pani psychologičke Katke Blanárovej za organizáciu exkurzie a taktiež za poradenstvo pri výbere tej správnej strednej školy pre všetkých žiakov 9. ročníka.

          • Pôst na Valentína alebo Valentín v pôste

            Pôstne obdobie sa začalo na Popolcovú stredu, ktorá tento rok  pripadla na 14. februára, kedy slávime aj sviatok zamilovaných. V našej škole sme deň začali sv. omšou, počas ktorej sme boli poznačení popolom. Pán kaplán nás povzbudil, aby sme počas pôstneho obdobia trénovali nielen naše telo, ale aj nášho ducha. Čím budeme vnútorne silnejší, tým viac dobra môžeme vykonať a viac lásky šíriť. Šírením lásky sme pokračovali po sv. omši, kedy sme cez školský rozhlas čítali naše „valentínky“. Žiaci i učitelia napísali odkazy plné dobra a lásky pre tých, ktorých nosia vo svojom srdci. Takto sme spojili pôst s dňom sv. Valentína. Pretože ako píšu na stránke slovoplus.sk: "Pôstne obdobie je časom, ktorý by mal vychádzať a smerovať k láske – k sebe samému, blížnym a Bohu. Mali by sme robiť to, čo umožňuje láske rásť – všetko to, čo lásku vyjadruje, vyslovuje a vykonáva. V pôstnom období by sme mali budovať lásku. Záleží len na nás: Ako bude vyzerať to naše Pôstne obdobie? O koľko láskavejší budeme na jeho konci? O koľko viac budeme milovať? O koľko budeme vernejší, milosrdnejší a svätejší?"

          • Fánky na technike

            Síce sme už v pôstnom období ale siedmaci spolu s ich triednou pani učiteľkou nám poslali fotografie, ktoré dokumentujú ich snahu a postup práce pri pečení fánok (tradičného fašiangového pokrmu) na technike. Tie stihli napiecť ešte pred Popolcovou stredou a rozvoňali nám takto celú školu. Ďakujeme siedmaci. Ste šikovní.

          • Týždeň s anglickými lektormi

            V dňoch od 12. do 16. februára 2024 prebiehal na našej katolíckej škole týždeň s anglicky hovoriacimi lektormi. Dvaja sympatickí mladí ľudia Tuğce z Turecka a Shawn z Taiwanu nám vyplnili hodiny anglického jazyka aktivitami a zaujímavými informáciami. Komunikovali sme iba v angličtine, čím sme si precvičili slovnú zásobu a určite sa naučili aj novým výrazom. Prežili sme spolu vzácny čas, vytvorili nové priateľstvá a na konci týždňa prišli aj slzy, vzhľadom na to, že sme sa museli rozlúčiť. Vďaka internetu je dnes svet malý a ktovie, možno sa ešte niekedy stretneme.

            Ešte raz, vďaka Tuğce a Shawn!

          • Školský karneval 2024 - zábava a súťaže

            Pokračovanie...

            ...a mnohé ďalšie nádherné masky čakalo kopec dobrej zábavy, tanca a súťaží s bohatou tombolou. K tradičnej súťaži patrila aj najlepšia fašiangová dobrota, ktorú vyhodnotila odborná komisia. Po voľnej tanečnej zábave sme sa spokojní rozišli domov a pomaličky sme sa začali pripravovať na pôstne obdobie, ktoré predchádza Veľkonočným sviatkom a zmŕtvychvstaniu Ježiša Krista.

            Na záver patrí veľká vďaka pani družinárkam Renátke Foltanovičovej a Adrike Hlinkovej za organizáciu, moderovanie a zrealizovanie karnevalových súťaží pre našich žiakov.

            ĎAKUJEME všetkým organizátorom, pedagógom a žiakom za super zábavu.

          • Školský karneval 2024 - masky

            História karnevalu siaha až do stredoveku, konkrétne do 11. storočia n. l., kedy sa prvé masky začali nosiť v slávnych Benátkach. Podobne ako aj benátsky karneval, tak aj ten slovenský je typický práve pre fašiangové obdobie, ktoré sa končí Popolcovou stredou. No a náš školský karneval je charakteristický nádhernými, nápaditými, originálnymi alebo ručne vyrobenými maskami, ktoré vyhotovili ruky kreatívnych detí a ich šikovných rodičov. Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch usporiadala tradičný školský karneval dňa 30. januára 2024 v Spoločenskej hale. Všetkých prítomných filmových hrdinov, športovcov, členov rodiny Adamsovcov - Wednesday, Snehulienku, zvieratká rôzneho druhu, vojakov - zásahovú jednotku, Slamienku, nočnú oblohu, hasičov, čarodejnice, strašidlá, orientálnych bojovníkov, Harryho Pottera, Spider-mana, pirátov, dažďové kvapky, hríbik, Márnosť-šedivú, školský pedagogický zbor (dvojníci), starenky, lienku, mušketiera, duchov, kostlivcov, robotníkov, pokémonov, rozprávkové bytosti z rôznych rozprávok, hokejistu na dôchodku a jeho fanúšičku, Pipi Dlhú Pančuchu, televízor - TV noviny, trpaslíka a mnohé ďalšie nádherné masky čakalo kopec dobrej zábavy, tanca a súťaží s bohatou tombolou...

            ...pokračovať však budeme zajtra, pretože krásnych fotografií je veľa a do jedného príspevku, by sa to všetko nezmestilo.

          • Duchovná obnova pre 4. ročník

            Dňa 26. januára 2024 absolvovali naši štvrtáci duchovnú obnovu s p. dekanom Štefanom Vicénom. V tento deň sa deti neučili bežným spôsobom, ale tak trochu inak.

            O duchovnej obnove deti povedali:

            ,,Spoznávam sa s Pánom Ježišom.“(Martinka B.)

            ,,...aby sme boli lepšími ľuďmi, a aby sme vedeli pomáhať.“(Lujzinka T.)

            ,,...aby sme si pripomenuli Ježiša. Páčila sa mi svätá omša.“(Emmka T.)

            ,,Mal som dobrý deň, lebo som si mohol oddýchnuť.“(Irko C.)

            ,,...aby sa naša duša očistila a zopakovali sme si, čo máme robiť ako kresťania. Je to zábava.“(Kvetanka Č.)

            ,,Mal som lepší deň, lebo sme sa rozprávali, trochu učili a modlili a mali sme omšu a bola to zábava.“(Oliverko Š.)

          • Fašiangy v knižnici

            Naši štvrtáci pravidelne navštevujú okrem školskej knižnice aj knižnicu mestskú. Tentokrát im pani knihovníčka pripravila rozprávanie o tradíciách a zvykoch počas fašiangového obdobia na našom území. Zabavili sme sa a domov sme si, tak ako vždy, zobrali aj nové knihy podľa vlastného záujmu detí. Tešíme sa zasa o mesiac.

          • DOD/zápis do 1. ročníka a elektronická prihláška

            Vážení rodičia budúcich prváčikov,

            dovoľujeme si Vás informovať, že Deň otvorených dverí sa uskutoční na našej škole dňa:

             

            6. apríla 2024 od 13:00 do 15:00.

             

            Taktiež si Vás dovoľujeme informovať, že zápis do 1. ročníka sa uskutoční v dňoch:

             

            8. a 9. apríla 2024 od 14:00 do 17:00.

             

            Pokým ste sa rozhodli Vášho predškoláka zapísať do prvého ročníka k nám, tak Vás ubezpečujeme, že toto Vaše rozhodnutie bolo správne. V prípade váhania a rozhodovania sa vedzte, že naša škola Vám a Vášmu dieťaťu ponúka okrem kvalitnej výchovy a moderného vzdelávania tiež hodnoty, ktoré sú pre súčasnú dobu tak potrebné, a to rodina, priateľstvo, rešpekt, úcta a viera.

             

            Elektronická prihláška do 1. ročníka

             

            Vopred ĎAKUJEME za prejavenú dôveru a aj všetkým za prezretie a zdieľanie tohto príspevku o našej Cirkevnej základnej škole Žofie Bosniakovej v Šuranoch.

            Tešíme sa na Vás.

          • Anglický jazyk vo 4. ročníku

            Naši štvrtáci sa na Anglickom jazyku práve učia o zvieratách, tak sa rozhodli vytvoriť super pomôcku pre celú školu. Priniesli si množstvo plyšových zvieratiek, každému vyrobili kartičku s označením v anglickom jazyku a umiestnili ich na chodbe školy. Takto sa mladší žiaci mohli naučiť menej známe živočíchy v angličtine a väčší si ich zopakovali. Ďakujeme štvrtákom a triednej pani učiteľke Kristínke Patkósovej za veľmi názornú a pestrú aktivitu.

          • Duchovná obnova - 3. ročník

            V priebehu januára absolvovali duchovnú obnovu žiaci 3. ročníka. K tretiakom prišiel pán dekan Vícen, ktorý sa im celý vyučovací deň venoval. Žiaci sa spoločne modlili, zúčastnili sa svätej omši, spevom oslavovali Pána Ježiša a spoločne absolvovali ďalšie duchovné aktivity.

            Touto cestou ďakujeme pánovi dekanovi za duchovnú formáciu žiakov 3. ročníka a čas, ktorý im venoval.

          • Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

            Dňa 22. januára 2024 sa na našej katolíckej škole konalo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. V súťaži sme mali zastúpenie z každej kategórie a porota to nemala vôbec ľahké, aby rozhodla o tých najlepších. Napokon porota vybrala nasledovne:

            1. kategória:

            • próza: Alica Poláková – 2. ročník
            • poézia: Lujza Tináková – 4. ročník

            3. kategória:

            • poézia: Veronika Vlačušková – 9. ročník
            • próza: Henrieta Pastrnáková – 7. ročník

            Všetkým recitátorom srdečne ďakujeme za účasť a výhercom prajeme veľa šťastia na obvodnom kole, ktoré sa bude konať dňa 21. februára 2024.

          • „Chuťovky“ pre okrídlencov

            Počas zimných mesiacov, kedy vládne v prírode nevľúdne a chladné počasie, ktoré vytvára náročnejšie podmienky pre zháňanie potreby u našich zimujúcich vtáčikov, sme sa rozhodli im pomôcť.

            Pani učiteľky, Šranková a Malíková, ktoré vedú Ekologicko-biologický krúžok nám poskytli nápady a pripravili pomôcky, ktorými sme sa pustili do zhotovenia kŕmidiel. Ďalším úmyslom bolo tiež deťom v Školskom klube detí priblížiť rôzne druhy vtákov žijúcich v Európe a Afrike.

            Kŕmidlá sme si originálne vyzdobili a tiež sme sa výborne zabavili v ŠKD v role "vtáčika", ktorý zobká červíka v podobe kukuričnej chrumky. Zhotovené výrobky sme zavesili na stromy pred budovou školy. Kŕmidlá zasa na parapetné dosky, odkiaľ budeme mať možnosť pozorovať činnosť vtáčikov. Tešíme sa na "divadlo", ktoré budeme môcť sledovať vďaka vtáčej blízkosti.