• Novinky

          • Duchovná obnova - 1. ročník

            Dňa 24. novembra 2023 t. j. v piatok sa uskutočnila duchovná obnova žiakov 1. ročníka. K našim najmenším žiakom prišiel pán dekan Vícen, ktorý sa im celý deň venoval. Rozširoval ich povedomie o tom, ako sa správne a úprimne modliť, zúčastnili svätej omši v školskej kaplnke, spevom oslavovali Pána Ježiša a spoločne absolvovali ďalšie duchovné aktivity.

            Touto cestou ďakujeme pánovi dekanovi za duchovnú formáciu žiakov 1. ročníka a čas, ktorý im venoval.

          • iBobor 2023

            V mesiaci november t. j. od 6. do 10. novembra 2023 sa CZŠ Žofie Bosniakovej v Šuranoch zapojila do informatickej súťaže iBobor. Tej sa celkovo zúčastnilo 110 našich žiakov z 3. až 9. ročníka (129 965 detí súťažilo celkovo v rámci Slovenska). Možno mnohí popri súťažení nevedeli ale boli súčasťou súťaže, ktorú v roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagiené v Litve. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín sveta. Súťaž sa každoročne koná vo viac ako 57 krajinách sveta a naši žiaci boli znova jednými z viac ako 2 a pol milióna súťažiacich. Hlavným cieľom bolo podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Význam súťaže spočíva v snahe iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Všetci naši žiaci súťažili v nasledujúcich kategóriách:

            • Drobci: 3. ročník – 12 súťažiacich/5 úspešných riešiteľov + 2 žiačky 100% úspešnosť
            • Bobríci: 4. – 5. ročník – 37 súťažiacich/15 úspešných riešiteľov + 1 žiačka so 100% úspešnosťou
            • Benjamíni: 6. – 7. ročník – 33 súťažiacich/7 úspešných riešiteľov
            • Kadeti: 8. – 9. ročník – 28 súťažiacich/5 úspešných riešiteľov

            Spomedzi všetkých súťažiacich máme 32 úspešných riešiteľov, ktorí nám spravili veľkú radosť a 3 žiakov so 100% úspešnosťou vo svojich kategóriách. Samozrejme sa tešíme aj z výsledkov ostatných súťažiacich žiakov.

            Všetkým súťažiacim Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom gratulujeme k výborným výsledkom.

          • Po stopách zvieratiek

            ...alebo, ako sme sa hrali na detektívov?       

            Sychravé a nepríjemné počasie dáva tušiť, že sa nezadržateľne blíži zima. Nielen ľudia, ale i príroda a zvieratká sa pripravujú na túto zmenu a hľadajú si úkryt. Tu prečkajú neľútostné počasie a opustia ho iba na potrebný čas súvisiaci s hľadaním potravy. Na Biologicko–ekologickom krúžku sme si to názorne vyobrazili zhotovením stôp jednotlivých zvieratiek. Tvorili sme stopy aj tým, ktoré neprečkajú zimu u nás, alebo hibernujú. Podobu stopy najskôr zobrazili žiačky 7. ročníka kresbou na papier. Neskôr sme ich priraďovali k zvieratku, ktorému stopa patrí. Svoju zručnosť sme využili aj pri modelovaní stopy. Do vytvarovanej hmoty sme naliali sadru a po jej stuhnutí sme stopy premaľovali tmavou farbou. Zvieratkám sme vytvorili menovky a umiestnili ich do prostredia, v ktorom žijú na území Slovenska. Spoločnú prácu sme doplnili rôznym prírodným materiálom.

            Či už stopa v piesku, stopa v snehu, v blate, či stopa v srdci,...

             ...vždy to znamená to isté, niekto tu bol a zanechal kúsok seba.

          • Prírodoveda vo 4. ročníku

            Slnečná sústava a skúmanie vesmíru je obľúbenou témou väčšiny detí. Naši štvrtáci sa pred časom zúčastnili exkurzie do hvezdárne v Hurbanove. Následne mohli  získané vedomosti využiť na hodinách prírodovedy, kde sa učili o hviezdach, planétach a gravitácii. Záverečnou prácou bol projekt Slnečná sústava. Mnohým žiakom pomohli i rodičia, a tak sa spolupodieľali na upevňovaní vedomostí o danej téme. Z našich projektov sme v priestoroch školy vytvorili výstavu.

          • ŠKD na turistických potulkách

            Základom turistiky sa učia aj naši najmenší žiaci z 1. stupňa v ŠKD. Počas mesiaca október absolvovali dve vychádzky do blízkeho okolia školy:

            1. prehliadka mesta Šurany, ktoré je bohaté na historické pamiatky a rôzne pútavé zákutia
            2. turistika k rieke Nitra cez jej mŕtve rameno resp. cez Čiernu vodu

            Žiaci mali počasie nádherné, pohybu dostatok a pevne veríme, že si deti z ŠKD takúto turistickú aktivitu radi zopakujú aj na jar.

          • Bibliotéka 2023

            K dlhým sychravým jesenným večerom jednoznačne patria...knihy! Preto sa v sobotu 11. novembra 2023 vybrali najnáruživejší čitatelia Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch na knižný veľtrh pod názvom Bibliotéka. Po menšom meškaní ranného rýchlika sme dorazili do Incheba EXPO arény v Bratislave. Tu si každý žiak našiel knihu, ktorá mu doslova „sadla“ alebo „učarovala“, stretli sa s významnými slovenskými spisovateľmi, vypočuli si zaujímavé prednášky, diskusie, zablúdili na výstavu minerálov alebo si pozreli jedinečné kúsky zberateľov a antikvariátov. Vďaka žánrovej rozmanitosti si zakúpili podľa svojej chuti literatúru faktu, román, sci-fi, detektívku, detskú literatúru, poéziu alebo cudzojazyčnú literatúru. Každá jedna zakúpená kniha do našich domácich knižníc podporí čitateľskú gramotnosť detí, rozvoj ich fantázie a záujmu o knihu – „najlepšieho priateľa človeka.“

          • Kreatívko

            Už piaty školský rok nám na škole funguje jeden z mnohých veľmi obľúbených školských krúžkov – KREATÍVKO. Pod vedením pani učiteľky Lucky Holkovej sa naši šikovní a tvoriví žiaci stretávajú každý týždeň, aby rôzne materiály okolo seba premenili na umelecké diela. Pre tentokrát to bola tvorba vlastných náušničiek. Zase PERFEKTNÉ.

          • Hovorme o jedle - 2. trieda

            Do 11. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu HOVORME O JEDLE sa zapojili aj žiaci 2. triedy. Vybrali si výtvarnú súťaž „Chutné maľovanie“ a tému „Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov“. Pri tvorení využili získané zručnosti pri maľovaní akvarelovými farbami na akvarelový papier. Z tvorivej hodiny sme vybrali tri najkrajšie práce, ktoré postúpili do školského kola.

            Taktiež sa zapojili do fotografickej súťaže „Očami gurmána“. Ako sa im darilo, sa môžete presvedčiť na priložených fotografiách.

          • Školský MERCH

            Vážené školské spoločenstvo, rodičia a žiaci,

            dovoľujeme si Vám predstaviť školský MERCH Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Ten je dostupný od mikín, cez tepláky až po tašky a šiltovky na nasledujúcom odkaze:

            https://www.kraloveskoly.cz/czsbos/

            Ohľadom myšlienky vzniku školského MERCHu a objednávok Vás bude informovať pán riaditeľ cez EDUPAGE správu administrátora v priebehu dnešného dňa.

            Taktiež ďakujeme, že ste v hlasovaní rozhodli o logu, ktoré sa Vám páčilo najviac. Už teraz sa tešíme ak Vás uvidíme na vyučovaní s logom našej/Vašej školy.

            Buď hrdý na svoju školu.

          • Detská atletika

            Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch v spolupráci so Slovenským atletickým zväzom organizujú pre deti v ŠKD ako súčasť telovýchovnej oblasti výchovy športové aktivity pod názvom DETSKÁ ATLETIKA. Táto činnosť prebieha pravidelne každý týždeň na našej katolíckej škole.

            Hlavným zameraním je vytvárať pozitívny vzťah k pohybovým aktivitám a športovaniu, získavať základné pohybové zručnosti v športových hrách a v atletike. Činnosť detskej atletiky podporuje morálny a emocionálny vývin, prehlbuje u detí postoj k zdravému životnému štýlu, vštepuje im zdravú súťaživosť, formuje správanie sa v kolektíve.   

            Na základe danej spolupráce nám boli zapožičané atletické pomôcky, ktoré využíva škola aj v rámci hodín telesnej výchovy.

            ĎAKUJEME.

          • Nové vybavenie

            V priebehu mesiaca november nám do školy pribudlo nové vybavenie t. j. do 2. triedy. Ide o interaktívny dotykový SMART TV, ktorí naši druháci už využívajú naplno na rôzne témy, predmety a školské/triedne aktivity. Touto cestou ďakujeme veľmi pekne pánovi riaditeľovi Hlavatému za modernizáciu školy a tiež za zvyšovanie motivácie detí na využívanie digitálnych technológií pri učení sa.

          • Prší...

            Tento týždeň nám výdatne pršalo. Nádoba na dažďovú vodu je už pri našej škole pripravená a plní svoj účel. Ďakujem pánovi Štefánikovi za sponzorský dar, ako aj pánovi Švecovi, Porubskému a pánovi Cehlárikovi za ochotu pomôcť. ĎAKUJEME.

          • DOD na SOŠ gastronómie a služieb v Šuranoch

            V priebehu mesiaca október začali viaceré stredné školy „otvárať svoje dvere“ pre žiakov 9. ročníkov, ktorí si práve teraz vyberajú kam si podajú svoju prihlášku. Jedno z takýchto pozvaní na DOD – Deň otvorených dverí prijali aj naši najstarší žiaci. Spolu s triednou pani učiteľkou navštívili SOŠ gastronómie a služieb v Šuranoch. Tu si prezreli nielen priestory a odborné vyučovanie, ale sa aj zabavili, zasúťažili si a trocha vyskúšali stredoškolský život.

          • Misijné trhy

            Posledný októbrový týždeň sme sa spoločne venovali téme misií, keďže sme v októbri slávili misijnú nedeľu. Sám pápež František nás vyzýva, aby sme sa stali misionármi, kde žijeme a my sme jeho výzvu prijali. Tak veľa dobra sa v našej škole šírilo a tak veľa sme sa naučili. Naši žiaci sa učili prosociálnosti. Dali zo svojho na podporu pre iných. S láskou im s tým pomohli aj ich rodičia, starí rodičia a učitelia. Napiekli chutné koláče, aby získali peniaze pre deti v núdzi. Darovali vlastné hračky, aby výťažkom z ich predaja prispeli na jedlo pre hladujúce deti. Učili sme sa empatii.  Ako sa cíti dieťa, ktoré nemá rodičov a nevie, čo bude dnes jesť? Ako mu chutí každý deň tá istá kaša? Aj toto mohli naše deti zažiť počas misijného týždňa. Nezabudli sme, že nielen finančná pomoc je dôležitá, ale aj duchovná. Každý deň sme sa v kaplnke modlili misijný ruženec  za ľudí na jednotlivých kontinentoch.

            Čo si z tejto akcie odnášame? Dobrý pocit, že sme pomohli bez nároku na odmenu. Naši žiaci vedia, že na svete žijú deti, ktoré majú oveľa vážnejšie problémy ako oni. Žiaci si skúsili byť obchodníkmi. Riadili predaj a zdokonaľovali sa vo finančnej gramotnosti. V neposlednom rade to všetko prinieslo veľa lásky, dobraradosti, ktoré sa dávaním násobia. Výťažok zo zbierky poputuje na podporu pápežských misijných diel, konkrétne na podporu Beninu, štátu v Afrike, kde sú deti predávané a zotročované. Tiež podporíme medzinárodné charitatívne hnutie Mary´s Meals, ktoré bojuje proti hladu zavádzaním školského stravovania tam, kde chudoba a hlad bránia deťom v prístupe k vzdelaniu. Nech Vám Pán Boh odmení, že sme s láskou vyzbierali 375 eur.

          • Exkurzia AE Mochovce

            V priebehu októbra žiaci 8. a 9. triedy navštívili v rámci vyučovacích hodín chémie a fyziky atómovú elektráreň Mochovce. Na základe nadobudnutých vedomostí si v praxi upevnili ako pracuje jadrový reaktor, akým spôsobom sa vyrába elektrická energia alebo, ako sa dá ekologicky správať pri výrobe energie z jadra. Nechýbali tiež nové pojmy a informácie ako napríklad, čo je to uhlíková stopa, alebo koľko energie a z akých zdrojov vyrába Slovenská republika. Je naozaj dôležité, aby žiaci naživo videli, čo sa učia v školských laviciach, a preto Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch organizuje práve také aktivity, ktoré našich žiakov posunú v ich vedomostiach, zručnostiach a návykoch ďalej.