• Novinky

        • ,,Maľovanie“ bez štetca a farieb
          • ,,Maľovanie“ bez štetca a farieb

            Žiaci 3. ročníka si na hodine výtvarnej výchovy vyskúšali vytvoriť obrázok bez štetca a farieb, iba pomocou prírodnín. Najskôr pozorne preskúmali areál našej školy a nazbierali prírodný materiál vhodný na tvorbu obrázku napr. popadané listy, konáriky, kamienky a i. Po odfotografovaní prác sme všetko vrátili na pôvodné miesto t. j. pod stromy a kríky. Naša téma bola: Land art/Výtvarné hry s prírodninami.

        • O cenu Dominika Tatarku
          • O cenu Dominika Tatarku

            Tento školský rok 2022/2023 sme sa zapojili do literárnej súťaže s názvom O cenu Dominika Tatarku. Cieľom súťaže bolo poslať doposiaľ nepublikované texty z vlastnej tvorby. Veronika Vlačušková, žiačka 8. ročníka, nabrala odvahu a svoje texty básní poslala. Dňa 26. mája 2023 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie v dedinke Plevník - Drienové, ktorá je rodiskom Dominika Tatarku a Veronika si domov odniesla krásnu Cenu riaditeľa Považskej knižnice za svoju zbierku básní.

            Srdečne jej blahoželáme.

        • Kreatívko - 4. časť
          • Kreatívko - 4. časť

            Už približne asi 4 školský rok nám na škole funguje jeden z mnohých veľmi obľúbených školských krúžkov – KREATÍVKO. Pod vedením pani učiteľky Lucky Holkovej sa naši šikovní a tvoriví žiaci stretávajú každý týždeň, aby rôzne materiály okolo seba premenili na umelecké diela. Pre tentokrát to bolo maľovanie na staré CD. Zase PERFEKTNÉ.

        • Exkurzia - Bratislava
          • Exkurzia - Bratislava

            Dňa 23. mája 2023 t. j. v utorok naši piataci absolvovali exkurziu do hlavného mesta – Bratislavy. Prežili sme príjemný deň, navštívili viacero pamiatok a o každej si niečo povedali. Začali sme pri prezidentskom paláci. Potom sme sa presunuli popri budove Národnej rady Slovenskej republiky na hrad. Odtiaľ sme prešli k Dómu svätého Martina, kde sme si pozreli klenotnicu a v chráme piataci krátkou modlitbou pozdravili Pána. Poslednou zastávkou bolo Prírodovedné múzeum a prechádzka starým mestom. Niečo nové sme sa naučili, niečo zopakovali a veľa vedomostí sme aj preukázali vo vzájomných rozhovoroch pri vystavených exponátoch. Už teraz sa tešíme na ďalšiu exkurziu niekedy v budúcnosti.

        • Nanebovstúpenie Pána
          • Nanebovstúpenie Pána

            Štvrtkový prikázaný sviatok Nanebovstúpenie Pána oslávilo naše školské spoločenstvo svätou omšou. Zapojili sme sa aktívne spevom i čítaním. Zaspievali sme si aj našu školskú hymnu: "My sme tu všetci jedna rodina..."

            Ďakujeme Pánovi za všetky jeho milosti a požehnanie.

        • Ekosystémy na hodine Biológie
          • Ekosystémy na hodine Biológie

            Žiaci 9. ročníka na hodine Biológie vyrábali dňa 17. mája 2023 malé ekosystémy. Na ich výrobu postačovali prázdne zaváraninové fľašky, štrk, hlina, uhlie, mach, lišajníky, kôra alebo rôzne drobné rastlinky. Žiaci sa pri ich tvorbe taktiež naučili, že ako si tento ekosystém sám vytvorí vlastné prostredie za pomoci 2 javov/procesov – fotosyntéza a dýchanie. Táto praktická aktivita je len jedna z mnohých, ktoré sa na našich hodinách biológie v tento školský rok uskutočnili. Sledujte nás ďalej.

        • Nový modul - Zelená škola
          • Nový modul - Zelená škola

            Dňa 12. mája 2023 t. j. v piatok nás svojou návštevou poctili členovia hodnotiacej komisie programu Zelená škola. Ich návštevou sme zavŕšili certifikačné obdobie pre našu katolícku školu od roku 2018. Členovia hodnotiacej komisie sa so všetkými členmi kolégia Zelenej školy detailne rozprávali a zisťovali aké pozitívne zmeny v separácii odpadu a šetrenia zdrojmi (elektrina, voda...) na našej katolíckej škole nastali.

            Až v júni sa dozvieme, či sme obstáli ako Zelená škola, ale dovtedy Vám dávame do pozornosti náš nový modul venovaný projektu Zelená škola. Ten obsahuje charakteristiku programu a projektu Zelená škola, zrealizované aktivity od roku 2018, EKOkódex, vyhodnotenie ankiet a dotazníkov, EAP školy a návod v podobe videa na separovanie odpadu v škole.

             

            Najviac sa však tešíme, že sme od roku 2018 znížili množstvo odpadu v priemere o 26%.

             

            https://czssurany.edupage.org/a/zelena-skola

            (link na nový modul)

             

            Držte nám palce a o ďalšom priebehu hodnotenia a novinkách z oblasti programu a projektu Zelenej školy Vás budeme informovať.

        • Pre mamičky ♥
          • Pre mamičky ♥

            Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomíname dnes v nedeľu 14. mája 2023. Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za VŠETKO.

            Milé mamičky, prijmite teda od žiakov a žiačok Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch úprimný darček v podobe krátkeho videa a malého darčeka od žiakov z ŠKD.

             

            ĎAKUJEME

        • Hodina fyziky
          • Hodina fyziky

            Aj takáto zaujímavá môže byť hodina fyziky. Šiestaci zisťovali, ako sa správajú telesá v kvapaline s rôznou hustotou a ako sa správajú kvapaliny s rôznou teplotou. Poznatky naši žiaci využijú aj v iných predmetoch ako napr. geografia alebo chémia. Najviac však svoje nové vedomosti využijú v bežnej domácnosti napr. ak chceme zistiť, či je vajíčko čerstvé.

        • Deň Zeme - Posledný EKO príspevok?
          • Deň Zeme - Posledný EKO príspevok?

            Počas mesiaca apríl sa na našej katolíckej škole uskutočnili mnohé exkurzie, aktivity a zaujímavé vyučovacie hodiny. Mnohé z nich boli zamerané práve na EKO aktivity, pretože Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch sa v školskom roku 2022/2023 znova uchádza o titul Zelená škola. Nejde o titul ako taký, ale ide nám predovšetkým o vzdelávanie našej mládeže, ako sa majú naši mladí správať k planéte Zem a prírode, ktorú máme ako jediný náš domov. ONA (príroda a Zem) a ONI (mládež, budúca generácia) sú budúcnosťou.

            Tento príspevok je „posledný“ príspevok z aprílovej rady pri príležitosti Dňa Zeme a týždňa enviroaktivít, no vôbec nekončíme, ale len začíname, pretože (EKO) vzdelávanie je beh na dlhú trať. Príspevok obsahuje MIX aktivít ako napr. vyhodnotenie EKOkódexov, bezodpadová desiata a burza šactva.

            Taktiež Vás všetkých prosíme, aby ste nám držali palce, pretože v piatok dňa 12. mája 2023 prídu na našu školu hodnotitelia projektu Zelenej školy a posúdia, či sme sa celých 5 školských rokov snažili a my sme sa veru snažili ako sme najlepšie vedeli.

        • Exkurzia - Hvezdáreň v Hurbanove
          • Exkurzia - Hvezdáreň v Hurbanove

            Vo štvrtok t. j. 3. mája 2023 sa žiaci 2., 3. a 4. ročníka zúčastnili exkurzie do Hvezdárne v Hurbanove. Mali jedinečnú možnosť dozvedieť sa o histórii vzniku Múzea Mikuláša Thege Konkolyho, pozrieť si exponáty astronómie, odfotiť sa v kozmonautovom skafandri a v planetáriu vidieť hviezdy, súhvezdia a rôzne vesmírne objekty. Na záver navštívili historickú budovu, kde sa mali možnosť oboznámiť so špeciálnym ďalekohľadom na pozorovanie nášho Slnka. Počasie nám prialo, zažili sme krásne dopoludnie a exkurziu. Ďakujeme triednym pani učiteľkám za prípravu a organizáciu exkurzie.

        • Deň Zeme - Exkurzia do firmy Kuruc
          • Deň Zeme - Exkurzia do firmy Kuruc

            Firma Kuruc je EKO podnik, ktorý pôsobí v Šuranoch už dlhé roky. Firma disponuje najmodernejšou technológiou recyklácie a delenia materiálov laserovým lúčom. Okrem iného:

            • ponúkajú služby v recyklačnej oblasti TETRAPAKOV
            • vyrábajú zvukovo-izolačné materiály
            • zaoberajú sa výrobou paliet
            • z recyklovaných nápojových obalov TETRAPAKOV vyrábajú dosky Tetra K
            • materiály, z ktorých sú TETRAPAKY vyrobené t. j. papier, polyetylén a hliníková fólia rozomelú a opäť ich spoja pôsobením vysokej teploty, tlaku a bez pridania lepidiel

            Všetky svoje výrobky ponúkajú do oblasti stavebníctva, kde obrovskou prednosťou dosiek z recyklovaných TETRAPAKOV je cena. Naši žiaci 6. ročníka sa v rámci týždňa enviroaktivít a Dňa Zeme dozvedeli všetky tieto zaujímavosti ohľadom recyklácie napr. nápojových obalov z džúsov a mliek, ktoré sami konzumujú a separujú v našej katolíckej škole.

        • Deň Zeme - Zdravo a chutne na EKO krúžku
          • Deň Zeme - Zdravo a chutne na EKO krúžku

            Ako si pripraviť zdravú desiatu? Jednoducho! Stačí sa naučiť, ako pestovať byliny.

            Žiaci, ktorí pôsobia v Ekologicko-biologickom krúžku to už vedia, pretože úspešne vypestovali žeruchu

            Žerucha je často prehliadaná rastlinka. Jej malé, okrúhle listy a jedlé stonky majú mierne korenistú chuť. Kedysi bola považovaná za burinu, ale teraz sa s obľubou pestuje aj v domácnostiach. Chráni pred oxidačným stresom, bojuje proti rakovine, je prospešná pre zdravie srdca, udržuje zdravé kosti, podporuje imunitu a trávenie, pomáha pri kožných problémoch a bráni vypadávaniu vlasov. Pestovanie je nenáročné, po týždni sme mohli konzumovať. Posilnení výživným olovrantom sme spoznávali ďalšie byliny, či liečivé a jedovaté rastliny, ktorým sme priraďovali správny názov. Žiaci sa aktivite veľmi tešili a naplánovali si ďalšie pestovanie byliniek.

            "Nech je liek potravou a potrava liekom."