• Novinky

        • Kreatívko - 4. časť
          • Kreatívko - 4. časť

            Už približne asi 4 školský rok nám na škole funguje jeden z mnohých veľmi obľúbených školských krúžkov – KREATÍVKO. Pod vedením pani učiteľky Lucky Holkovej sa naši šikovní a tvoriví žiaci stretávajú každý týždeň, aby rôzne materiály okolo seba premenili na umelecké diela. Pre tentokrát to bolo maľovanie na staré CD. Zase PERFEKTNÉ.

        • Exkurzia - Bratislava
          • Exkurzia - Bratislava

            Dňa 23. mája 2023 t. j. v utorok naši piataci absolvovali exkurziu do hlavného mesta – Bratislavy. Prežili sme príjemný deň, navštívili viacero pamiatok a o každej si niečo povedali. Začali sme pri prezidentskom paláci. Potom sme sa presunuli popri budove Národnej rady Slovenskej republiky na hrad. Odtiaľ sme prešli k Dómu svätého Martina, kde sme si pozreli klenotnicu a v chráme piataci krátkou modlitbou pozdravili Pána. Poslednou zastávkou bolo Prírodovedné múzeum a prechádzka starým mestom. Niečo nové sme sa naučili, niečo zopakovali a veľa vedomostí sme aj preukázali vo vzájomných rozhovoroch pri vystavených exponátoch. Už teraz sa tešíme na ďalšiu exkurziu niekedy v budúcnosti.

        • Nanebovstúpenie Pána
          • Nanebovstúpenie Pána

            Štvrtkový prikázaný sviatok Nanebovstúpenie Pána oslávilo naše školské spoločenstvo svätou omšou. Zapojili sme sa aktívne spevom i čítaním. Zaspievali sme si aj našu školskú hymnu: "My sme tu všetci jedna rodina..."

            Ďakujeme Pánovi za všetky jeho milosti a požehnanie.

        • Ekosystémy na hodine Biológie
          • Ekosystémy na hodine Biológie

            Žiaci 9. ročníka na hodine Biológie vyrábali dňa 17. mája 2023 malé ekosystémy. Na ich výrobu postačovali prázdne zaváraninové fľašky, štrk, hlina, uhlie, mach, lišajníky, kôra alebo rôzne drobné rastlinky. Žiaci sa pri ich tvorbe taktiež naučili, že ako si tento ekosystém sám vytvorí vlastné prostredie za pomoci 2 javov/procesov – fotosyntéza a dýchanie. Táto praktická aktivita je len jedna z mnohých, ktoré sa na našich hodinách biológie v tento školský rok uskutočnili. Sledujte nás ďalej.

        • Nový modul - Zelená škola
          • Nový modul - Zelená škola

            Dňa 12. mája 2023 t. j. v piatok nás svojou návštevou poctili členovia hodnotiacej komisie programu Zelená škola. Ich návštevou sme zavŕšili certifikačné obdobie pre našu katolícku školu od roku 2018. Členovia hodnotiacej komisie sa so všetkými členmi kolégia Zelenej školy detailne rozprávali a zisťovali aké pozitívne zmeny v separácii odpadu a šetrenia zdrojmi (elektrina, voda...) na našej katolíckej škole nastali.

            Až v júni sa dozvieme, či sme obstáli ako Zelená škola, ale dovtedy Vám dávame do pozornosti náš nový modul venovaný projektu Zelená škola. Ten obsahuje charakteristiku programu a projektu Zelená škola, zrealizované aktivity od roku 2018, EKOkódex, vyhodnotenie ankiet a dotazníkov, EAP školy a návod v podobe videa na separovanie odpadu v škole.

             

            Najviac sa však tešíme, že sme od roku 2018 znížili množstvo odpadu v priemere o 26%.

             

            https://czssurany.edupage.org/a/zelena-skola

            (link na nový modul)

             

            Držte nám palce a o ďalšom priebehu hodnotenia a novinkách z oblasti programu a projektu Zelenej školy Vás budeme informovať.

        • Pre mamičky ♥
          • Pre mamičky ♥

            Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomíname dnes v nedeľu 14. mája 2023. Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za VŠETKO.

            Milé mamičky, prijmite teda od žiakov a žiačok Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch úprimný darček v podobe krátkeho videa a malého darčeka od žiakov z ŠKD.

             

            ĎAKUJEME

        • Hodina fyziky
          • Hodina fyziky

            Aj takáto zaujímavá môže byť hodina fyziky. Šiestaci zisťovali, ako sa správajú telesá v kvapaline s rôznou hustotou a ako sa správajú kvapaliny s rôznou teplotou. Poznatky naši žiaci využijú aj v iných predmetoch ako napr. geografia alebo chémia. Najviac však svoje nové vedomosti využijú v bežnej domácnosti napr. ak chceme zistiť, či je vajíčko čerstvé.

        • Deň Zeme - Posledný EKO príspevok?
          • Deň Zeme - Posledný EKO príspevok?

            Počas mesiaca apríl sa na našej katolíckej škole uskutočnili mnohé exkurzie, aktivity a zaujímavé vyučovacie hodiny. Mnohé z nich boli zamerané práve na EKO aktivity, pretože Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch sa v školskom roku 2022/2023 znova uchádza o titul Zelená škola. Nejde o titul ako taký, ale ide nám predovšetkým o vzdelávanie našej mládeže, ako sa majú naši mladí správať k planéte Zem a prírode, ktorú máme ako jediný náš domov. ONA (príroda a Zem) a ONI (mládež, budúca generácia) sú budúcnosťou.

            Tento príspevok je „posledný“ príspevok z aprílovej rady pri príležitosti Dňa Zeme a týždňa enviroaktivít, no vôbec nekončíme, ale len začíname, pretože (EKO) vzdelávanie je beh na dlhú trať. Príspevok obsahuje MIX aktivít ako napr. vyhodnotenie EKOkódexov, bezodpadová desiata a burza šactva.

            Taktiež Vás všetkých prosíme, aby ste nám držali palce, pretože v piatok dňa 12. mája 2023 prídu na našu školu hodnotitelia projektu Zelenej školy a posúdia, či sme sa celých 5 školských rokov snažili a my sme sa veru snažili ako sme najlepšie vedeli.

        • Exkurzia - Hvezdáreň v Hurbanove
          • Exkurzia - Hvezdáreň v Hurbanove

            Vo štvrtok t. j. 3. mája 2023 sa žiaci 2., 3. a 4. ročníka zúčastnili exkurzie do Hvezdárne v Hurbanove. Mali jedinečnú možnosť dozvedieť sa o histórii vzniku Múzea Mikuláša Thege Konkolyho, pozrieť si exponáty astronómie, odfotiť sa v kozmonautovom skafandri a v planetáriu vidieť hviezdy, súhvezdia a rôzne vesmírne objekty. Na záver navštívili historickú budovu, kde sa mali možnosť oboznámiť so špeciálnym ďalekohľadom na pozorovanie nášho Slnka. Počasie nám prialo, zažili sme krásne dopoludnie a exkurziu. Ďakujeme triednym pani učiteľkám za prípravu a organizáciu exkurzie.

        • Deň Zeme - Exkurzia do firmy Kuruc
          • Deň Zeme - Exkurzia do firmy Kuruc

            Firma Kuruc je EKO podnik, ktorý pôsobí v Šuranoch už dlhé roky. Firma disponuje najmodernejšou technológiou recyklácie a delenia materiálov laserovým lúčom. Okrem iného:

            • ponúkajú služby v recyklačnej oblasti TETRAPAKOV
            • vyrábajú zvukovo-izolačné materiály
            • zaoberajú sa výrobou paliet
            • z recyklovaných nápojových obalov TETRAPAKOV vyrábajú dosky Tetra K
            • materiály, z ktorých sú TETRAPAKY vyrobené t. j. papier, polyetylén a hliníková fólia rozomelú a opäť ich spoja pôsobením vysokej teploty, tlaku a bez pridania lepidiel

            Všetky svoje výrobky ponúkajú do oblasti stavebníctva, kde obrovskou prednosťou dosiek z recyklovaných TETRAPAKOV je cena. Naši žiaci 6. ročníka sa v rámci týždňa enviroaktivít a Dňa Zeme dozvedeli všetky tieto zaujímavosti ohľadom recyklácie napr. nápojových obalov z džúsov a mliek, ktoré sami konzumujú a separujú v našej katolíckej škole.

        • Deň Zeme - Zdravo a chutne na EKO krúžku
          • Deň Zeme - Zdravo a chutne na EKO krúžku

            Ako si pripraviť zdravú desiatu? Jednoducho! Stačí sa naučiť, ako pestovať byliny.

            Žiaci, ktorí pôsobia v Ekologicko-biologickom krúžku to už vedia, pretože úspešne vypestovali žeruchu

            Žerucha je často prehliadaná rastlinka. Jej malé, okrúhle listy a jedlé stonky majú mierne korenistú chuť. Kedysi bola považovaná za burinu, ale teraz sa s obľubou pestuje aj v domácnostiach. Chráni pred oxidačným stresom, bojuje proti rakovine, je prospešná pre zdravie srdca, udržuje zdravé kosti, podporuje imunitu a trávenie, pomáha pri kožných problémoch a bráni vypadávaniu vlasov. Pestovanie je nenáročné, po týždni sme mohli konzumovať. Posilnení výživným olovrantom sme spoznávali ďalšie byliny, či liečivé a jedovaté rastliny, ktorým sme priraďovali správny názov. Žiaci sa aktivite veľmi tešili a naplánovali si ďalšie pestovanie byliniek.

            "Nech je liek potravou a potrava liekom."

        • Deň Zeme - Návšteva ČOV Šurany
          • Deň Zeme - Návšteva ČOV Šurany

            Počas tohto týždňa pri príležitosti Dňa Zeme a týždňa enviroaktivít sa žiaci 7. ročníka zúčastnili exkurzie ČOV (čistička odpadových vôd) v Šuranoch. Zoznámili sa s mechanickým i chemickým čistením odpadových vôd zo Šurian a okolitých dedín. Voda = život, tak nezabúdajme sa aj o ňu starať po jej znečistení samotným človekom. Bez vody predsa nevydržíme dlhšie ako 3 dni.

        • Deň Zeme - EKO módna prehliadka
          • Deň Zeme - EKO módna prehliadka

            Dňa 28. apríla 2023 (piatok) sa na našej katolíckej škole konala EKO módna prehliadka. Tá sa realizovala v rámci Dňa Zeme a týždňa enviro-aktivít. Pred budovou CZŠ Žofie Bosniakovej v Šuranoch sa predstavilo viac ako 20 masiek a módnych návrhov z každej triedy, ktoré boli vyrobené z čisto recyklovateľných materiálov (kartón, papier, plast, hliník a pod.) alebo z materiálov, ktoré sa dajú druhotne využiť (šaty, odrezky z konárov a pod.). Odborná porota zložená z členov zamestnancov školy, rodičov žiakov a pána primátora mesta Šurany rozhodla o udelení cien nasledovne:

            1. miesto – žiaci 8. ročníka – Šaty budúcnosti
            2. miesto – žiaci 2. ročníka – Noemova archa
            3. miesto – žiaci 9. ročníka – Labuť biela

            Mrs. EKO – žiačka 7. ročníka – Jasmína

            Samozrejme, že umiestnenie si zaslúžili všetci žiaci, učitelia a rodičia našej školy, pretože význam EKO módnej prehliadky nespočíval vo výhre prvého miesta, ale v uvedomení si dopadu znečisťovania životného prostredia človekom a ako tomu predchádzať správnym postupom pri recyklácii.

            Decká, všetky ste boli SUPER a EKO.

        • Deň Zeme - Turistika - Nová Baňa a Žarnovica
          • Deň Zeme - Turistika - Nová Baňa a Žarnovica

            Dňa 22. apríla 2023 (sobota) sa pri príležitosti Dňa Zeme uskutočnila druhá tohtoročná vychádzka turistického krúžku t. j. do približne 50 km vzdialenej Novej Bane a Žarnovice. Turistiky sa zúčastnilo 18 žiakov, dvojica pedagógov a dvaja rodičia, ktorí spoločne absolvovali 17,3 km dlhú turistickú trasu (so zachádzkami pomimo to bolo cca 20 km) a strávili príjemný sobotný deň. Tentokrát sme mali šťastie na pekné počasie. Konečne nám svietilo pekné slniečko a všade bola modrá obloha. Aj napriek tomu, že niektorí z nás si siahli na dno svojich fyzických síl, tak aj takáto dlhá a náročná turistika prináša výbornú náladu a veľa zaujímavostí ako napr. oddychovú zónu pri Zvoničke, výhľad z Červenej a Havranej skaly, banské štôlne hlboké až 130 metrov, náučné chodníky plné faktov a príbehov, 21 metrovú rozhľadňu Háj a na záver zmeškaný vlak. To však vôbec neľutujeme, pretože sme mali čas na pizzu a zaslúžené občerstvenie. Všetkým žiakom (pevne veríme, že aj rodičom) sa veľmi páčilo a už teraz Vás všetkých znova srdečne pozývame na poslednú turistickú vychádzku v tomto školskom roku. Tá sa uskutoční na konci mája do Banskej Bystrice. Tu si prejdeme nenáročnú trasu dlhú približne 5,7 km smerom k mestskej hvezdárni a cez mestský lesopark sa pôjdeme pozrieť do múzea SNP. Táto turistika je vhodná pre všetky vekové kategórie a ročníky. Ešte si nejaký ten víkend oddýchnite a zase dobre počúvajte školský rozhlas a oznamy.

            Odznaky za turistiku Nová Baňa a Žarnovica dodáme žiakom budúci týždeň.

            Tešíme sa na Vás

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

            Dňa 20. apríla 2023 sme sa zapojili do jedinečnej verejno-prospešnej zbierky, ktorú organizovala Liga proti rakovine. Často sa stretávame s tým, že život občas „bodne“, obráti sa naruby a to vo veľa prípadoch práve oznámenia onkologickej diagnózy. Ďakujeme dobrovoľníkom, že ste prišli aj na našu katolícku školu a ukázali ste všetkým žiakom, ako byť solidárni v podobe pripnutia a prispenia do tejto zbierky na dobrú a veľmi potrebnú vec.

            Držíme všetkým onkologickým pacientom a ich rodinám palce v boji proti tejto zákernej chorobe.

        • Plavecký výcvik 2023
          • Plavecký výcvik 2023

            V termíne od 17. apríla do 21. apríla 2023 žiaci 2. až 4. ročníka našej katolíckej školy absolvovali základný plavecký výcvik v plavárni v Nových Zámkoch. Cieľom plaveckého výcviku bolo nielen zvýšiť záujem detí o šport a pohyb ako taký, ale aj zlepšiť celkové zdravie a kondíciu organizmu. Všetkým plavcom prajeme veľa plaveckých úspechov a nech svoje nadobudnuté zručnosti zužitkujú v praxi, čo najlepšie.

        • Deň Zeme - úprava areálu školy
          • Deň Zeme - úprava areálu školy

            Dňa 22. apríla 2023 t. j. v sobotu naša katolícka škola ožila, bola zelená, čistá, pekná a veľmi aktívna. Tento deň je zároveň aj medzinárodným Dňom Zeme, ktorý si každoročne spolu so žiakmi a ich rodičmi pripomíname. Vďaka vzájomnej spolupráci sme mohli upraviť a vynoviť areál Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Dokončila sa drevená pergola s paviničom, fazuľkové iglu, drevené piškvorky, farebné človeče nehnevaj sa, počítadlo, malé jazierko s rastlinami, areál školy sa zbavil buriny a hlavná brána na parkovisku dostala finálny náter. Niektoré stanovištia ako napr. katapult s loptou, domček z paliet a hraciu šachovnicu sme nemohli dokončiť kvôli schnutiu farby. Cieľ bol však splnený na 100%.

            Veľká vďaka patrí ešte raz rodičom a ich deťom, ktorí si v sobotu doobeda našli čas a prišli priložiť ruku k dielu. Bez Vás, by sa to zrealizovať nepodarilo.

            Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám a pánovi riaditeľovi, ktorí prišli tiež. Špeciálne však ďakujeme Mgr. Erike Šrankovej a Mgr. Andrejke Malíkovej za plánovanie týchto aktivít, realizáciu EKO-krúžku a environmentálnych projektov na titul Zelená škola, o ktorý sa znova uchádzame.

            ĎAKUJEME VŠETKÝM.