• Novinky

        • Návšteva mestskej knižnice Michala Matunáka
          • Návšteva mestskej knižnice Michala Matunáka

            Pomaličky sa nám končí marec, ktorý bol venovaný predovšetkým knihe – najlepší priateľ človeka. Jednou z posledných aktivít (venovaných knihám), ktoré sa na našej katolíckej škole uskutočnili bola návšteva mestskej knižnice Michala Matunáka v Šuranoch. Vďaka spolupráci s pracovníčkami knižnice sa žiaci 1. stupňa dozvedeli ďalšie dôležité informácie o knihách, ich obsahu alebo si zahrali divadielko, a to všetkou zábavnou formou. Všetci dobre vieme, že knihy obsahujú veľa múdrostí t. j. preto je dôležité ich čítať. Ako škola veríme, že aj po tejto návšteve si naši najmladší žiaci, plní inšpirácie, prídu požičať rôzne knižné tituly z bohatej ponuky školskej alebo mestskej knižnice.

        • Dekanátne kolo Biblickej olympiády
          • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

            Dnes t. j. 29. marca 2023 sa na našej katolíckej škole uskutočnilo dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády, ktorej sa zúčastnilo 18 žiakov (celkovo 6 družstiev). Olympiáda začala svätou omšou vo farskom kostole a pokračovala riešením súťažných úloh v 5 kolách. Otázky boli náročné, napriek tomu súťažiaci využili svoje vedomosti z prípravy a zabojovali. 

            1. miesto - CZŠ Žofie Bosniakovej Šurany

            2. miesto - ZŠ a MŠ O. Cabana Komjatice

            3. miesto - ZŠ a MŠ Maňa

            GRATULUJEME

            Zvlášť blahoželáme k víťazstvu žiakom našej školy - Nataške Dinkovej, Hanke Blanárovej a Benjamínovi Blanárovi a pánovi kaplánovi Patrikovi Lenčéšovi, ktorý ich pripravoval. Držíme palce v diecéznom (krajskom) kole.

        • Rodinná škola
          • Rodinná škola

            Rodinná škola

            Je to prívlastok, ktorým sa často prezentujeme. Čo sa skrýva za označením „rodinný typ školy“ ? Tu je odpoveď a myšlienky nášho učiteľského spoločenstva.

            Všetkým nám je zrejmé, že rodina sa nedá ničím nahradiť, ani školou. „Rodinná“ škola však pre nás znamená:

            • Druhý domov, miesto, kde trávime dlhý čas, kde sa radi vraciame, kde nájdeme blízkych ľudí a porozumenie.
            • Miesto, kde rád ideš, cítiš sa dobre a nemáš potrebu čím skôr vypadnúť – je to o atmosfére – miesto, ktoré zavonia niečím, čo je cítiť v rodine.
            • Škola, ktorá drží silné puto vo vzťahu žiakov a učiteľov. Všetci, žiaci aj učitelia, sa navzájom poznajú, mladší žiaci vytvárajú kamarátstva nielen v triede, ale aj so staršími žiakmi, stretajú sa, rozprávajú, vzájomne si pomáhajú.
            • Škola, kde sa zaujímame o každé jedno dieťa.
            • Miesto, kde si ani neuvedomujeme, že sme v škole, v práci. S deťmi trávime veľa času na vyučovaní, ale aj mimo neho, v uvoľnenej a pokojnej atmosfére. Spolu sa smejeme, hráme, učíme, riešime problémy, odpúšťame si alebo prijímame kritiku ako jedna veľká rodina. Áno, máme aj svoje chyby, ale snažíme sa o ich nápravu a odstraňovanie.
            • Nie sú to iba priestory a vybavenie školy, ktoré je tiež veľmi dôležité, ale sme to my – spoločenstvo žiakov a učiteľov, ktorí spolu vytvárajú silné vzájomné puto

            „Miesto, kde sa deti cítia ako v objatí svojich rodičov“

        • Deň VODY
          • Deň VODY

            Zdravá + liečivá + životaschopná...

            Všetko sú to synonymá súvisiace s pojmom "VODA".

            Vodu často vnímame ako niečo obyčajné. Jej výnimočnosť však spočíva v tom, že je nenahraditeľná a má mnohostranné využitie: je životne dôležitá, je domovom, lokálnym aj globálnym zdrojom, dopravnou cestou i regulátorom klímy. Dostupnosť a kvalita vody určuje podmienky existencie na Zemi. Od roku 1993 si každoročne pripomíname jedinečnosť tejto prírodniny.

            "Svetový deň vody" sme na našej katolíckej škole oslávili dňa 22. marca 2023 veľkolepo. Žijeme v krajine, ktoré je bohatá na množstvo minerálnych prameňov. Z takmer 2000 registrovaných minerálnych prameňov ponúka naša obchodná sieť 20 druhov minerálok.

            • Prečo práve minerálka?
            • Pochádza z chránených a nekontaminovaných podzemných zdrojov.
            • Podlieha prísnejším zákonným limitom pre obsah dusičnanov.
            • Má jedinečné zloženie.
            • Je zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov prospešných pre ľudský organizmus.

            Náš školský vodný bar ponúkal ochutnávku rôznych druhov minerálok. Mal úspech. Osviežili sa okoloidúci ľudia, žiaci, či učitelia školy a pristavil sa aj pán primátor Šurian. 

            Na Ekologickom krúžku sme vytvorili zvieratká, ktoré žijú vo vodnom prostredí. Tie sme následne využili pri výzdobe školy. Pani učiteľky zo školského klubu detí zorganizovali zase vychádzku do prírody. Okolie šurianskej štrkárne vyčistili od odpadkov, ktoré tam zanechali nezodpovední ľudia. Naši najmenší sa zúčastnili aktivít, ktoré zorganizovalo mesto Šurany.

            Čo dodať na záver? Snáď len toľko, že neberme vodu ako samozrejmosť, ochraňujme ju, rešpektujme vodný zákon a prispejme spoločne k tomu, aby sa i ďalšie generácie mohli kedykoľvek napiť čistej vody, ktorá nám tečie z vodovodných kohútikov, alebo vyviera z našich slovenských prameňov.

            Majme preto na pamäti známe príslovie:

            "Keď piješ vodu, spomeň si na jej prameň!"

        • Testovanie T9 a exkurzia COSMOS DISCOVERY
          • Testovanie T9 a exkurzia COSMOS DISCOVERY

            Testovanie T9

            Dňa 22. marca 2023 sa na celom Slovensku uskutočnilo tzv. Testovanie 9 z matematiky a slovenského jazyka a literatúry (tradične označované tiež ako "Monitor"), ktoré malo za úlohu:

            • Porovnávať výkony žiakov v testoch - ranking.
            • Získať obraz o výkonoch žiakov na výstupe zo základnej školy.
            • Výsledok žiaka slúži ako podklad na prijímacie skúšky na strednú školu.
            • Poskytnúť školám spätnú väzbu a komplexnejší obraz o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania.

            Na našej škole testovalo 17 žiakov 9. ročníka, ktorí už netrpezlivo čakajú na výsledky. Veríme, že ste im držali palce lebo my rozhodne ÁNO.

            Exkurzia COSMOS DISCOVERY

            Na ďalší deň po Testovaní 9 dostali naši najstarší žiaci možnosť psychohygieny, a to v podobe jednodňovej exkurzie do hlavného mesta Slovenskej republiky – Bratislavy. Spolu s triednym učiteľom navštívili interaktívnu výstavu COSMOS DISCOVERY v Incheba Expo aréne, kde si prehliadli unikátne míľniky v dobíjaní vesmíru človekom a vyskúšali si rôzne VR simulátory virtuálnej reality. Následne sa žiaci 9. ročníka presunuli do Auparku na obedové občerstvenie. V závere exkurzie si spravili „krátku“ prechádzku cez sad Janka Kráľa a most SNP až do areálu Bratislavského hradu. Tu si oddýchli v barokových záhradách Márie Terézie a pozreli si Národnú radu Slovenskej republiky – parlament. Cestou na železničnú stanicu nevynechali ani prezidentský palác. Milí deviataci, veríme, že ste si oddýchli od náročnej prípravy, neustáleho skúšania minuloročných monitorov a rôzneho stresu spojeného s T9 a tešíme sa na ďalšie exkurzie s Vami.

        • Výzva proti OBEZITE
          • Výzva proti OBEZITE

            V poslednej dobe je obezita odborníkmi považovaná za civilizačnú chorobu, pretože neúmerne narastá počet ľudí i detí s nadváhou. Naša škola organizuje množstvo aktivít zameraných na budovanie zdravého životného štýlu, žiakom sú poskytované odborné informácie a podpora v otázkach správneho stravovania, vhodných športov i dôležitosti dostatočného spánku pre zdravý rast a vývin mladého organizmu.

            Preto celá naša škola ku Dňu obezity (4. marca 2023) prijala hneď niekoľko výziev pre zdravý životný štýl:

            1. Dnes viac ŠPORTUJEM.
            2. Dnes mám na desiatu OVOCIE.
            3. Dnes mám na desiatu ZELENINU.
            4. Dnes pijem iba čistú VODU.
            5. Dnes mám deň bez SLADKOSTI.

            Výzva trvala celý týždeň a žiaci, vrátane všetkých zamestnancov školy, sa zapisovali denne do pripravených tabuliek. Vyhodnotenie výzvy nám ukázalo, že naši žiaci vedia o čom zdravý životný štýl je. Mnohí denne cvičia nielen v škole, pretože máme športové a turistické krúžky, ale i popoludní navštevujú rôzne športové tréningy. Takmer všetci máme denne na desiatu čerstvé ovocie, mnohí pijú denne čistú vodu. Treba však pridať viac čerstvej zeleniny a obmedziť sladkosti. TAK SMELO DO TOHO!

        • DOD a zápis do 1. ročníka
          • DOD a zápis do 1. ročníka

            Vážení rodičia budúcich prváčikov,

            dovoľujeme si Vás informovať, že Deň otvorených dverí sa uskutoční na našej škole dňa:

             

            15. apríla 2023 od 13:00 do 15:00.

             

            Taktiež si Vás dovoľujeme informovať, že zápis do 1. ročníka sa uskutoční v dňoch:

             

            17. a 18. apríla 2023 od 14:00 do 17:00.

             

            Pokým ste sa rozhodli Vášho predškoláka zapísať do prvého ročníka k nám, tak Vás ubezpečujeme, že toto Vaše rozhodnutie bolo správne. V prípade váhania a rozhodovania sa vedzte, že naša škola Vám a Vášmu dieťaťu ponúka okrem kvalitnej výchovy a moderného vzdelávania tiež hodnoty, ktoré sú pre súčasnú dobu tak potrebné, a to rodina, priateľstvo, rešpekt, úcta a viera.

             

            Elektronická prihláška do 1. ročníka

             

            Vopred ĎAKUJEME za prejavenú dôveru a aj všetkým za prezretie a zdieľanie tohto príspevku o našej Cirkevnej základnej škole Žofie Bosniakovej v Šuranoch.

            Tešíme sa na Vás.

        • Duchovná obnova žiakov 4. ročníka
          • Duchovná obnova žiakov 4. ročníka

            V mesiaci marec pokračoval pán dekan Štefan Vícen v duchovnej obnove žiakov. V piatok dňa 10. marca 2023 sa žiaci 4. ročníka neučili, ale ich dopoludňajšie vyučovanie bolo obohatené aktivitami na tému MILOSRDENSTVO. Súčasťou duchovnej obnovy žiakov bola aj svätá omša v kaplnke a drobné občerstvenie. Tešíme sa z tejto plnohodnotnej duchovnej spolupráce a tešíme sa, že sa na našej katolíckej škole takto podporuje v žiakoch viera a láska k blížnemu svojmu.

        • Moja najobľúbenejšia kniha
          • Moja najobľúbenejšia kniha

            Toto bola téma jednej z hodín Ččítania v 3. ročníku. Deti si priniesli svoju obľúbenú knihu a prezentovali ju pred spolužiakmi. Oboznámili ich s autorom, ilustrátorom a pútavým príbehom. Cieľom bolo vzbudiť záujem detí o čítanie, rozvinúť fantáziu prostredníctvom prerozprávaných príbehov a ,samozrejme, neustále zlepšovať komunikačné a prezentačné zručnosti našich žiakov.

            pozn. súčasťou galérie je tiež video, ktoré nájdete nižšie pod fotografiami

            Video z prezentácií

          • Oznam

            Udelenie riaditeľského voľna

             

            Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľstvo Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej, Námestie hrdinov 6, 942 01 Šurany  žiakom 5. - 8. ročníka dňa 22. 3. 2023 (streda) RIADITEĽSKÉ VOĽNO z organizačných dôvodov – zabezpečenie bezproblémového priebehu testovania T-9.Vyučovanie bude pokračovať 23.3.2023 (štvrtok) podľa platného rozvrhu hodín. Ročníky 1.- 4., ako aj ŠKD budú fungovať v riadnom režime.

             

            S katolíckym pozdravom

                         

                                                                                                            Mgr. Jozef Hlavatý

                                                                                                                  riaditeľ školy

             

        • Poznaj svoje mesto Šurany 2023
          • Poznaj svoje mesto Šurany 2023

            Dňa 14. marca 2023 zrealizovalo mesto Šurany regionálnu súťaž pre mestské základné školy pod názvom Poznaj svoje mesto. Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej vyslala dve trojčlenné družstvá z 8. triedy, ktoré obhajovali prvé miesto z predchádzajúcich dvoch rokov v rôznych vedomostných oblastiach ako napr. osobnosti, kultúra, história mesta, umenie alebo nárečie. Veľmi nás teší, že naši ôsmaci získali znova krásne 1. miesto a obhájili tak prvenstvo z predchádzajúcich súťaží. Druhý tím vybojoval tiež pódiové umiestnenie t. j. 3. miesto, no nemusia byť vôbec smutní, pretože aj oni podali perfektný výkon. Pochvala patrí aj im za tímovú spoluprácu a zodpovednú prípravu. Aj tento dvojitý úspech a obhájenie umiestnenia poukazuje na skutočnosť, že naši pedagógovia poskytujú svojim žiakom vedomosti aj z regionálnych dejín mesta Šurany. Okrem iného máme tiež samostatný predmet – Regionálnu výchovu pre žiakov 5. ročníka. Vďaka vyučovaniu a cielenej príprave máme možnosť vidieť aj výsledky, ktoré žiakom prinášajú nielen radosť z úspechov, ale aj bohatšie vedomosti z histórie mesta, kde navštevujú svoju základnú školu. Na záver ďakujeme žiakom 3. ročníka (špeciálne Simonke za zisk bodu pre náš tím) a 8. ročníka (špeciálne Irenke za výrobu transparentu) za povzbudzovanie v hľadisku. Ďakujeme tiež aj mestu Šurany za možnosť zúčastniť sa tejto súťaže a zmerať si vedomostí s inými základnými školami v meste, ktorým gratulujeme k získaným úspechom a vedomostiam.

          • „ na nožičkách nesie osud celej planéty...“

                                Áno, reč je drobnom, neobyčajnom hmyze, ktorý si zaslúži náš obdiv.  

            Prostredníctvom Ekologicko – biologického krúžku sme sa chceli dozvedieť o včielkach viac informácií. Za kým ísť, sme nemuseli dlho zvažovať. Náš pán školník, Janko Jenigár, je odborník v oblasti včelárstva a nebolo ho treba dlho presviedčať. S nadšením nás  v pripravenej prezentácii informoval o jednoduchých, ale aj náročnejších faktoch zo života včiel. Žiaci jeho vysvetľovanie dopĺňali rozličnými otázkami. Neskôr sme mali možnosť prečítať si odbornú literatúru, z ktorej pri chove včiel čerpá aj on.

            Z množstva poznatkov, aspoň tieto : v 1 úli môže žiť až 80 000 včiel, propolis je najsilnejším antibiotikom, včela žije menej ako 40 dní, navštívi minimálne 1000 kvetov a vyprodukuje menej ako lyžičku medu, no pre ňu je to celý jej život.

             

            „ Vedeli ste, že práve uhynuté včielky, ešte reagujú na podnety?“    My nie!

             

            Presvedčili sme sa až vo chvíli, keď nám pán školník Janko poskytol názornú ukážku. Pomocou lupy sme videli zabodnuté žihadlo. Nožičku včielky, či peľový košíček sme si drobnohľadom prezerali  pod mikroskopom. Špeciálne oblečenie včelára nás fascinovalo, len trošku sme sa v ňom strácali. Sladká a zároveň zdravá odmena v podobe konzumovania štyroch druhov medu bola lahôdkou pre naše chuťové poháriky. Ďakujeme včielky !

             


            - z výrokov známeho básnika Victora Huga : „ Život je kvet, pre ktorý je láska medom „

                   

        • Tvorivé projektovanie
          • Tvorivé projektovanie

            Prostredníctvom Ekologicko-biologického krúžku sme sa oboznámili s tým, ako sa tvorí projekt. Pri práci nás usmerňovali staršie spolužiačky, ktoré už majú skúsenosti s tvorbou projektových prác. Inšpirovali sme sa živočíchmi žijúcimi na území Slovenska, ktoré sú zákonom chránené. Práca v skupinách bola inšpiratívna t. j. zvieratká sme umiestnili do prostredia v ktorom žijú. Nové poznatky sme taktiež vyhľadávali na internete. Získané informácie sme následne využili pri prezentovaní našich prác. Snažili sme sa o to, aby naše rozprávanie bolo prínosom pre našich najmladších spolužiakov v ŠKD. Preto sme použili množstvo zaujímavostí zo života jednotlivých zvierat resp. „Vedeli ste, že bobor dokáže prehrýzť kmeň s hrúbkou až 1 meter?“ Ak  nie, tak sa spýtajte na ďalšiu zaujímavosť našich tvorivých detí z menovaného školského krúžku.

        • Lyžiarsky zájazd - Drozdovo
          • Lyžiarsky zájazd - Drozdovo

            Naša katolícka škola bola aktívna aj počas jarných prázdnin. Dňa 21. februára 2023 (utorok) sa uskutočnil jednodňový lyžiarsky zájazd do strediska SKI Drozdovo neďaleko Novej Bane. Zájazdu sa zúčastnili nielen naši žiaci a učitelia, ale aj rodičia, bývalí absolventi i priatelia školy. Až 45 účastníkov lyžovačky sa aj napriek teplému počasiu dosýta nalyžovali a strávili tak príjemný prázdninový deň v pohybe a v dobrej nálade. Ďakujeme Vám všetkým za účasť, za to že ste vytvorili veľmi príjemnú atmosféru a pevne veríme, že sa vidíme aj budúci školský rok.

            Tešíme sa na Vás všetkých.

        • Turistika - Radava - Podhájska (+ wellness)
          • Turistika - Radava - Podhájska (+ wellness)

            Dňa 18. februára 2023 (sobota) sa po zimnej prestávke uskutočnila prvá vychádzka turisttického krúžku v novom roku do blízkeho okolia, ktoré tiež ponúka bohatú sieť značených turistických trás t. j. Radava – Podhájska (+ wellness). Turistiky sa zúčastnilo 15 žiakov, dvojica pedagógov a dvaja rodičia, ktorí absolvovali približne 9,3 km dlhú trasu a spoločne tak strávili príjemný sobotný deň pred jarnými prázdninami. Zase sme nemali šťastie na pekné počasie, pretože fúkalo a miestami bolo veľmi blatisto. Neexistuje však zlé počasie, ale len zle oblečený turista resp. aj takéto podmienky prinášajú výbornú náladu a veľa zaujímavostí ako napríklad nádhernú Hronskú pahorkatinu, striedanie viníc, ornej pôdy, poľovníckych revírov, lesíkov, rôzne sedimentárne úkazy, malú kaplnku Panny Márie pozdĺž hlavnej cesty a na záver oddych vo wellness centre. Všetkým žiakom (pevne veríme, že aj rodičom) sa veľmi páčilo a už teraz Vás všetkých znova srdečne pozývame na ďalšiu turistickú vychádzku - prelom marca/apríla do okolia Novej Bane a Žarnovice, kde preskúmame banské lokality (cca 17 km trasa). Ešte si nejaký ten víkend oddýchnite a zase dobre počúvajte školský rozhlas a oznamy.

            Novinka: Za absolvovanie celej turistickej trasy dostanú žiaci od vedúcich krúžku turistický odznak.

            Tešíme sa na Vás.

        • Kreatívko - časť. 3
          • Kreatívko - časť. 3

            Už približne asi 4 školský rok nám na škole funguje jeden z mnohých veľmi obľúbených školských krúžkov – KREATÍVKO. Pod vedením pani učiteľky Lucky Holkovej sa naši šikovní a tvoriví žiaci stretávajú každý týždeň, aby rôzne materiály okolo seba premenili na umelecké diela. Pre tentokrát to boli šnúrkoví panáčikovia pripravovaní pre radosť tvorivých detí. Zase PERFEKTNÉ.