• Novinky

        • Aktívna činnosť v ŠKD
          • Aktívna činnosť v ŠKD

            Činnosť v ŠKD je rôzneho zamerania a deti veľmi radi tvoria. Vo februári sme vyrábali mini bábky na prstové divadielko, fašiangové masky, zimné sovičky a samozrejme aj potešenie na sviatok svätého Valentína. V rámci fašiangového obdobia sa konal aj karneval a spolu s deťmi sme si pripravili aj tradičné fánky. V kuchynke si ich vlastnoručne vyvaľkali, povykrajovali a spolu s pani družinárkami ich upiekli. Po krátkom pobyte vonku na školskom ihrisku si potom vychutnali ich sladkú a chrumkavú chuť.

        • Aktualizačné vzdelávanie pedagógov
          • Aktualizačné vzdelávanie pedagógov

            Miesto učiteľa je za katedrou. Dnes (27. februára 2023) sme si však miesto vymenili a stali sa na pár hodín žiakmi. Absolvovali sme tzv. aktualizačné vzdelávanie v oblasti nového kurikula. Pracovná atmosféra bola výborná za čo patrí veľké ĎAKUJEME fantastickej pani lektorke Mgr. Terézii Bahledovej PhD. Vzdelávanie bolo vecné, inšpiratívne a prínosné pre celý náš tím. Ďakujeme, posúvame sa ďalej.

        • Zimné radovánky
          • Zimné radovánky

            Zimné radovánky s množstvom snehu sme si v našich zemepisných podmienkach v tomto školskom roku zatiaľ veľmi neužili. A práve preto, keď začal aspoň máličko poletovať sneh, deti v ŠKD využili túto krátku chvíľu na riadnu guľovačku. Hoci to trvalo len krátko, postavili si aj zopár snehuliakov. O chvíľku sa však pustil dážď, tak sa deti spolu s pani družinárkami presunuli do školského kina, kde nechýbala dobrá rozprávka a pukance.

        • Atletický krúžok v ŠKD
          • Atletický krúžok v ŠKD

            Atletický krúžok, ktorý sa pravidelne koná každý pondelok v rámci telovýchovnej oblasti v ŠKD sa stal dňom, na ktorý sa deti veľmi tešia. Po obede a krátkom oddychu sa vyberieme do telocvične s množstvom športových pomôcok a hor sa do športovania. Dobrá zábava a súťaživosť nechýba ani na jednom krúžku. Deti veľmi radi súťažia a skúšajú svoju vytrvalosť a zdatnosť v rôznych disciplínach. Aj takýmto spôsobom sa snažíme, aby naše deti mali radi šport.

        • Jaskyne od deviatakov
          • Jaskyne od deviatakov

            Žiaci 9. ročníka nám na hodine Biológie ukázali, že majú tiež šikovné ruky podobne ako ich spolužiaci z iných tried. Z rôznych materiálov vytvorili praktické ukážky jaskýň a jaskynných systémov na Slovensku, ktoré boli následne vystavené v spoločných priestoroch školy. Veľmi pekne ďakujeme za peknú a aj vtipnú ukážku vašich vedomostí milí deviataci a pevne veríme, že čo najskôr aj nejakú zo zhotovených jaskýň sami navštívite (následne nám môžete potom povedať, či ste v nich našli nejaké tučniaky z Madagaskaru).

        • Svätý Valentín
          • Svätý Valentín

            Je krásne, keď vie dieťa nahlas a úprimne vyjadriť svoje pocity a emócie. O to krajšie je, keď vie vyjadriť lásku a náklonnosť k niekomu inému a nehanbí sa za to. Dôkazom toho bol včerajší deň svätého Valentína (14. februára 2023), ktorý je patrónom všetkých zamilovaných. Našu katolícku školu doslova zaplavilo obrovské množstvo "valentíniek". Tie obsahovali krásne vyznania žiakov 1. a 2. stupňa svojím kamarátom, priateľom, rodičom, starým rodičom, učiteľom alebo tajným školským láskam (ktoré boli odovzdané len do vlastných rúk).

            Láska patrí k životu a naši pedagógovia vedia, čo je pre Vaše deti okrem učenia prospešné. Aj takýmto spôsobom vychovávame mladých k úcte, láske a vyjadrovaniu svojich pocitov.

        • Vyhodnotenie výzvy: "Desiata bez odpadu"
          • Vyhodnotenie výzvy: "Desiata bez odpadu"

            V stredu dňa 8. februára 2023 sme uskutočnili na našej katolíckej škole aktivitu pod názvom "Desiata bez odpadu", na ktorú sme upozornili a informovali rodičov a žiakov prostredníctvom školskej webovej stránky, FB stránky, aplikácie EDUPAGE i cez školský rozhlas. Cieľom výzvy bolo zníženie jednotlivého druhu odpadu. Či sa nám to podarilo zvládnuť, Vám napovedia nasledovné údaje.

            V utorok dňa 7. februára 2023 po vyučovaní žiaci za prítomnosti vyučujúcich a pani upratovačiek vyzbierali odpad z jednotlivých tried a miestností školy. Zbierali tetrapaky, plasty a papier. Počiatočný stav jednotlivých komodít si zaznamenali.

            Nasledujúci deň pod dohľadom pedagógov monitorovali obalový materiál na potravinách v jednotlivých triedach, kde im žiaci s radosťou ukazovali svoje desiatniky s pripravenou desiatou bez obalu. Mnohí žiaci využili na zabalenie svojej desiatej voskové vrecká. Po vyučovaní znova prebehlo váženie odpadu z jednotlivých tried. Mnohé koše zívali prázdnotou. Prehľad množstva odpadu:

            Čo pre nás vyplýva z tabuľky, alebo zo samotnej výzvy?

            Z TABUĽKY: podarilo sa nám splniť cieľ.

            Z VÝZVY: stačí iba jeden deň, alebo to skúsime každý deň?

            Veď predsa ide nám všetkým o vypestovanie správneho návyku našich detí a pre naše deti do ich budúcnosti. Sme Vám veľmi vďační za spoluprácu, ktorá sa opätovne potvrdila, a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu aj v rámci projektu ZELENEJ ŠKOLY.

        • "Desiata bez odpadu"
          • "Desiata bez odpadu"

            Vážení rodičia, milí žiaci!

            Triedenie odpadu sa stalo pre mnohých z nás samozrejmosťou, snažíme sa oň doma, v práci, ale i v škole.

             A predsa, vedeli ste, že priemerná slovenská štvorčlenná rodina vyprodukuje až 1,5 tony odpadu ročne? Väčšina odpadu zo slovenských škôl končí na skládkach komunálneho odpadu.

            Sme doslova zavalení odpadom!

            Organizácia Živica ( spolupracujeme v projekte Zelená škola) v rámci projektu Eko Alarm pripravila výzvu :

            „ DESIATA BEZ ODPADU“

            Cieľom je nielen triediť, ale hlavne znížiť množstvo odpadu na školách.

            Na našej škole zrealizujeme túto výzvu v stredu 8.2.2023. Potrebujeme však aj vašu pomoc. Zapojte sa do výzvy nasledovne:

            Desiata žiakov by mala byť zabalená v desiatniku, bez papierových obalov, servítok, mikroténových vreciek..., tekutiny v opakovateľne používaných fľašiach ( nie v plastových, jednorazových).

            Ďakujeme za spoluprácu a určite Vás budeme informovať o výsledku výzvy – množstve odpadu, ktorý vyprodukujeme počas spomínaného dňa.

        • „Chuťovky“ pre okrídlencov
          • „Chuťovky“ pre okrídlencov

            Počas zimných mesiacov, kedy vládne v prírode nevľúdne a chladné počasie, ktoré vytvára náročnejšie podmienky pre zháňanie potreby u našich zimujúcich vtáčikov, sme sa rozhodli im pomôcť.

            Pani učiteľky, Šranková a Malíková, ktoré vedu Ekologicko-biologický krúžok nám poskytli nápady a pripravili pomôcky, ktorými sme sa pustili do zhotovenia kŕmidiel. Úmyslom bolo tiež vhodne využiť odpadový materiál.

            Kŕmidlá sme si originálne vyzdobili a tiež sme sa výborne zabavili v role "vtáčika", ktorý zobká červíka v podobe kukuričnej chrumky. Zhotovené výrobky sme zavesili na stromy pred budovou školy. Kŕmidlá zasa na parapetné dosky, odkiaľ budeme mať možnosť pozorovať činnosť vtáčikov. Tešíme sa na "divadlo", ktoré budeme môcť sledovať vďaka vtáčej blízkosti.

        • Staronová sekcia na našej webovej stránke
          • Staronová sekcia na našej webovej stránke

            Vážení rodičia a milí žiaci,

            dovoľujeme si Vám predstaviť staronovú sekciu na našej webovej stránke pod názvom "O škole". Nájdete tu historické ale aj súčasné fotografie, základné informácie o charakteristike a činnosti našej/Vašej katolíckej školy. Taktiež sa tu nachádza krátka história školy a školský bulletin dostupné v *PDF dokumentoch. Nechýba zoznam činností a členov Rady školy, Rodičovského spoločenstva a Pedagogického zboru.

            https://czssurany.edupage.org/a/o-skole-1

            (stránka sa zobrazí po kliknutí na modrý odkaz)

            Veríme, že sa na našej novej webovej stránke cítite príjemne a zorientovane.

            Ak by ste mali nejaké pripomienky ohľadom obsahu a vzhľadu školského webu, tak prosíme Vaše pripomienky a postrehy adresujte na mailové adresy:

            1. skola.surany@nrb.sk
            2. vizymarian@gmail.com
        • Kreatívko - časť. 2
          • Kreatívko - časť. 2

            Už približne asi 4 školský rok nám na škole funguje jeden z mnohých veľmi obľúbených školských krúžkov – KREATÍVKO. Pod vedením pani učiteľky Lucky Holkovej sa naši šikovní a tvoriví žiaci stretávajú každý týždeň, aby rôzne materiály okolo seba premenili na umelecké diela. Pre tentokrát to boli masky a škrabošky pripravované na triedny alebo školský karneval. Zase PERFEKTNÉ.