• Novinky

        • Prázdninový príspevok č. 6 - Rozlúčka s deviatakmi
          • Prázdninový príspevok č. 6 - Rozlúčka s deviatakmi

            Dňa 27. júna 2022 sme prijali pozvanie od našich najstarších žiakov z 9.A a 9.B triedy, ktorí si pre všetkých zamestnancov Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch pripravili tzv. rozlúčkovú slávnosť. Tu sa úprimne poďakovali za všetko, čo pre nich spravili ich triedne pani učiteľky, vedenie školy a všetci pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci našej katolíckej školy.

            My sa vám milí deviataci chceme tiež poďakovať nielen za chutné občerstvenie, milé slová, pekný kultúrny program alebo dary, no predovšetkým vám ďakujeme za nádherných deväť rokov, ktoré ste spolu s nami strávili na našej/vašej škole, za jej reprezentáciu, všetky nadobudnuté vedomosti alebo zručnosti, či neopakovateľné zážitky zo školských lavíc alebo chodieb (aj za mnohé starosti a problémy, ktoré nás ako ľudí posunuli ďalej). Všetci zamestnanci vám prajú príjemné prežitie letných prázdnin a následne úspešný štart na novom mieste. Určite nás nezabudnite prísť pozrieť, pretože dvere budete mať vždy otvorené.

        • Projekt BBC micro:bit vo vyučovaní
          • Projekt BBC micro:bit vo vyučovaní

            V školskom roku 2021/2022 získala Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej finančnú čiastku 900,00€ na realizáciu projektu pod názvom „BBC micro:bit vo vyučovaní“. Vďaka ľuďom v Nadácii Pontis a v Nadačnom fonde Telekom, ktorí podporujú rozvoj digitálnej gramotnosti na Slovensku, sme mohli aj my ako škola zase rozvíjať digitálnu gramotnosť u našich žiakov.

            Určite ste si položili otázku: „Čo je to BBC micro:bit“?

            Je to mikropočítač menší ako mobil. Ide o najjednoduchšie programovateľné teliesko na trhu a je vhodné pre každú vekovú kategóriu. V roku 2016 ho vyvinula televízia BBC na podporu výučby programovania na hodinách Informatiky vo Veľkej Británii. Až 90% žiakov sa po projekte vyjadrilo, že naučiť sa programovať môže naozaj každý. V Dánsku v roku 2018 získali 65 000 kusov micro:bitu takmer všetky školy a v krajinách, kde sa projekty zrealizovali, žiaci výrazne zlepšili svoje digitálne zručnosti (zdroj).

            Vďaka 2. ročníku grantovej výzvy ENTER pre školy 2021 – Digitálna generácia, v ktorej bola naša katolícka škola úspešná, sme získanú čiastku investovali na nákup už spomenutých BBC micro:bit setov. Vďaka nim sme zatraktívnili výučbu Informatiky a naši žiaci sa naučili programovať nielen v softvérovom prostredí ale vyskúšali si tvorbu programov aj v praxi ako napr. digitálna menovka, jednoduchá animácia, počítadlo osôb, využili bezdrôtovú komunikáciu, vytvorili sirénu alebo hudobnú pieseň, naprogramovali LED diódy a pásiky, vyskúšali si rôzne senzory a mnoho iného. Ak ste ešte BBC micro:bit nevideli na vlastné oči, tak si určite pozrite fotografie, ktoré zachytávajú žiakov 3. až 8. ročníka pri vyučovaní a programovaní s micro:bitom, ktoré sa im veľmi páčilo.

        • Prázdninový príspevok č. 5 - Noc v škole
          • Prázdninový príspevok č. 5 - Noc v škole

            V podvečer 24.júna 2022 sa žiaci 4. triedy spolu s triednou pani učiteľkou a pani vychovávateľkou stretli na akcii „Noc v škole“. Rodičia odovzdali svoje ratolesti riadne nabalené a ak deti chceli vstúpiť do budovy školy, tak museli vysloviť správne heslo – Mária Terézia. Veľká vďaka patrí rodičom, ktorí pripravili vynikajúce maškrty a na deti čakali tiež fantastické torty od triednej pani učiteľky. Po vybalení pokračoval program v 1. triede. Žiaci sa zabávali pri mnohých spoločných aktivitách ako napríklad pexeso, stoličkový tanec, tanec s balónom, list do budúcnosti, zakopávanie „pokladu“, mestečko Palermo, prechádzka nočným mestom alebo cesta odvahy.

            Pomaly sa čas stával pokročilým a deti sa začali pripravovať na spanie. Zaspávanie mali spestrené prezeraním fotiek z rôznych akcií od 1. triedy až po poslednú spoločnú akciu – Škola v prírode. Po uprataní priestorov a raňajkách sa žiaci unavení, ale spokojní rozlúčili a vybrali sa v sprievode rodičov domov.

            Noc v škole dala štvrtákom povestnú poslednú bodku za štyrmi spoločne strávenými rokmi s triednou pani učiteľkou Garayovou. Pani učiteľke ĎAKUJEME za výchovu a vzdelávanie jej žiakov, budúcich piatakov. Taktiež pani učiteľke do budúceho školského roka prajeme veľa síl k novej triede a štvrtákom zase úspešný štart na 2. stupni.

            pozn. Ospravedlňujeme sa za zníženú kvalitu fotiek, ale išlo o Noc v škole a nebol čas fotiť.

        • Šuriansky zázrak...
          • Šuriansky zázrak...

            ...je názov projektu, ktorý realizujeme na našej základnej škole s podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja. Naša katolícka škola sa pýši menom významnej šurianskej rodáčky Žofie Bosniakovej. Hoci pred školou je umiestnená jej socha,  chýbali nám  informačné tabule, ktoré by poskytovali základné údaje o živote Žofie Bosniakovej. Nitriansky samosprávny kraj poskytol na tento projekt dotáciu vo výške 1000 eur. Z tejto sumy sme zakúpili ozvučovaciu techniku, ktorá bude slúžiť na rôznych kultúrno-spoločenských, či športových akciách školy a dali sme vyrobiť nástenné tabule, ktoré sú umiestnené v hlavnom vstupe do školy. Žiakom, verejnosti a návštevníkom tak poskytnú sumár základných informácií zo života Žofie Bosniakovej. Ďakujeme Nitrianskemu samosprávnemu kraju a Spoločenstvu rodičov pri CZŠ v Šuranoch za finančnú podporu tohto projektu.

        • Prázdninový príspevok č. 4 - Kúpalisko Štrand
          • Prázdninový príspevok č. 4 - Kúpalisko Štrand

            Pekné a horúce počasie posledných júnových dní využili žiaci 1., 2., 6., 7. a 8. triedy. Spolu s triednymi pani učiteľkami sa vybrali schladiť na kúpalisko Štrand v Nových Zámkoch. V dopoludňajších hodinách mali naši žiaci celé kúpalisko takmer pre seba a mohli sa tak nerušenie zabávať v bazénoch a na rôznych vodných atrakciách. Nechýbalo tiež drobné bufetové občerstvenie a veľmi dobrá nálada, že sa mohli dusné triedy aspoň na jeden deň vymeniť za šantenie vo vode (aj keď ráno pred odchodom bola burka ako hrom).

        • Prázdninový príspevok č. 3 - Najlepší čitateľ
          • Prázdninový príspevok č. 3 - Najlepší čitateľ

            Prváci mali na konci školského roka vyhlásenú súťaž - "Najlepší čitateľ" (keďže sa práve naučili čítať, malo to byť pre nich motivujúce). Pravdaže museli mať vopred osvojenú správnu techniku čítania. Prváci do toho vložili naozaj všetko a výsledok bol perfektný. V porovnaní s priemernou rýchlosťou čítania prváčika, ktorý prečíta 25 - 30 plnovýznamových slov za minútu, tak naši traja najlepší žiaci 1. ročníka dosiahli tieto výsledky:

            1. miesto - Nina Chrenková - 68 slov/min.
            2. miesto - Lujza Janeková - 64 slov/min.
            3. miesto - Nelka Poláková - 45 slov/min.

            Odmenou im bola detská literatúra pod názvom: "Nová domáca úloha malého školáka". Víťazom blahoželáme a všetkým prváčikom prajeme počas letných prázdnin veľa zdaru pri čítaní kníh. Dočítania.

        • Prázdninový príspevok č. 2 - Turistika - Hrad Pajštún (Stupava)
          • Prázdninový príspevok č. 2 - Turistika - Hrad Pajštún (Stupava)

            Dňa 18. júna 2022 sa takmer po mesačnej prestávke uskutočnila v poradí už druhá vychádzka v rámci turistického krúžku do Stupavy na hrad Pajštún + prechod cez Borinku + návšteva pútnického miesta v Marianke. Turistiky sa zúčastnilo 11 žiakov a dvojica pedagógov, ktorí spoločne absolvovali viac ako 12 km trasu a spoločne strávili príjemný sobotný deň. Čakalo nás okrem výborného počasia mnoho zaujímavostí ako napríklad prechod cez Kaštieľsky a Stupavský zámocký park pri Pálffyho kaštieli v Stupave, náhodné objavenie lesného Woodhenge (kruhová stavba z dreva na štýl anglického Stonehenge, ktorý je ale z kameňa), lovenie „kešiek“ z náučnej hry Geocaching, samotný výstup na hrad Pajštún, oddych v Borinke v kaviarni Pajštúreň a na záver tichá modlitba a poklona v pútnickom mieste v Marianke. Všetkým žiakom sa veľmi páčilo a už teraz Vás všetkých znova srdečne pozývame na ďalšiu sobotno-septembrovú turistickú vychádzku na vyhliadkovú vežu na Devínskej Kobyle (Devínska Nova Ves cez Bratislavu). Cez leto si dobre oddýchnite a potom po nástupe do školy dobre počúvajte školský rozhlas a oznamy, pretože počet miest je zase limitovaný.

            Tešíme sa na Vás.

        • Prázdninový príspevok č. 1 - Malí botanici
          • Prázdninový príspevok č. 1 - Malí botanici

            Ešte v jarnom období sa žiaci našej školy zapojili do tvorby expozičnej botanickej zbierky. Žiaci v rámci systematickej botaniky, ako jednej zo základných biologických vedných disciplín tvorili vlastné herbáre vyšších rastlín, ktoré budú použité vo vyučovaní biológie ako didaktické pomôcky priamo od svojich rovesníkov.

            Hlavnou myšlienkou realizovanej akcie bol trávený voľný čas v prírode, ako aj spoznávanie geografie miestnej krajiny.

            __________________________________________________________

            Aj touto cestou sa chceme POĎAKOVAŤ pánovi učiteľovi Lukášovi Wittlingerovi (od ktorého máme tento príspevok) za výborne odvedenú prácu počas jeho zastupovania na našej katolíckej škole. Viedol svojich žiakov naozaj zodpovedne a prajeme mu v jeho začínajúcej pedagogickej kariére veľa učiteľských úspechov. 

        • POĎAKOVANIE
          • POĎAKOVANIE

            Včerajším dňom sa oficiálne skončilo vyučovanie v školskom roku 2021/2022. Celý kolektív zamestnancov Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch praje svojim žiakom krásne prázdniny plné oddychu a neopakovateľných zážitkov. Ďakujeme tiež všetkým rodičom, ktorí nám zverili výchovu a vzdelávanie svojich ratolestí a tak isto aj každému, kto akýmkoľvek spôsobom prispel k ďalšiemu úspešnému roku na našej katolíckej škole.

            ĎAKUJEME.

            Prajeme požehnaný prázdninový čas a prípade akýkoľvek otázok sme tu stále pre Vás.

            mail: skola.surany@nrb.sk

            tel. č. 0910268910 (riaditeľ)