• Novinky

          • Školský MERCH

            Vážené školské spoločenstvo, rodičia a žiaci,

            dovoľujeme si Vám predstaviť školský MERCH Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Ten je dostupný od mikín, cez tepláky až po tašky a šiltovky na nasledujúcom odkaze:

            https://www.kraloveskoly.cz/czsbos/

            Ohľadom myšlienky vzniku školského MERCHu a objednávok Vás bude informovať pán riaditeľ cez EDUPAGE správu administrátora v priebehu dnešného dňa.

            Taktiež ďakujeme, že ste v hlasovaní rozhodli o logu, ktoré sa Vám páčilo najviac. Už teraz sa tešíme ak Vás uvidíme na vyučovaní s logom našej/Vašej školy.

            Buď hrdý na svoju školu.

          • Detská atletika

            Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch v spolupráci so Slovenským atletickým zväzom organizujú pre deti v ŠKD ako súčasť telovýchovnej oblasti výchovy športové aktivity pod názvom DETSKÁ ATLETIKA. Táto činnosť prebieha pravidelne každý týždeň na našej katolíckej škole.

            Hlavným zameraním je vytvárať pozitívny vzťah k pohybovým aktivitám a športovaniu, získavať základné pohybové zručnosti v športových hrách a v atletike. Činnosť detskej atletiky podporuje morálny a emocionálny vývin, prehlbuje u detí postoj k zdravému životnému štýlu, vštepuje im zdravú súťaživosť, formuje správanie sa v kolektíve.   

            Na základe danej spolupráce nám boli zapožičané atletické pomôcky, ktoré využíva škola aj v rámci hodín telesnej výchovy.

            ĎAKUJEME.

          • Nové vybavenie

            V priebehu mesiaca november nám do školy pribudlo nové vybavenie t. j. do 2. triedy. Ide o interaktívny dotykový SMART TV, ktorí naši druháci už využívajú naplno na rôzne témy, predmety a školské/triedne aktivity. Touto cestou ďakujeme veľmi pekne pánovi riaditeľovi Hlavatému za modernizáciu školy a tiež za zvyšovanie motivácie detí na využívanie digitálnych technológií pri učení sa.

          • Prší...

            Tento týždeň nám výdatne pršalo. Nádoba na dažďovú vodu je už pri našej škole pripravená a plní svoj účel. Ďakujem pánovi Štefánikovi za sponzorský dar, ako aj pánovi Švecovi, Porubskému a pánovi Cehlárikovi za ochotu pomôcť. ĎAKUJEME.

          • DOD na SOŠ gastronómie a služieb v Šuranoch

            V priebehu mesiaca október začali viaceré stredné školy „otvárať svoje dvere“ pre žiakov 9. ročníkov, ktorí si práve teraz vyberajú kam si podajú svoju prihlášku. Jedno z takýchto pozvaní na DOD – Deň otvorených dverí prijali aj naši najstarší žiaci. Spolu s triednou pani učiteľkou navštívili SOŠ gastronómie a služieb v Šuranoch. Tu si prezreli nielen priestory a odborné vyučovanie, ale sa aj zabavili, zasúťažili si a trocha vyskúšali stredoškolský život.

          • Misijné trhy

            Posledný októbrový týždeň sme sa spoločne venovali téme misií, keďže sme v októbri slávili misijnú nedeľu. Sám pápež František nás vyzýva, aby sme sa stali misionármi, kde žijeme a my sme jeho výzvu prijali. Tak veľa dobra sa v našej škole šírilo a tak veľa sme sa naučili. Naši žiaci sa učili prosociálnosti. Dali zo svojho na podporu pre iných. S láskou im s tým pomohli aj ich rodičia, starí rodičia a učitelia. Napiekli chutné koláče, aby získali peniaze pre deti v núdzi. Darovali vlastné hračky, aby výťažkom z ich predaja prispeli na jedlo pre hladujúce deti. Učili sme sa empatii.  Ako sa cíti dieťa, ktoré nemá rodičov a nevie, čo bude dnes jesť? Ako mu chutí každý deň tá istá kaša? Aj toto mohli naše deti zažiť počas misijného týždňa. Nezabudli sme, že nielen finančná pomoc je dôležitá, ale aj duchovná. Každý deň sme sa v kaplnke modlili misijný ruženec  za ľudí na jednotlivých kontinentoch.

            Čo si z tejto akcie odnášame? Dobrý pocit, že sme pomohli bez nároku na odmenu. Naši žiaci vedia, že na svete žijú deti, ktoré majú oveľa vážnejšie problémy ako oni. Žiaci si skúsili byť obchodníkmi. Riadili predaj a zdokonaľovali sa vo finančnej gramotnosti. V neposlednom rade to všetko prinieslo veľa lásky, dobraradosti, ktoré sa dávaním násobia. Výťažok zo zbierky poputuje na podporu pápežských misijných diel, konkrétne na podporu Beninu, štátu v Afrike, kde sú deti predávané a zotročované. Tiež podporíme medzinárodné charitatívne hnutie Mary´s Meals, ktoré bojuje proti hladu zavádzaním školského stravovania tam, kde chudoba a hlad bránia deťom v prístupe k vzdelaniu. Nech Vám Pán Boh odmení, že sme s láskou vyzbierali 375 eur.

          • Exkurzia AE Mochovce

            V priebehu októbra žiaci 8. a 9. triedy navštívili v rámci vyučovacích hodín chémie a fyziky atómovú elektráreň Mochovce. Na základe nadobudnutých vedomostí si v praxi upevnili ako pracuje jadrový reaktor, akým spôsobom sa vyrába elektrická energia alebo, ako sa dá ekologicky správať pri výrobe energie z jadra. Nechýbali tiež nové pojmy a informácie ako napríklad, čo je to uhlíková stopa, alebo koľko energie a z akých zdrojov vyrába Slovenská republika. Je naozaj dôležité, aby žiaci naživo videli, čo sa učia v školských laviciach, a preto Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch organizuje práve také aktivity, ktoré našich žiakov posunú v ich vedomostiach, zručnostiach a návykoch ďalej.

          • Deň so svätými

            Dnes sme mali v škole návštevu z neba. Na chodbách ste sa mohli stretnúť so svätou Filoménou, Paulou, Barborou, Matkou Terezou, Jánom Pavlom II., Pátrom Piom, Alžbetou, Pannou Máriou, Jozefom, Katarínou, Ritou, Ľudovítom IX., Pánom Ježišom, Terezkou z Lisieux a prišiel aj sv. Martin na bielom koni 😊. Takýmto spôsobom sme si pripomenuli, že včera, 1. novembra, sme slávili sviatok Všetkých svätých, teda tých, ktorí sa po smrti dostali do neba.  Dnes myslíme na našich zosnulých v očistci, ktorí ešte v nebi nie sú a svojimi modlitbami im môžeme pomôcť dostať sa do neba. To je dôvodom, prečo chodíme v týchto dňoch na cintoríny, zapaľujeme sviečky a modlíme sa za našich blízkych.

            Ďakujeme všetkým deťom, ktoré sa preobliekli za rôznych svätcov a svojim spolužiakom odprezentovali príklad života svätých a cestu, ako sa dá dostať do neba.

          • Našim starým rodičom od detí z ŠKD...

            Matička Božia,

            ty deťom dvakrát milá!

            Počúvaj, čo Ti teraz rozpoviem.

            Nechaj nám starkú.

            Aby mi dlho žila.

            Starká má pre mňa času, koľko chcem.

            Starká je vľúdna.

            Má Boží pokoj v duši.

            Starká sa o nás s nikým nedelí.

            Má času ľúbiť nás.

            A nič ju nevyruší.

            Pri nej má týždeň sedem nedelí...

            (M. Rúfus)

             

            V nejakej takejto podobnej atmosfére (ako znela báseň v úvode) tvorili žiaci ŠKD celý október. Vyrábali rôzne darčeky pre svoje babičky a deduškov, pre svoje staré mamy a starých otcov, no proste pre všetkých našich starších, ktorým bol venovaný celý mesiac október ako mesiac úcty k starším.

            ĎAKUJEME, že Vás máme.

          • Mesiac október

            Mesiac október bol a je mesiacom modlitby posvätného ruženca. Aj naše školské spoločenstvo sa každý deň v tomto mesiaci stretávalo ráno pred začiatkom vyučovania v školskej kaplnke pri tejto mariánskej modlitbe. Jednotlivé desiatky sa predmodlievali žiaci i učitelia za osobné i spoločné úmysly. Na konci nám pán kaplán vždy udelil požehnanie. 

            Ružencová Panna Mária - Prosíme Ťa oroduj za nás.

          • Malé „MŇAM“ pre starkých

            Zapojenie sa do projektu "Hovorme o jedle" bolo správnym rozhodnutím. Tému - Mlieko od slovenských kravičiek žiaci 3. triedy spracovali hneď trojakým spôsobom:

            1. pripravili nátierky
            2. vytvorili oznam
            3. pripravili darček na stretnutie s babičkou, či dedkom

            ... že nemáte pojem o čo ide? Tak pekne postupne.

            Na hodine slovenčiny tretiakom padla vhod téma - Oznam. Na tvorení oznamu sme pracovali spoločne. Zhotovený oznam sme umiestnili na sociálnych sieťach a poobedie sme si spríjemnili nákupnou vychádzkou. Podľa zvolených druhov nátierok sme sa naučili vyhľadať rôzne slovenské výrobky. Potrebovali sme napríklad maslo, rôzne syry v črievku, tvaroh alebo tvrdý syr. Zo zhotovených nátierok sme pripravili drobné chuťovky.

            Následne prišlo naše veľké očakávanie: "Príde aj môj starký?" Veru, prišli aj niektorí z našich starých rodičov. Starých rodičov, ktorí nemohli prísť z rôznych dôvodov sme po vyučovaní navštívili a odovzdali naše drobné, no s láskou zhotovené chuťovky.

            Snáď sme Vás potešili. Na záver, by sme chceli dodať, že:

            "Milá starká, starký milý, povedať chcem v tejto chvíli ešte jedno ĎAKUJEM za všetko!

          • Súťaž o najkrajšiu tekvicu - vyhodnotenie 2023

            Nadchádzajúce jesenné obdobie sme si na našej škole spríjemnili súťažou o najkrajšiu tekvicu alebo jesenný aranžmán. Organizátori boli opätovne veľmi príjemne prekvapení veľkým množstvom súťažiacich (zapojilo sa viac ako 60 žiakov), ktorí priniesli nielen klasických tekvicových strašiakov ale napríklad aj filmové postavy, bosorky, rôzne zvieratká alebo tekvicové bábiky. Naozaj sme netušili, že je možné toto všetko vyrobiť z obyčajných tekvíc. Najkrajšie aranžmány a najzaujímavejšie tekvice boli odmenené vecnými cenami. Ešte raz ďakujeme všetkým zúčastneným, tešíme sa z vašej aktivity a veľmi pekne ďakujeme rodičom za podporu kreativity a účasť v súťaži.

            Výhercovia:

            1. miesto - Irenej Cehlárik (4. trieda)
            2. miesto - Simonka Bóriková (4. trieda)
            3. miesto - Melisa Ruschková (2. trieda)
          • Svetový deň zvierat

            Deň - 4. október bol na našej Cirkevnej základnej škole Žofie Bosniakovej v Šuranoch naozaj o zvieratách – domácich miláčikoch, ktoré svojou prítomnosťou oživili celý vyučovací deň. Žiaci všetkých ročníkov priniesli zvieratká a počas prestávok ich poukazovali svojim spolužiakom, ale i žiakom z iných ročníkov. Videli sme škrečkov, zajačikov, kanárika, potkana, korytnačku, ktorá mala aj kamošku t. j. 30 rokov starú pani korytnačku, exotickú agamu, mačky a psíkov. Mnohí žiaci, ktorí majú radi zvieratká, ale ich doma nechovajú, tak si priniesli nejaké plyšové o ktorom zaujímavo porozprávali v triede alebo v ŠKD.

            Popoludní žiaci svoje zvieratká predstavili krátkymi informáciami, ako sa starajú svojich miláčikov, v čom boli veľmi nápomocní rodičia, ktorí žiakov pripravili a zvieratká do školy pomohli priniesť.

            Patrí im naše veľké ĎAKUJEME.

            K zaujímavému popoludniu prispela aj naša bývalá žiačka – Bianca Čičmanová, ktorá je študentkou veterinárnej školy a ukázala nám výcvik svojho psíka. Niektorí žiaci si pod jej vedením výcvik vyskúšali. Tiež jej veľmi pekne ďakujeme a sme hrdí na našich absolventov.

            So zvieratkami sme sa naozaj potešili ale mali sme aj ďalší cieľ t. j. pomôcť zvieratkám bez domova. Už týždeň pred týmto významným dňom ekológov, sme si pripravovali návštevu útulku Zatúlané labky v Kostolnom Seku. Ako? Žiaci priniesli deky, hračky, prispeli aj finančne a tieto darčeky sme v utorok poobede v sprievode 45 žiakov odniesli nechceným zvieratkám, ktoré ich nezodpovední majitelia odmietli.

            ĎAKUJEME ešte raz všetkým, rodičom, ktorí pomohli a sme šťastní, že aj takýmto spôsobom vychovávame našich žiakov a Vaše deti.

            Želáme všetkým zvieratkám, aby behali, lietali, plávali, boli spokojné a takto pestro obohacovali náš život.

          • Milión detí sa modlí ruženec

            Dňa 18. októbra 2023 sme prijali pozvanie, aby sme sa spolu so všetkými deťmi na svete modlili ruženec za mier a jednotu vo svete, ktorá je práve teraz tak veľmi potrebná. Táto celosvetová iniciatíva je nám už dobre známa pod názvom "Milión detí sa modlí ruženec".

            Toto podujatie má v prvom rade poukázať na to, že úprimná modlitba detí preniká ako šíp priamo do srdca milosrdného Boha. Prostredníctvom nej môžeme hlbšie pochopiť, aká mocná je modlitba posvätného ruženca, keď sa ho modlia predovšetkým deti, aby vyprosili pokoj a jednotu v rodinách, medzi národmi a na celom svete!

            V posledných rokoch sa k tejto iniciatíve pripojili státisíce detí. Z celého sveta môžeme pozorovať množstvo krásnych svedectiev o detskej viere a radosti z modlitby, ktorá zanechala hlboký dojem a veľkú milosť aj v dospelých. Mnohí, ktorí pripravovali deti na túto modlitbu, zaradili ruženec do svojho každodenného života.

            Iniciatívu Milión detí sa modlí ruženec spustila udalosť z roku 2005: kľačiac na podstavci sochy Panny Márie vo venezuelskom hlavnom meste Caracas, sa skupina detí modlila ruženec. Niektorí z prítomných dospelých si spomenuli na slová Pátra Pia: „Keď sa bude milión detí spolu modliť ruženec, svet sa zmení.“ Modlitbová iniciatíva sa potom rýchlo rozšírila do celého sveta a naša katolícka škola bola tiež jej tohtoročnou súčasťou.