• Novinky

        • Atletický krúžok
          • Atletický krúžok

            V školskom roku 2022/2023 opäť začal fungovať v ŠKD v rámci telovýchovnej oblasti Atletický krúžok. Atletický krúžok je určený pre žiakov 1. stupňa základnej školy (1. – 4. ročník). Hlavným zameraním je vytvárať pozitívny vzťah k pohybovým aktivitám a športovaniu, získavať základné pohybové zručnosti v športových hrách a v atletike. Činnosťou atletického krúžku je tiež podporovať morálny a emocionálny vývin, prehlbovať u detí postoj k zdravému životnému štýlu, vštepovať im zdravú súťaživosť, formovať správanie sa v kolektíve.

            Hlavné ciele krúžku:

            • presadzovať prvky športových hier a osvojovať si základy budúcich športových hier
            • podnecovať deti k záujmu o pohyb a šport a s tým spojený zdravý životný štýl
            • zvládnuť na elementárnej úrovni špeciálne pohybové zručnosti a schopnosti
            • ovládať základné lokomočné pohyby
            • dodržiavať zvolené pravidlá
            • spolupracovať a rešpektovať ostatných
            • zaujať adekvátne postoje k pohybu a športovým aktivitám
            • manipulovať s rôznymi predmetmi, náčiním (rukami, nohami, podávať, gúľať, pohadzovať, kopať, driblovať)

            Pomôcky používané v rámci krúžku nám zapožičal Atletický klub Šurany. Vďaka týmto variabilným pomôckam môžeme deťom pripravovať rôzne prekážkové dráhy. Zdokonaľujú sa v rýchlom behu, v skoku do diaľky a do výšky, skúšajú si hod granátom alebo oštepom, no hlavne sa hýbu. Všetky pomôcky sú bezpečné a zodpovedajú vekovej kategórii detí.

        • Misijné trhy
          • Misijné trhy

            „Budete mi svedkami“ (Sk 1,8)

                 V mene pápeža Františka sa 23. októbra 2022 celá Cirkev stretáva, aby sa modlila a pomáhala. Svetový deň misií – Misijná nedeľa – je najväčšou akciou solidarity na celom svete. Myslíme na celú Cirkev a hlavne na tých, ktorí sa majú oveľa horšie ako my.

                 Aj naša škola sa rozhodla podporiť misie, a tak sme celý týždeň venovali misijným trhom. Žiaci priniesli na predaj samé dobroty a výťažok z predaja pošleme na podporu pápežských misijných diel. Cieľom zbierky tento rok je podporiť prácu Cirkvi v Kambodži, ktorá sa stará o ľudí zmrzačených nášľapnými mínami a o ľudí so zdravotnými ťažkosťami. Snažíme sa im prostredníctvom zbierky pomôcť tak, aby mohli žiť plnohodnotný život. Všetkým ďakujeme za podporu, či už finančnú, alebo prinesením tovaru na predaj, ako aj sprevádzanie modlitbou.

        • Súťaž o najkrajšiu tekvicu - vyhodnotenie
          • Súťaž o najkrajšiu tekvicu - vyhodnotenie

            Nadchádzajúce jesenné obdobie sme si na našej škole spríjemnili súťažou o najkrajšiu tekvicu alebo jesenný aranžmán. Organizátori boli opätovne veľmi príjemne prekvapení veľkým množstvom súťažiacich, ktorí priniesli nielen klasických tekvicových strašiakov ale napríklad aj filmové postavy, bosorky, rôzne zvieratká alebo tekvicové bábiky. Naozaj sme netušili, že je možné toto všetko vyrobiť z obyčajných tekvíc. Najkrajšie aranžmány a najzaujímavejšie tekvice boli odmenené vecnými cenami. Ešte raz ďakujeme všetkým zúčastneným, tešíme sa z vašej aktivity a veľmi pekne ďakujeme rodičom za podporu kreativity a účasť v súťaži.

            Výhercovia:

            1. miesto - Števko Bórik (1. trieda)
            2. miesto - Rudko Horváth (9. trieda)
            3. miesto - Ondrík Švec (2. trieda)
        • Svetový deň zvierat
          • Svetový deň zvierat

            Svetový Deň zvierat - 4. október je určite jeden z veľmi dôležitých dní, ktorého poslaním je zdôrazniť nezastupiteľnú úlohu zvierat v našom živote.

            A ako sme si tento deň pripomenuli na našej katolíckej škole?

            Žiaci po výzve na stránke školy v priebehu 2 týždňov nosili pre zvieratká z útulku Zatúlané labky v Kostolnom Seku granule, konzervy, deky, hračky a mnoho i. Nazbierali sme veľmi veľa "darčekov", ktoré žiaci následne odniesli zvieratkám. Obdarovať niekoho, v tomto prípade nechcené zvieratá je úžasná vlastnosť, ktorou vychovávame a prispievame k vytváraniu charakterových hodnôt u našich žiakov.

            Žiaci sa v ŠKD zúčastnili voľby zvieracieho maskota. Úloha bola náročná, pretože nestačilo sa iba prezliecť za vybrané zvieratko, ale vedieť ho aj charakterizovať, popísať, prípadne napodobniť. Dozvedel sme sa veľa zaujímavostí z ríše zvierat zo všetkých kontinentov a tak obohatili naše vedomosti.

            Zvieracím maskotom na školský rok 2022/2023 sa stali

            "sestry modlivky".

            Už sa tešíme, ktorému zvieratku odovzdajú štafetu na budúci školský rok.

            Žiaci boli v aktivitách úžasní, ale veľká vďaka patrí aj ich rodičom, Vám, bez ktorých by sa ani jedna aktivita nemohla uskutočniť.

            ĎAKUJEME.

        • Milión detí sa modlí ruženec
          • Milión detí sa modlí ruženec

            Dňa 18. októbra 2022 sme prijali pozvanie, aby sme sa spolu so všetkými deťmi na svete modlili ruženec za mier a jednotu vo svete, ktorá je práve teraz tak veľmi potrebná. Táto celosvetová iniciatíva je nám už dobre známa pod názvom "Milión detí sa modlí ruženec".

            Toto podujatie má v prvom rade poukázať na to, že úprimná modlitba detí preniká ako šíp priamo do srdca milosrdného Boha. Prostredníctvom nej môžeme hlbšie pochopiť, aká mocná je modlitba posvätného ruženca, keď sa ho modlia predovšetkým deti, aby vyprosili pokoj a jednotu v rodinách, medzi národmi a na celom svete!

            V posledných rokoch sa k tejto iniciatíve pripojili státisíce detí. Z celého sveta môžeme pozorovať množstvo krásnych svedectiev o detskej viere a radosti z modlitby, ktorá zanechala hlboký dojem a veľkú milosť aj v dospelých. Mnohí, ktorí pripravovali deti na túto modlitbu, zaradili ruženec do svojho každodenného života.

            Iniciatívu Milión detí sa modlí ruženec spustila udalosť z roku 2005: kľačiac na podstavci sochy Panny Márie vo venezuelskom hlavnom meste Caracas, sa skupina detí modlila ruženec. Niektorí z prítomných dospelých si spomenuli na slová Pátra Pia: „Keď sa bude milión detí spolu modliť ruženec, svet sa zmení.“ Modlitbová iniciatíva sa potom rýchlo rozšírila do celého sveta a naša katolícka škola bola tiež jej tohtoročnou súčasťou.

        • 30. výročie školy - fotografie
          • 30. výročie školy - fotografie

            Vážení rodičia, milí žiaci, priatelia školy a návštevníci našej webovej stránky,

             

            dovoľujeme si Vám odprezentovať fotografie, ktoré boli vyhotovené počas slávnostnej svätej omši a počas sviatočnej školskej akadémii k príležitosti 30. výročia vzniku Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej resp. k obnoveniu činnosti katolíckej školy v Šuranoch.

             

            Za prekrásne fotografie ďakujeme pánovi Bórikovi.

             

            Prajeme Vám príjemné pozeranie fotografií a spomínanie na tento významný deň v histórii našej katolíckej školy.

            Galéria 1 - Vítanie hostí, školská procesia do farského kostola a slávnostná svätá omša

            Galéria 2 - Slávnostná akadémia a vystúpenia žiakov, poďakovanie a príhovor pána riaditeľa

        • Šurianska 10
          • Šurianska 10

            Mesiac október každoročne prináša tradičné podujatie, ktoré organizuje mesto Šurany spolu s Gymnáziom v Šuranoch a taktiež s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja, pod názvom Šurianska desiatka. Tretiu októbrovú sobotu sa aj naši žiaci zúčastnili súťažného behu v rôznych kategóriách podľa veku a snažili sa o čo najlepšie umiestnenie. Avšak hlavným prínosom podujatia bolo poukázať na význam behu ako nevyhnutnej súčasti zdravého životného štýlu. Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom a žiačkam, že reprezentovali Cirkevnú základnú školu Žofie Bosniakovej aj cez svoj voľný čas počas soboty a taktiež, že získali nielen radosť z pohybu ale aj pódiové umiestnenia. Ďakujeme aj organizátorom za príležitosť mať v meste takéto podujatie, ktoré vždy priláka veľa ľudí.

        • POĎAKOVANIE
          • POĎAKOVANIE

            Dnes máme za sebou významný deň v histórii Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Naša katolícka škola a „My všetci“ spolu s ňou sme si pripomenuli jej 30. výročie vzniku resp. obnovenia činnosti katolíckej školy v Šuranoch. Dúfame, že ste mali príjemný duchovný a kultúrny zážitok.

            Pri tejto príležitosti by sme sa chceli úprimne poďakovať Vám všetkým (otcovi biskupovi, vedeniu školy, kňazom, zriaďovateľovi školy, všetkým zamestnancom školy, všetkým bývalým riaditeľom a učiteľom, žiakom, účinkujúcim žiakom, bývalým absolventom, rodičom, sponzorom, kolegom učiteľom z ďalších mestských škôl, priateľom školy a mnohým ďalším), ktorí sa dnes zaslúžili o mimoriadne dôstojný a pekný slávnostný deň. Fotografie sú perfektné, videá nádherné ale zážitky a spomienky neopakovateľné.

            Ako poďakovanie prijmite od nás krátke video so školskou hymnou, ktorá dnes odznela na slávnostnej školskej akadémii. Ostatné fotografie a videá sa budeme snažiť v priebehu nasledujúcich týždňov postupne zverejňovať.

            Taktiež Vám dávame do pozornosti nový vzhľad školskej webovej stránky, ktorá dnešným dňom dostala nový a modernejší vzhľad i lepšiu prehľadnosť (ospravedlňujeme sa ak nejaké funkcie a časti ešte nie sú plne dostupné, no v priebehu nasledujúcich dní už bude webstránka plne funkčná). Veríme, že si na nový a farebnejší dizajn rýchlo zvyknete. Prihlasovanie a rozhranie EDUPAGE zostalo nezmenené.

            Ešte raz Vám všetkým z úprimného srdca

            ĎAKUJEME.

        • Turistika - Devínska Kobyla (rozhľadňa) a hrad Devín
          • Turistika - Devínska Kobyla (rozhľadňa) a hrad Devín

            Dňa 1. októbra 2022 (sobota) sa po letnej a prázdninovej prestávke uskutočnila prvá tohtoročná vychádzka v rámci turistického krúžku na Devínsku Kobylu (rozhľadňa) + prehliadka hradu Devín. Turistiky sa zúčastnilo 22 žiakov, dvojica pedagógov a 5 rodičov, ktorí všetci spolu absolvovali približne 10 km dlhú trasu a spoločne tak strávili príjemný sobotný deň. Tentokrát sa slnečné počasie zmenilo na zamračenú oblohu, hmlu v lese a premočené turistické trasy, no aj takéto podmienky prinášajú veľa zaujímavostí ako napríklad výstup na Devínsku Kobylu cez bývalú raketovú základňu, výstup na viac ako 20 m vysokú rozhľadňu, drevený wigwam (indiánsky príbytok), rôzne skalné a sedimentárne útvary a na záver exkurzia s krátkym výkladom na hrade Devín. Všetkým žiakom (pevne veríme, že aj rodičom) sa veľmi páčilo a už teraz Vás všetkých znova srdečne pozývame na ďalšiu októbrovú turistickú vychádzku na hrebeňovku Žirany - Žibrica - Zobor - kostolík svätého Michala archanjela v Dražovciach (cca 13 km trasa). Ešte si nejaký ten víkend oddýchnite a zase dobre počúvajte školský rozhlas a oznamy, pretože počet miest je limitovaný.

            Tešíme sa na Vás.

        • Deň srdca
          • Deň srdca

            Dňa 29. septembra 2022 sme na našej škole, tak ako každý rok, oslávili Deň srdca. V tento deň k nám prišli mladé zdravotníčky, ktoré nás naučili, ako sa starať o zdravie svojho srdca a ako pomôcť iným pri zástave srdca. Postupne navštívili všetky triedy od najmenších prváčikov až po 9. ročník. Žiaci si mohli vyskúšať meranie tlaku krvi, počúvali tlkot srdca pomocou fonendoskopu a nacvičili si kardiopulmonálnu resuscitáciu na figurínach. Mnohí mali pripravené naj zvedavé otázky o srdci, ktoré im boli odborne a zároveň veku primerane zodpovedané. Z celého srdca sme si zaželali krásny deň srdca.

        • Týždeň mobility
          • Týždeň mobility

            Európsky týždeň mobility sa každoročne koná v termíne od 16. do 22. septembra. Kampaň bola ideálnou príležitosťou pre našu katolícku školu otestovať žiakov 1. a 2. stupňa v rámci ich pohybových zručností. Na telesnej a športovej výchove sme si vybehli na čerstvý vzduch a využili pekné počasie na cvičenie v prírode. V ŠKD na deti zase čakali rôzne stanovištia, kde sa hravou formou zabavili a aktívne sa hýbali. Veríme, že sme aspoň malou troškou prispeli k zmene správania detí v prospech aktívnej mobility a pohybu.