• Novinky

        • EKO-BIO krúžok
          • EKO-BIO krúžok

            Popoludnia na našej Cirkevnej základnej škole patria krúžkom, kedy sa žiaci môžu  viac realizovať v záujmových činnostiach, ako napríklad  v ekologicko- biologickom krúžku.

            Zdravá výživa a  význam vitamínov – bola tiež téma stredajšieho popoludnia, počas ktorého žiaci spoznávali rôzne druhy ovocia z hľadiska významu pre zdravie, hlavne v jesennom a zimnom období. Roztriedili ovocie podľa plodov, spoznávali rôzne druhy hrou pexeso.

            Svojou kreativitou a zručnosťou vymodelovali ovocie a zeleninu z plastelíny. Po námahe mysle a rúk prišla odmena vo forme ovocného šalátu, ktorý si samozrejme žiaci pripravili pod vedením pani učiteliek.

            A odmena bola „ sladká“, zaslúžená. Mňam, všetko sme zjedli a vyzbrojili sme sa vitamínmi.

            Samozrejme, že sme nezabudli na odpad z ovocia, ktorý sme odniesli ako správni žiaci „Zelenej školy“  do školského kompostéra.

            Tešíme sa na ďalšie stretnutie, keď budeme sadiť semienka a pozorovať klíčenie alebo ako dýchajú rastliny.

        • Meranie času
          • Meranie času

            Slnečné hodiny, sviečka, vodné hodiny, presýpacie hodiny, mechanické hodiny, vreckové hodiny, stopky alebo atómové hodiny. Všetky tieto zariadenia využíval a využíva človek na meranie času. Bez poznania merania tejto fyzikálnej veličiny, by sme dnes nevedeli prísť načas do práce, školy alebo na dôležité stretnutie. Zmeškali, by sme vlak, nevedeli, by sme zmerať výsledky športových pretekov alebo určiť aká časť dňa práve je. Žiaci 7. ročníka využili tému – Meranie času na hodine Fyziky a spolu s pani učiteľkou Šimunkovou absolvovali historicko-odbornú prednášku na túto tému v podaní RNDr. Miroslava Eliáša. V závere prednášky si tiež mohli vyskúšať natočiť hodiny, ktoré sa kedysi nachádzali vo farskom kostole v Šuranoch, no dnes sú pre verejnosť dostupné v mestskom múzeu – NKP synagóga Šurany.

        • Spomíname...
          • Spomíname...

            Dnes je 17. november 2022 resp. 33 rokov od začiatku veľkých zmien v našej spoločnosti známych v dejinách aj ako „Nežná revolúcia“. Táto historická zmena priniesla so sebou nielen zmenu politického režimu ale aj možnosť postupného obnovenia katolíckych škôl.

            Dnes je to niečo vyše mesiaca t. j. presne 33 dní od slávnostnej svätej omši a akadémie, ktorou sme si pripomenuli 30. výročie obnovenia činnosti Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Za fotky tentokrát ďakujeme pani Renáte Kozlíkovej.

            Prajeme Vám príjemné pozeranie fotografií, ktoré sú peknou spomienkou na tento významný deň v histórii našej katolíckej školy.

        • Turistika - Žibrica - Zobor a Dražovský kostolík
          • Turistika - Žibrica - Zobor a Dražovský kostolík

            Dňa 28. októbra 2022 (piatok) sa počas jesenných prázdnin uskutočnila druhá tohtoročná vychádzka v rámci turistického krúžku na Žibricu + hrebeňovka smer Zobor s cieľom pri Dražovskom kostolíku. Turistiky sa zúčastnilo 19 žiakov, dvojica pedagógov a 3 rodičia, ktorí všetci spolu absolvovali viac ako 14 km dlhú trasu a spoločne tak strávili príjemný prázdninový deň. Znova sme nemali šťastie na slnečné počasie. Počas celého dňa nás sprevádzala hmla a mokré turistické trasy, no aj takéto podmienky prinášajú veľa zaujímavostí ako napríklad lanovku na vyťažený kameň z kameňolomu pri obci Žirany, pravý a nepravý Zobor, hradisko Zobor, Zoborskú lesostep a v závere nádherný románsky kostolík svätého Michala archanjela v Drážovciach s výhľadmi na blízke okolie. Všetkým žiakom (pevne veríme, že aj rodičom) sa znova veľmi páčilo a už teraz Vás všetkých srdečne pozývame na poslednú tohtoročnú turistickú vychádzku do blízkeho okolia Radava - Vrstevník - Kaplnka Panny Márie – Podhájska (cca 9 km trasa), kde sa na záver zohrejeme vo Wellness centre Aquamarin. Ešte si nejaký ten víkend oddýchnite a zase dobre počúvajte školský rozhlas a oznamy.

            Tešíme sa na Vás.

        • Výrobok z dreva
          • Výrobok z dreva

            Nahliadnite spolu s nami do praktického vyučovania školského predmetu Technika, kde šiestaci pod vedením pani učiteľky Anežky Šimunkovej vyrobili jednoduché a pekné výrobky z dreva. Stačil správny návod, pomôcky z domu a šikovné ruky našich šiestakov. Súčasťou galérie fotiek je aj jednoduchý výrobok z kovu.

        • ERASMUS DAYS 2022
          • ERASMUS DAYS 2022

            Dňa 20. októbra 2022 sa naši najstarší žiaci 9. ročníka zúčastnili tzv. ERASMUS DAYS 2022, ktoré organizovala Obchodná akadémia v Šuranoch. Tu sa deviataci dozvedeli o čom je jeden zo základných projektov Európskej únie pre mladých študentov t. j. možnosť štúdia v zahraničí a cestovania na výučbové pobyty v partnerských školách. Okrem prezentácie si mohli naši žiaci aj zasúťažiť v získaných vedomostiach, kde sa umiestnili na výbornom 2. mieste spomedzi prítomných základných škôl z blízkeho okolia. Ďakujeme aj za takúto reprezentáciou školy a do budúcnosti vám želáme veľa európskej mobility v rámci školského vzdelávania sa.

        • Literárno-výtvarná súťaž
          • Literárno-výtvarná súťaž

            Naša katolícka škola si v tomto roku pripomína 30. výročie obnovenia svojej činnosti. Pri tejto príležitosti sme vyhlásili literárno-výtvarnú súťaž na tému Žofia Bosniaková. Dnes sme ju vyhodnotili a odmenili žiakov, ktorí sa zapojili:

            • M. Bartová, I. Cehlárik 3.trieda,
            • K. Kulíšková, M. Grácová 4.trieda,
            • L. Belovičová 8.trieda,
            • N. Torišková 9.trieda.

            Ich krásne výtvory si môžete pozrieť na fotografiách v príspevku.

        • Našim starým rodičom...
          • Našim starým rodičom...

            Matička Božia,
            Ty deťom dvakrát milá!
            Počúvaj, čo Ti teraz rozpoviem.

            Nechaj nám starkú.
            Aby mi dlho žila.
            Starká má pre mňa času, koľko chcem.

            Starká je vľúdna.
            Má Boží pokoj v duši.
            Starká sa o nás s nikým nedelí.
            Má času ľúbiť nás.
            A nič ju nevyruší.
            Pri nej má týždeň sedem nedelí...

            (M. Rúfus)

            V nejakej takejto podobnej atmosfére spolu tvorili žiaci ŠKD celý október. Tvorili rôzne darčeky pre svoje babičky a deduškov, pre svoje staré mamy a starých otcov, no proste pre všetkých našich starších, ktorým bol venovaný celý  mesiac október ako mesiac úcty k starším.

            ĎAKUJEME, že Vás máme.

        • Dopravné ihrisko
          • Dopravné ihrisko

            Dňa 24. októbra 2022 sa 39 žiakov 1. stupňa so svojimi triednymi pani učiteľkami zúčastnilo exkurzie na Dopravné ihrisko v Galante. Poznatky z oblasti dopravnej výchovy si overili disciplinovanou jazdou na kolobežke, či bicykli. Museli totiž dodržiavať reč zvislých i vodorovných dopravných značiek, či signalizačných zariadení. Poradiť si museli aj so správnou rýchlosťou jazdy, ktorá bola monitorovaná podobným zariadením, aké používajú pri vykonávaní svojej práci príslušníci Policajného zboru SR. Prechod cez železničné priecestie so závorami zvládli naši žiaci plynule a bezpečne. Znalosti z praktického výcviku na vozovke si žiaci overili teoretickou činnosťou v špecializovanej učebni. Strávené dopoludnie práve na tomto mieste bolo pre žiakov prínosom. Spojili sme príjemné s užitočným, pohyb na čerstvom vzduchu v súvislosti s nadobúdaním nových zručností v dopravných situáciách. Veríme, že to žiakov obohatí a zodpovedné správanie v role chodca, či cyklistu budú premietať do každodenného života.

            Štvrtáci sa môžu tešiť na ďalšiu návštevu dopravného ihriska presne dňa 29. marca 2023.