• Novinky

        • Deň Zeme - Návšteva ČOV Šurany
          • Deň Zeme - Návšteva ČOV Šurany

            Počas tohto týždňa pri príležitosti Dňa Zeme a týždňa enviroaktivít sa žiaci 7. ročníka zúčastnili exkurzie ČOV (čistička odpadových vôd) v Šuranoch. Zoznámili sa s mechanickým i chemickým čistením odpadových vôd zo Šurian a okolitých dedín. Voda = život, tak nezabúdajme sa aj o ňu starať po jej znečistení samotným človekom. Bez vody predsa nevydržíme dlhšie ako 3 dni.

        • Deň Zeme - EKO módna prehliadka
          • Deň Zeme - EKO módna prehliadka

            Dňa 28. apríla 2023 (piatok) sa na našej katolíckej škole konala EKO módna prehliadka. Tá sa realizovala v rámci Dňa Zeme a týždňa enviro-aktivít. Pred budovou CZŠ Žofie Bosniakovej v Šuranoch sa predstavilo viac ako 20 masiek a módnych návrhov z každej triedy, ktoré boli vyrobené z čisto recyklovateľných materiálov (kartón, papier, plast, hliník a pod.) alebo z materiálov, ktoré sa dajú druhotne využiť (šaty, odrezky z konárov a pod.). Odborná porota zložená z členov zamestnancov školy, rodičov žiakov a pána primátora mesta Šurany rozhodla o udelení cien nasledovne:

            1. miesto – žiaci 8. ročníka – Šaty budúcnosti
            2. miesto – žiaci 2. ročníka – Noemova archa
            3. miesto – žiaci 9. ročníka – Labuť biela

            Mrs. EKO – žiačka 7. ročníka – Jasmína

            Samozrejme, že umiestnenie si zaslúžili všetci žiaci, učitelia a rodičia našej školy, pretože význam EKO módnej prehliadky nespočíval vo výhre prvého miesta, ale v uvedomení si dopadu znečisťovania životného prostredia človekom a ako tomu predchádzať správnym postupom pri recyklácii.

            Decká, všetky ste boli SUPER a EKO.

        • Deň Zeme - Turistika - Nová Baňa a Žarnovica
          • Deň Zeme - Turistika - Nová Baňa a Žarnovica

            Dňa 22. apríla 2023 (sobota) sa pri príležitosti Dňa Zeme uskutočnila druhá tohtoročná vychádzka turistického krúžku t. j. do približne 50 km vzdialenej Novej Bane a Žarnovice. Turistiky sa zúčastnilo 18 žiakov, dvojica pedagógov a dvaja rodičia, ktorí spoločne absolvovali 17,3 km dlhú turistickú trasu (so zachádzkami pomimo to bolo cca 20 km) a strávili príjemný sobotný deň. Tentokrát sme mali šťastie na pekné počasie. Konečne nám svietilo pekné slniečko a všade bola modrá obloha. Aj napriek tomu, že niektorí z nás si siahli na dno svojich fyzických síl, tak aj takáto dlhá a náročná turistika prináša výbornú náladu a veľa zaujímavostí ako napr. oddychovú zónu pri Zvoničke, výhľad z Červenej a Havranej skaly, banské štôlne hlboké až 130 metrov, náučné chodníky plné faktov a príbehov, 21 metrovú rozhľadňu Háj a na záver zmeškaný vlak. To však vôbec neľutujeme, pretože sme mali čas na pizzu a zaslúžené občerstvenie. Všetkým žiakom (pevne veríme, že aj rodičom) sa veľmi páčilo a už teraz Vás všetkých znova srdečne pozývame na poslednú turistickú vychádzku v tomto školskom roku. Tá sa uskutoční na konci mája do Banskej Bystrice. Tu si prejdeme nenáročnú trasu dlhú približne 5,7 km smerom k mestskej hvezdárni a cez mestský lesopark sa pôjdeme pozrieť do múzea SNP. Táto turistika je vhodná pre všetky vekové kategórie a ročníky. Ešte si nejaký ten víkend oddýchnite a zase dobre počúvajte školský rozhlas a oznamy.

            Odznaky za turistiku Nová Baňa a Žarnovica dodáme žiakom budúci týždeň.

            Tešíme sa na Vás

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

            Dňa 20. apríla 2023 sme sa zapojili do jedinečnej verejno-prospešnej zbierky, ktorú organizovala Liga proti rakovine. Často sa stretávame s tým, že život občas „bodne“, obráti sa naruby a to vo veľa prípadoch práve oznámenia onkologickej diagnózy. Ďakujeme dobrovoľníkom, že ste prišli aj na našu katolícku školu a ukázali ste všetkým žiakom, ako byť solidárni v podobe pripnutia a prispenia do tejto zbierky na dobrú a veľmi potrebnú vec.

            Držíme všetkým onkologickým pacientom a ich rodinám palce v boji proti tejto zákernej chorobe.

        • Plavecký výcvik 2023
          • Plavecký výcvik 2023

            V termíne od 17. apríla do 21. apríla 2023 žiaci 2. až 4. ročníka našej katolíckej školy absolvovali základný plavecký výcvik v plavárni v Nových Zámkoch. Cieľom plaveckého výcviku bolo nielen zvýšiť záujem detí o šport a pohyb ako taký, ale aj zlepšiť celkové zdravie a kondíciu organizmu. Všetkým plavcom prajeme veľa plaveckých úspechov a nech svoje nadobudnuté zručnosti zužitkujú v praxi, čo najlepšie.

        • Deň Zeme - úprava areálu školy
          • Deň Zeme - úprava areálu školy

            Dňa 22. apríla 2023 t. j. v sobotu naša katolícka škola ožila, bola zelená, čistá, pekná a veľmi aktívna. Tento deň je zároveň aj medzinárodným Dňom Zeme, ktorý si každoročne spolu so žiakmi a ich rodičmi pripomíname. Vďaka vzájomnej spolupráci sme mohli upraviť a vynoviť areál Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Dokončila sa drevená pergola s paviničom, fazuľkové iglu, drevené piškvorky, farebné človeče nehnevaj sa, počítadlo, malé jazierko s rastlinami, areál školy sa zbavil buriny a hlavná brána na parkovisku dostala finálny náter. Niektoré stanovištia ako napr. katapult s loptou, domček z paliet a hraciu šachovnicu sme nemohli dokončiť kvôli schnutiu farby. Cieľ bol však splnený na 100%.

            Veľká vďaka patrí ešte raz rodičom a ich deťom, ktorí si v sobotu doobeda našli čas a prišli priložiť ruku k dielu. Bez Vás, by sa to zrealizovať nepodarilo.

            Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám a pánovi riaditeľovi, ktorí prišli tiež. Špeciálne však ďakujeme Mgr. Erike Šrankovej a Mgr. Andrejke Malíkovej za plánovanie týchto aktivít, realizáciu EKO-krúžku a environmentálnych projektov na titul Zelená škola, o ktorý sa znova uchádzame.

            ĎAKUJEME VŠETKÝM.

        • Aj prváci boli v knižnici
          • Aj prváci boli v knižnici

            Prostredníctvom tohto príspevku, by sme sa chceli ospravedlniť našim najmenším žiakom – prváčikom, ktorí boli tiež v knižnici. V tom veľkom množstve aktivít sa nám ich fotografie asi nejako omylom zapatrošili. Tu teda sú ako navštívili mestskú knižnicu v Šuranoch, kde sa dozvedeli ako funguje knižnica, ako sa požičiavajú alebo zábavne čítajú knihy.

        • Písanie listu a návšteva pošty
          • Písanie listu a návšteva pošty

            Naši šikovní druháci nám spolu s triednou pani učiteľkou poslali fotografie, aby ukázali ako sa pekne naučili písať a poslať list t. j. osobnú korešpondenciu. Najprv si v praxi vyskúšali ako vyzerá štruktúra listu a správne napísaná adresa na obálke. Následne sa osobne vybrali k neďalekej pošte, kúpili si známky a svoj vlastnoručne napísaný list poslali. My netušíme kam a komu, pretože už aj druháci vedia, že existuje právo na listové tajomstvo, no veríme, že si tieto ich krásne listy nájdu toho správneho adresáta. Ďakujeme za krásny príspevok a snahu na vyučovaní.

        • Deň otvorených dverí 2023
          • Deň otvorených dverí 2023

            Týždeň po Veľkonočných sviatkoch t. j. v sobotu 15. apríla 2023 sa konal Deň otvorených dverí na našej katolíckej škole. Veľmi nás potešilo, že sme znova mohli otvoriť brány školy aj pre širšiu verejnosť. Taktiež máme radosť z toho, že sme sa mohli stretnúť s Vami osobne a komunikovať. Naši pedagógovia pripravili naozaj zaujímavé interaktívne stanovištia, kde ukázali ako vyzerá ich každodenná práca počas vyučovania. Deti si mohli vyskúšať prácu s interaktívnou technikou, programovanie pre malých aj veľkých, zábavnú atletiku, ukážku činností v ŠKD, či fyzikálne pokusy alebo tvorenie rôzneho charakteru v priestoroch školy. Ďakujeme všetkým zamestnancom za prípravu tohto dňa a špeciálne všetkým zúčastneným. Odmenou pre nás boli Vaše slová a úsmev Váš a Vašich detí. Ak ste DOD nestihli, tak nevadí. Sme tu pre Vás kedykoľvek a radi Vám školu ukážeme, prípadne pre viac informácií o Cirkevnej základnej škole Žofie Bosniakovej v Šuranoch si pozrite aj našu webovú stránku https://czssurany.edupage.org/.

            ĎAKUJEME.

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

            Marec (aj keď je už apríl) je veľmi dôležitým mesiacom asi na každej škole, pretože ide o mesiac, kedy sa vyzdvihuje úloha a význam knihy pre súčasnú mládež. Naša katolícka škola v tento školský rok 2022/2023 pri tejto príležitosti úspešne zorganizovala Noc s Andersenom dňa 31. marca 2023. V poradí už štvrtá Noc s Andersenom bola zaujímavá, pútavá a bohatá na aktivity ako napríklad predstavenie osoby rozprávkara H. CH. Andersena a W. Disneyho, tímová spolupráca pri zapájaní sa do súťaže od SLOVARTU (https://nocsandersenom.sk/), význam a sila duchovného slova pri spoločnej modlitbe i na rannej svätej omši, rozvoj čitateľskej gramotnosti, výroba plagátu alebo rešpektovanie druhého + namiesto plánovanej náučnej prechádzky po meste Šurany, ktorú nám prekazil dážď, sme improvizovali schovávačkou. Najprv sa schovával pán učiteľ, potom pani učiteľka, následne žiaci 2. stupňa a potom na záver žiaci 1. stupňa. Veríme, že sa našim žiakom páčilo, nakoľko odchádzali domov spokojní s prianím, či by sme si to nemohli zopakovať, čo najskôr.

        • Obvodné kolá - vybíjaná žiačok a futbal žiakov
          • Obvodné kolá - vybíjaná žiačok a futbal žiakov

            Týždeň (t. j. 30. a 31. marca 2023) pred Veľkonočnými sviatkami mali naše žiačky a žiaci možnosť zmerať si sily v kolektívnych športoch s ostatnými základnými školami. Prvé obvodné kolo (vybíjaná) bolo prichystané pre žiačky 5., 6. a 7. ročníka. Dievčatá mali v prvom zápase proti ZŠ na ul. Bernolákova v Šuranoch veľmi ťažký rozbeh. Po prehratom 1. polčase sa už do zápasu nedokázali vrátiť späť a svoj úvodný zápas prehrali. V druhom zápase proti ZŠ Mojzesovo-Černík naše dievčatá nedovolili súperovi v 1. polčase vytvoriť si žiadne väčšie šance. Avšak v 2. polčase sa súperky dostali do vedenia a prehrali sme aj svoj druhý zápas. To nám však vôbec nevadí, pretože dievčatám patrí veľká pochvala za zodpovednú prípravu, bojovnosť a aj keď prehrávali, tak sa nevzdali a dobojovali zápas až do konca.

            Pokazené športové chute nám napravili chalani, ktorých deň po vybíjanej čakal veľký turnaj vo futbale. Tí mimoriadne prekvapili výkonom proti šurianskym základným školám a postup do okresného kola nám unikol o vlások. Tesne pred koncom v zápase s ZŠ a MŠ Veľké Lovce sme nedali gól do prázdnej brány, čo nás po záverečnej remíze dostalo na konečné 3. miesto.

            Rozpis našich zápasov:

            1. CZŠ Žofie Bosniakovej Šurany - ZŠ na ul. Bernolákova - 3:0 (výhra)
            2. CZŠ Žofie Bosniakovej Šurany - ZŠ na ul. SNP - 2:0 (výhra)
            3. CZŠ Žofie Bosniakovej Šurany - ZŠ a MŠ Veľké Lovce - 2:3 (prehra)
            4. CZŠ Žofie Bosniakovej Šurany - ZŠ a MŠ Juraja Holčeka Dolný Ohaj - 1:1 (remíza)

            Chalanom ďakujeme za emócie, bojovnosť, kolektívny prístup a férovú hru.

        • Pôstna tehlička
          • Pôstna tehlička

            Už niekoľko rokov sa počas pôstneho obdobia zapájame do zbierky „Tehlička“. Zbierku organizuje o. z. Savio – saleziáni Don Bosca. Tento rok výťažok poputuje do Angoly, kde saleziáni pôsobia v oblasti, kde je potrebné postaviť školu. Tešíme sa, že aj napriek zložitej situácie sme si vedomí, že na svete sú miesta, ktoré potrebujú našu pomoc ešte viac. Vyzbierali sme 164,72 €.

            ĎAKUJEME!

            Viac o zbierke sa dozviete na https://www.tehlicka.sk/

        • Zdobenie kraslíc
          • Zdobenie kraslíc

            Korbáč, šibanie, polievanie, dobré jedlo a kraslice neodmysliteľne patria k tradičnej ľudovej slovenskej Veľkej noci. Vedeli ste však, že napríklad najstaršie maľované vajíčka sa nerátajú na storočia, ale na tisícročia? 

            Naši tretiaci si vyskúšali zdobenie voskom a boli naozaj veľmi zruční. Veď posúďte...