• Novinky

          • (Pôstna zbierka) Tehlička 2024

            Počas pôstneho obdobia sa pravidelne zapájame do zbierky Tehlička, ktorú organizuje občianske združenie Savio. Výťažok z tohtoročnej zbierky bude použitý v Južnom Sudáne na podporu Edukačného centra sv. Bakhity, ktoré navštevuje viac ako 1100 žiakov a študentov. Cez prestávku sme si pozreli edukačné video, riešili aktivity a symbolicky stavali školu - nalepili tehličku na plagát. Spolu sme vyzbierali 110 eur, ktoré sme vložili na účet organizátora.

            Viac informácií nájdete na https://savio.sk/co-robime/tehlicka/juzny-sudan-tonj/.

            Ďakujeme.

          • Technika v 7. ročníku

            Pred blížiacimi sa veľkonočnými tvorivými dielňami vyrábali siedmaci spolu s triednou pani učiteľkou veselé kurence. Pomocou tavnej pištole, plastových očiek, jutového špagátiku, vhodného podkladu a rôznych doplnkov vyrobili veselú vtáčiu postavičku. Následne sa tieto práce detí spolu s ďalšími produktami ponúkali v rámci veľkonočných tvorivých dielní dňa 26. marca 2024 t. j. v utorok v spoločenskom dome v Šuranoch pod hlavičkou našej katolíckej školy. Ste šikovní siedmaci a ďakujeme za výrobok.

          • Krížová cesta žiakov CZŠ na Palmovú (Kvetnú) nedeľu

            Bol si tam, keď bol umučený Pán?

            Tak znejú slová piesne, ktoré sme na Palmovú (Kvetnú) nedeľu dńa 24. marca 2024 spievali vo farskom kostole v Šuranoch na pobožnosti krížovej cesty. Jednotlivé zastavenia čítali žiaci našej katolíckej školy. Pri čítaní a počúvaní textov sme sa zamýšľali nad svojím správaním, vzťahmi a skutkami. Uvedomili sme si, že aj my sme Pánovi spôsobili svojimi zlými skutkami muky. Spoločne sme prosili o Božiu pomoc byť lepšími a preto Vám želáme požehnaný Veľký týždeň.

          • Naši tretiaci (ako sa učia)

            V priebehu týždňa sme do správ dostali fotografie od našich tretiakov. Spolu s triednou pani učiteľkou nám chcú ukázať ako sa učia. Konkrétne ide o hodinu vlastivedy, kde sa zaoberali témou – Historické predmety obce. Tu si spravili malú výstavu v triede a napísali krátky sloh. Na pracovnom vyučovaní zase zapojili vlastnú kreativitu a vyrobili jednoduché bábky. Nechýbala tiež hodina slovenského jazyka, kde mali tretiaci zaujímavú úlohu t. j. vytvoriť reklamu na našu katolícku školu. Ste veľmi šikovní, kreatívni a ďakujeme za krásne fotografie do príspevku. Už teraz sa tešíme na ďalší váš príspevok.

          • T9 2024

            Dňa 20. marca 2024 t. j. v stredu sa na celom Slovensku uskutočnilo tzv. Testovanie 9 z matematiky a slovenského jazyka a literatúry (tradične označované tiež ako "Monitor"), ktoré malo za úlohu:

            • Porovnávať výkony žiakov v testoch - ranking.
            • Získať obraz o výkonoch žiakov na výstupe zo základnej školy.
            • Výsledok žiaka slúži ako podklad na prijímacie skúšky na strednú školu.
            • Poskytnúť školám spätnú väzbu a komplexnejší obraz o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania.

            Na našej škole testovalo dnes celkovo 11 žiakov 9. ročníka, ktorí už netrpezlivo čakajú na výsledky. Veríme, že ste im držali palce lebo my rozhodne ÁNO.

          • Turistický krúžok - Regionálna turistika

            Dňa 5. marca 2024 (utorok – cez jarné prázdniny) sa po niekoľkomesačnej odmlke konečne uskutočnila 2. vychádzka turistického krúžku v tomto školskom roku 2023/2024 na našej katolíckej škole t. j. regionálna turistika po okolí Šurian, Nitrianskeho Hrádku a Dolného Ohaja. Turistiky sa zúčastnilo 7 žiakov a dvojica pedagógov, ktorí dobehli zameškané. Spoločne absolvovali 21 km dlhú trasu a strávili tak príjemný prázdninový deň. Mali sme šťastie na nádherné a slnečné počasie. Tentokrát išlo o spoznávanie zaujímavých lokalít v blízkom okruhu školy dostupných po neznačených chodníkoch. Na našej trase sa striedali poľné cesty, hrádze popri riekach, blatisté miesta po poľnohospodárskej technike alebo mosty. Po ceste sme spoznali archeologické nálezisko Slovenská Trója, blízke štrkoviská, miestne vinohrady, poľovnícke a rybárske revíry, meandre a chránené lokality riečky Žitava alebo blízku Čiernu vodu tzv. Mŕtve rameno rieky Nitra a mnoho iného. Na záver sme si ako odmenu dopriali pizzu v miestnej reštaurácii. Je veľmi potešujúce zistiť, že za kvalitnou turistikou nemusíte chodiť ďaleko. Máme ju doslova pod nosom len stačí deti naučiť objavovať. Všetkým žiakom sa veľmi páčilo (aj keď niektorí zo začiatku hundrali, že ako sa dá robiť turistika na Nitriansky Hrádok) a už teraz Vás všetkých srdečne pozývame na ďalšiu turistiku na hrady Oponice a Gýmeš dlhú približne 18 km. Táto turistika je vhodná pre žiakov 2. stupňa alebo turisticky zdatnejšie deti z 1. stupňa.

          • Prezentácia SOŠ gastronómie a služieb pre žiakov 8. a 9. ročníka

            Ešte ku koncu mesiaca február k nám zavítali študenti a pedagógovia/majstri odborného výcviku zo Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Šuranoch. Našim žiakom 8. a 9. ročníka predstavili svoju strednú školu a študijné odbory, na ktorých môžu ďalej pokračovať v štúdiu po úspešnom ukončení vzdelávania sa na základnej škole. Samozrejme nemohla chýbať profesionálna ukážka a ochutnávka flambovaných palaciniek ako jedna zo zručností študenta strednej školy. Ďakujeme SOŠ gastronómie a služieb za návštevu a prajeme pri výchove a vzdelávaní študentov veľa úspechov.

          • Nové mikroskopy

            V druhej polovici školského roka 2023/2024 naša katolícka škola zakúpila nové mikroskopy klasického formátu, ale aj jeden moderný digitálny mikroskop s LCD monitorom. Hodiny Biológie pod vedením pani učiteľky Andrejky Malíkovej sa takto stali ešte viac zaujímavejšími, čo ocenili hlavne žiaci 5. triedy, ktorí si ako prví vyskúšali prácu s novým vybavením. Taktiež ďakujeme pánovi riaditeľovi Jozefovi Hlavatému za zakúpenie mikroskopov a neustále zlepšovanie vyučovacieho procesu našich prírodovedných predmetov.

          • Hviezdoslavov Kubín

            Dňa 21. februára 2024 sa naša škola zúčastnila obvodného kola súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

            Reprezentovali nás:

            • Lujza Tináková  - 4. ročník                                                      
            • Henrieta Pastrnáková  - 7. ročník
            • Veronika Vlačušková  - 9. ročník

            Dievčatá, ďakujeme za skvelý výkon a vzornú reprezentáciu školy!

          • Kreatívko - módne návrhárky

            Už piaty školský rok nám na škole funguje jeden z mnohých veľmi obľúbených školských krúžkov – KREATÍVKO. Pod vedením pani učiteľky Lucky Holkovej sa naši šikovní a tvoriví žiaci stretávajú každý týždeň, aby rôzne materiály okolo seba premenili na umelecké diela. Pre tentokrát to bola tvorba vlastných módnych návrhov. Zase PERFEKTNÉ.

          • Exkurzia 5. triedy - Zoborská lesostep

            Dňa 29. februára 2024 t. j. vo štvrtok sa žiaci 5. triedy spolu s triednym pánom učiteľom vybrali objavovať krásy Národnej prírodnej rezervácie Zoborská lesostep, ktorá je jednou zo zastávok náučného chodníka Zoborské vrchy. Ide o nádhernú lúčnu krajinu s rozlohou 23,1 ha, kde sa vyskytuje mnoho druhov chránených rastlín a živočíchov. Podobnú step/lesostep nájdete na Slovensku už len na území Slovenského krasu. Exkurzia bola zameraná okrem regionálnej výchovy aj na geografiu, biológiu a dejepis. Piataci si takto overili svoje vedomosti v praxi ako napríklad krásy Nitrianskeho kraja, orientáciu a správanie sa na turistických chodníkoch, znaky kvitnúcej prírody na jar alebo rôzne druhy historických prameňov. Všetci účastníci exkurzie spolu absolvovali nádherných 9 kilometrov a následne sa premiestnili do OC Mlyny, kde na nich čakala odmena v podobe spoločného obeda a filmového zážitku v kine. Veríme, že sa vám páčilo a už teraz sa tešíme na ďalšiu exkurziu.

          • Obvodné kolá športových súťaží

            Počas mesiaca február sa naši žiaci z 2. stupňa t. j. dievčatá aj chlapci zapojili do obvodných kôl nasledujúcich športových súťaží:

            1. Basketbal 3x3 – chlapci
            2. Florbal – chlapci
            3. Florbal – dievčatá

            Všetky tieto súťaže sú pre nás takým malým športovým sviatkom, pretože máme možnosť zmerať si sily v kolektívnych športoch s ostatnými základnými školami z mesta Šurany a tiež blízkeho okolia. V basketbale chlapcov 3x3 nás potešila hneď výhra v prvom zápase nádherným košom za 2 body v predĺžení, ktorý okamžite rozhodol o našom víťazstve. Ďalšie dva zápasy sme sa však nevedeli dostať do tempa. Súper nám nedovolil vytvoriť si žiadne väčšie šance a výhra patrila zaslúžene súperom. To nám však nevadí, pretože chalanom patrí veľká pochvala za prípravu, bojovnosť a férovú hru v každom jednom zápase.

            Pokazené športové chute sme si napravili vo florbale. Chlapci aj dievčatá prekvapili mimoriadnym výkonom voči ostatným základným školám. Chlapcom unikol postup do okresného kola po prepočte skóre, pretože sa zhodne umiestnili s ďalšími dvomi školami na 1. mieste. Dievčatá zase 3 minúty pred koncom riadneho hracieho času neudržali tesné vedenie 1:0 a nakoniec postup do okresného kola získala ZŠ na ulici SNP, ktorá otočila zápas vo svoj prospech 1:2.

            Víťazom gratulujeme a všetkým našim žiakom ďakujeme za emócie, bojovnosť, kolektívny prístup a férovú hru.

          • Interview s pánom riaditeľom

            Naši štvrtáci na hodine slovenského jazyka preberali tému INTERVIEW. Keď sa dozvedeli, že je to pripravený rozhovor s významnou osobou, rozhodli sa pozvať na najbližšiu hodinu samotného pána riaditeľa našej katolíckej školy. Otázky si zodpovedne pripravili tak, aby sa dozvedeli zaujímavosti z jeho detstva i zo školských čias. Boli zvedaví na cestovateľské zážitky, obľúbené jedlo, voľný čas, či vízie a sny do budúcnosti. Pripravili sme kreslo pre hosťa i malé občerstvenie. Odpovede pána riaditeľa nás nesklamali. Boli srdečné, veselé a múdre. Presne taký je aj náš pán riaditeľ. Ďakujeme.

          • Krížová cesta žiakov našej katolíckej školy

            Klaniame sa ti Kriste a dobrorečíme ti.

            Lebo si svojim krížom vykúpil svet.

            Nový mesiac marec naše školské spoločenstvo začalo spoločnou krížovou cestou. Vo farskom kostole svätého Štefana Prvomučeníka sa žiaci všetkých ročníkov modlili k Pánovi Ježišovi. Obsah ich modlitieb bol plný krásnych myšlienok a určite „zasiahol“ každé srdce prítomné v Božom chráme. Pane Ježišu Kriste prosíme Ťa, vyslyš naše modlitby a ďakujeme Ti, že sme mohli byť spolu s tebou na krížovej ceste.

            Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami.

            Aj nad dušami v očistci.