• Novinky

        • Jasličková slávnosť 2022
          • Jasličková slávnosť 2022

            Jasličkové slávnosti a pobožnosti sú neodmysliteľnou súčasťou každého adventného obdobia a duchovných príprav na slávenie Vianoc. Jednu takúto slávnosť si pripravili aj žiaci našej katolíckej školy tesne pred ukončením riadneho vyučovania v tomto kalendárnom roku. Vo farskom kostole sv. Štefana Prvomučeníka nám zaspievali vianočné koledy, zatancovali tance s vianočnou tematikou ale hlavne ukázali ako prišiel medzi nás Spasiteľ sveta. Ďakujeme všetkým vyučujúcim za prípravu detí a nácvik jasličkovej slávnosti, ktorá bola krásnou a dôstojnou bodkou na záver vyučovania.

            Prajeme Vám všetkým požehnané Vianočné sviatky.

          • Vianočný pozdrav od detí z ŠKD

            Prajeme Vám všetkým požehnané a láskyplné vianočné sviatky. 

            Pri tejto príležitosti si pre Vás a pre Vaše potešenie pripravili naši žiaci z ŠKD vianočnú pieseň a tanec. Ako BONUS nájdete v závere tohto príspevku futbalový tanec chlapcov, ktorí zase sledovali svoje obľúbené národné mužstvá na MS 2022 v Katare a nechali sa uniesť atmosférou tohto športu.

            Vianočná pieseň v podaní žiakov z ŠKD.

            Vianočný tanec v podaní žiakov z ŠKD.

            Futbalový tanec pri príležitosti MS 2022 v podaní chlapcov z ŠKD.

        • Duchovná obnova triednych kolektívov
          • Duchovná obnova triednych kolektívov

            V tomto školskom roku p. dekan Mgr. Štefan Vícen, PhD. zaviedol v našej škole peknú tradíciu a každý mesiac sa jeden celý deň venuje žiakom jedného ročníka. Začal od najmenších a v mesiaci december prišli na rad tretiaci. Témou ich duchovnej obnovy bola MODLITBA. Žiaci sa v tento deň neučili tradične, ale množstvom pripravených aktivít na danú tému obsiahli takmer všetky vyučovacie predmety. Riešili slovné a logické úlohy, doplňovačky, tvorili vlastný text modlitieb, pripomenuli si, že treba nielen prosiť ale i ďakovať, zaspievali si tradičné koledy za sprievodu akordeónu i gitary. Súčasťou dňa bola i sv. omša v školskej kaplnke a malé pohostenie.

            Naša škola sa snaží obohatiť deti aj v duchovnom rozmere a prispievať tak k vzájomnej úcte a tolerancii medzi ľuďmi.

        • Červené stužky
          • Červené stužky

            Celoslovenskú kampaň Červené stužky, ktorú organizuje svetová zdravotnícka organizácia WHO, každoročne podporuje aj Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch.

            Symbol kampane – ČERVENÚ STUŽKU sme si pripli dňa 1. decembra 2022, ako znak solidarity s ľuďmi bojujúcimi s touto zákernou chorobou. V priestoroch školy bol nainštalovaný prezentačný panel s informáciami o ochorení, o spôsoboch prenosu vírusu HIV, o ochrane pred infikovaním sa i o možnostiach pomoci ľuďom trpiacim ochorením AIDS.

            Žiaci 8. ročníka absolvovali tiež prednášku na danú tému a pozreli si dokument Anjeli. Všetky tieto aktivity, by mali viesť k tomu, aby sa najmä mladá generácia začala k životu správať zodpovedne.

        • Mikuláš 2022
          • Mikuláš 2022

            A príde toho 6. decembra svätý Mikuláš? Tak túto otázku si v tento včerajší deň položilo snáď každé dieťa, ale určite aj dospelý človek. Za Cirkevnú základnú školu Žofie Bosniakovej v Šuranoch môžeme odpovedať: "Áno, svätý Mikuláš prišiel aj na našu školu." Nezabudol so sebou priniesť aj svojich verných pomocníkov anjelikov i čerta, ktorý primerane "vyplatil" nespratníkov v jednotlivých triedach za ich nezbednosti a neslušné správanie. Mikuláš následne odmenil sladkými balíčkami všetkých našich žiakov z 1. a 2. stupňa za celoročnú snahu i zamestnancov školy za ich obetavú prácu pre mládež. Nechýbali šťastné detské tváre, ale aj zhrozené výrazy tých, čo neposlúchali a hrýzlo ich svedomie. Nakoniec však všetko dobre dopadlo a Mikuláš odchádzal veľmi spokojný a dokonca navštívil aj nového pána primátora mesta Šurany. Jeho ďalšie kroky smerovali do DSS Lipka v obci Lipová, kde sladkými balíčkami odmenil tých, ktorí to niekedy potrebujú viac ako my ostatní resp. svätý Mikuláš so sebou priniesol radosť, pokoj a dobrú náladu, čo sú hlavné posolstvá nielen 6. decembra ale aj celého adventného obdobia. V závere, by sme sa chceli poďakovať Rodičovskému spoločenstvu a zamestnancom školy za prípravu bohatých mikulášskych balíčkov a všetkým, čo sa akýmkoľvek spôsobom spolupodieľali na dôstojnom priebehu mikulášskeho dňa. Ďakujeme a vidíme sa o rok.

        • Krúžok - Zdravý chrbátik
          • Krúžok - Zdravý chrbátik

            Na našej škole zapájame deti do množstva aktivít podporujúcich zdravý rast a vývin. Jednou z aktivít je záujmový krúžok - Zdravý chrbátik. Prvoradým cieľom sú deti a našim úmyslom je pozitívne a hravou formou naštartovať u nich chuť cvičiť, vybudovať v nich kladný vzťah k cvičebným pomôckam a zamerať sa na komplexné posilnenie ich chrbtice. Cvičenia a zostavy sú pripravené viacerými odborníkmi - špecialistami na liečbu chorôb chrbtice (neurochirurg, ortopéd, neurológ, rehabilitačný lekár a ďalší).

        • Bibliotéka 2022 a Medzinárodný deň školských knižníc
          • Bibliotéka 2022 a Medzinárodný deň školských knižníc

            K dlhým sychravým jesenným večerom jednoznačne patria...knihy! Preto sa v piatok 11. novembra 2022 vybrali najnáruživejší čitatelia Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch na knižný veľtrh pod názvom Bibliotéka. Po menšom meškaní ranného rýchlika a pri tlačenici pri vstupe sme dorazili do Incheba EXPO arény v Bratislave. Tu si každý žiak našiel knihu, ktorá mu doslova „sadla“ alebo „učarovala“, stretli sa s významnými slovenskými spisovateľmi, vypočuli si zaujímavé prednášky, diskusie, zablúdili na výstavu minerálov alebo si pozreli jedinečné kúsky zberateľov a antikvariátov. Vďaka žánrovej rozmanitosti si zakúpili podľa svojej chuti literatúru faktu, román, sci-fi, detektívku, detskú literatúru, poéziu alebo cudzojazyčnú literatúru. Každá jedna zakúpená kniha do našich domácich knižníc podporí čitateľskú gramotnosť detí, rozvoj ich fantázie a záujmu o knihu – „najlepšieho priateľa človeka.“

            Pozn. U jedného českého zberateľa sme objavili pohľadnicu, pravdepodobne z vojnového obdobia t. j. z rokov 1942 – 1945, na ktorej je zachytená budova našej školy a nový farský kostol. Ani na moment sme neváhali a túto cennú pohľadnicu zakúpili do našej zbierky.

            V rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti na našej katolíckej škole sme si pripomenuli dňa 24. októbra 2022 Medzinárodný deň školských knižníc. Žiaci si v škole preto spríjemnili deň aktivitami a hľadaním pokladu. Najmenším žiakom prišli prečítať krátku rozprávku žiačky 9. ročníka (Hanka, Lenka a Nataška), ktorá ich potešila a vzbudila záujem o knižky v našej školskej knižnici. Aj touto cestou sa chceme poďakovať našim verným čitateľom, ktorí pravidelne navštevujú už spomenutú školskú knižnicu, ktorá je bohato vybavená mnohými atraktívnymi knižnými kúskami.