• Novinky

          • Biela pastelka

            Dňa 22. septembra 2023 sme sa zapojili do finančnej zbierky slabozrakým a nevidiacim na Slovensku. Naši žiaci, rodičia a pedagógovia sa zriekli svojich peňazí v prospech iných, nezištne, len z lásky. Nech nekonečne dobrý Pán Boh odmení všetko dobro, ktoré konáte pre druhých.

            Podporiť nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom verejnej zbierky Biela pastelka 2023 môžete aj naďalej týmito spôsobmi:

            Naši žiaci a učitelia spoločne vyzbierali 110,76 €.

            Ďakujeme za Váš dar.

          • Deň zvierat - pozvánka k aktivitám

            Milí žiaci,

            pomaly sa končí september a blíži sa DEŇ ZVIERAT4. október, ktorý je veľmi dôležitým dňom ekologického kalendára. Tradične si tento deň pripomíname aj na našej katolíckej škole rôznymi aktivitami. Jednou z nich je návšteva útulku Zatúlané labky, počas ktorej štvornohým priateľom prinesieme rôzne dobroty, hračky, deky, staré plachty/návliečky, uteráky ... darčeky. Na odporúčanie ošetrovateľov z útulku prosíme nekupujte krmivá z obchodných reťazcov, pretože spôsobujú zvieratkám tráviace problémy. Za pochopenie vopred ďakujeme. Taktiež si Vás dovoľujeme osloviť a zároveň poprosiť k dobrovoľnej zbierke týchto darčekov alebo finančnému príspevku, ktoré môžete nosiť do školy a odovzdať pani učiteľke Malíkovej. Následne po ukončení zbierky a so súhlasom Vašich rodičov navštívime útulok v Kostolnom Seku dňa 3. októbra 2023 – utorok po vyučovaní o 13:45 hod. (účasť je podľa záujmu žiakov, ktorí prispejú do zbierky).

            V stredu t. j. 4. októbra 2023 sa v ŠKD uskutoční prezentácia zvieratiek, ktorej sa môžete zúčastniť a predstaviť svojho domáceho miláčika kamarátom: ako sa staráš o zvieratko, čím ho kŕmiš, koľko času s ním tráviš a pod. Prezentovať môžu žiaci všetkých ročníkov.

            Čo je potrebné dodržiavať: Ráno si do školy môžete priniesť zvieratko, ktoré svojím prejavom nebude rušiť vyučovací proces v prepravke napr. morské prasiatko, králika, korytnačku alebo rybku.

            PSÍKA alebo MAČKU si žiaci môžu priniesť do ŠKD pred konaním prezentácie t. j. o 13:45 hod.

            Všetky prezentované zvieratká treba nahlásiť do 2. októbra 2023 pani učiteľke Malíkovej alebo pani družinárkam.

            Žiaci, ktorí nemajú zvieratko, ale majú radi živočíšnu ríšu a vedia veľa zaujímavostí, tak môžu odprezentovať svoje vedomosti a obohatiť nás o rôzne informácie zo sveta zvierat. Veľmi sa potešíme a odmeníme Vás.

          • Dopravné ihrisko

            Dňa 20. októbra 2023 t. j. v stredu sa 53 žiakov 1. stupňa so svojimi triednymi pani učiteľkami zúčastnilo exkurzie na Dopravné ihrisko v Galante. Poznatky z oblasti dopravnej výchovy si overili disciplinovanou jazdou na kolobežke, či bicykli. Museli totiž dodržiavať reč zvislých i vodorovných dopravných značiek, či signalizačných zariadení. Poradiť si museli aj so správnou rýchlosťou jazdy, ktorá bola monitorovaná podobným zariadením, aké používajú pri vykonávaní svojej práci príslušníci Policajného zboru SR. Prechod cez železničné priecestie so závorami zvládli naši žiaci plynule a bezpečne. Znalosti z praktického výcviku na vozovke si žiaci overili teoretickou činnosťou v špecializovanej učebni. Strávené dopoludnie práve na tomto mieste bolo pre žiakov prínosom. Spojili sme príjemné s užitočným, pohyb na čerstvom vzduchu v súvislosti s nadobúdaním nových zručností v dopravných situáciách. Veríme, že to žiakov obohatí a zodpovedné správanie v role chodca, či cyklistu budú premietať do každodenného života.

            Táto akcia sa konala súbežne s Európskym týždňom mobility, ktorý v tento kalendárny rok dotýkal témy: lepšia dostupnosťzodpovedné cestovanie. Cieľom kampane bolo zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite (využívanie verejnej dopravy a iných čistých dopravných riešení).

          • Jarmočné vystúpenie v Šuranoch

            V rámci každoročného Šurianskeho jarmoku dostávajú priestor na kultúrne vystúpenie aj žiaci základných škôl v meste. Naši žiaci z ŠKD si pod vedením pani vychovávateľky Renátky Foltanovičovej pripravili moderné tanečné číslo. Ešte pred nimi vystúpili šikovné dievčatá z 5. triedy, ktoré zatancovali oku lahodiaci tanec s dáždnikmi. Veríme, že sa Vám ich tanečné vystúpenia páčili a že Vám vyčarili úsmev na tvári.

          • Predstavenie našich prváčikov

            Dnes si Vám dovoľujeme predstaviť našich nových prváčikov, ktorí po slávnostnom otvorení školského roka 2023/2024 strávili svoje prvé 2 týždne v škole. Už sa nevedia dočkať ako sa naučia čítať, písať a počítať a taktiež sa veľmi tešia, ako strávia spolu nasledujúcich 9 rokov. Všetkým vám držíme palce, budeme sa vám snažiť pomáhať a tešíme sa spolu s vami a vašou novou triednou pani učiteľkou Mgr. Zdenkou Bórikovou, že ste súčasťou našej veľkej školskej rodiny.

          • Čítam o NEslobode

            ČÍTAM O NESLOBDE bol názov čitateľskej dielne, na ktorej sa zúčastnili žiaci 9. ročníka pod vedením Mgr. Hanky Zeleňákovej PhD. z Občianskeho združenia Na zelenej lúke. Cieľom projektu bolo priblížiť žiakom prostredníctvom komiksových príbehov osudy ľudí, ktorí sa nedobrovoľne ocitli v neslobode spôsobenej svetovými vojnami, nacizmom/fašizmom počas slovenského vojnového štátu, či komunizmom v bývalom Československu. Žiakov téma veľmi zaujala o čom svedčia aj ich spätné reakcie:

            „Veľmi dobré a náučné, keby sme to mali niekedy ešte raz, tak by som šiel zas...“

            „Hodina sa mi páčila. Bola by som rada, keby to bolo aj naďalej na našej škole....“

            „Super to bolo! Naučila som sa veľa o 2. sv. vojne. Veľmi sa mi páčilo čítanie. Mohlo by byť viac takýchto akcií. Tiež sa mi páčilo, ako sme mohli povedať, o čom sme čítali, mohla som sa aj ja dozvedieť, o čom čítali aj ostatní. Pani bola veľmi milá a zaujímalo rozprávala. Hodnotím 8,5/10...“

            „Knihy aj prednáška boli zaujímavé. Ale predĺžil by som stretnutie aspoň o 10 minút, aby bol priestor aj na iné otázky, napr. na ďalšie diela zaoberajúce sa touto problematikou...“

          • Turistický krúžok - Bratislava - Železná studienka a Kamzík

            Dňa 15. septembra 2023 (piatok – cez deň pracovného pokoja) sa uskutočnila prvá vychádzka turistického krúžku v tomto školskom roku 2023/2024 na našej katolíckej škole t. j. do Bratislavy – Železná studienka a na Kamzík. Turistiky sa zúčastnilo zatiaľ najviac účastníkov, a to 29 žiakov, dvojica pedagógov, 4 rodičia a 1 starý rodič, ktorí spoločne absolvovali 15 km dlhú trasu (trasu sme zmenili pre pekné počasie a množstvo aktivít v okolí) a strávili tak príjemný sviatočný deň. Mali sme šťastie na nádherné slnečné a bezveterné počasie. Tentokrát išlo o mestskú turistiku, kde sme chceli deťom ukázať, ako sa dá tráviť voľný čas, keď žijete vo veľkomeste. Na našej trase sa striedali mestské lesy, asfaltové cesty, cyklotrasy, jazierka, oddychové zóny s množstvom preliezok a Fitness vybavenia, kaviarničky, reštaurácie a mnoho iného. Hlavným cieľom bola však návšteva vyhliadky na vysielači Kamzík. Tu sme strávili príjemnú hodinku, kde sme sa kochali výhľadmi do blízkeho a aj vzdialeného okolia Bratislavy, Rakúska a Podunajskej nížiny. Všetkým žiakom (pevne veríme, že aj rodinným príslušníkom) sa veľmi páčilo a už teraz Vás všetkých znova srdečne pozývame na ďalšiu turistiku na hrad Gýmeš dlhú 12,2 km. Táto turistika je vhodná pre žiakov 2. stupňa alebo turisticky zdatnejšie deti z 1. stupňa.

          • Ponuka krúžkovej činnosti 2023/2024

            Vážení rodičia a milí žiaci,

            dávame Vám do pozornosti ponuku školských krúžkov na našej škole. Tešíme sa na vás milí žiaci, že spolu s vami strávime zaujímavé a plnohodnotné chvíle v nasledujúcich krúžkoch:

            ___________________________________________________

            1. Mgr. Jozef Hlavatý a Mgr. Katarína Blanárová- Všestranníček (žiacky parlament, spoločenské hry, spevy a mnoho iného...) - utorok
            2. Mgr. Iveta Dobrovodská - Detská atletika pre žiakov ŠKD - streda
            3. Mgr. Zita Garayová a Mgr. Marián Vizy - Turistický krúžok - priebežne podľa ponuky/počasia (najčastejšie v soboty, sviatky, prázdninové dni) počas školského roka + účasť je možná aj pre rodičov a priateľov školy
            4. Mgr. Lucia Holková - Kreatívko - pondelok
            5. Mgr. Andrea Malíková a Mgr. Erika Šranková - Ekologicko-biologický krúžok - utorok
            6. Mgr. Kristína Patkósová - Zdravý chrbátik (FIT lopty) - štvrtok
            7. Mgr. Anežka Šimunková - Cvičenia z MAT pre žiakov 9. ročníka - streda
            8. Mgr. Linda Škandová - Cvičenia zo SJL pre 9. ročník - pondelok

            ___________________________________________________

            Po prihlásení a odovzdaní vzdelávacích poukazov (žiakom budú rozdané v najbližších dňoch) žiakov informujú o začiatku a priebehu krúžkovej činnosti jednotliví vedúci krúžkov.

            Ďakujeme.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            Príbeh ďalšieho školského roka sa začal...

            Všetkým našim žiakom prajeme úspešné štúdium, plno nových zážitkov, vedomostí a skúseností v duchu viery, lásky a priateľstva.

            Všetkým rodičom opätovne ďakujeme za dôveru, ktorú vložili do rúk našich pedagógov a všetkých zamestnancov školy formujúcich osobnosť ich ratolestí.

            Ďakujeme hlavne Pánu Bohu za požehnanie, že Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch mohla aj v tento školský rok 2023/2024 privítať do našej veľkej školskej rodiny ďalších šikovných, usmiatych a nedočkavých prváčikov, ktorých triednou pani učiteľkou sa stala Mgr. Zdenka Bóriková.

            ĎAKUJEME za podporu a dôveru.