• Novinky

          • Podpora pomáhajúcich profesií 3 - POP3

            Naša katolícka škola sa zapája do mnohých projektov. Jedným z nich je aj národný projekt Podpora pomáhajúcich profesií 3 t. j. POP 3. Národný projekt POP je zameraný na financovanie podporných profesií v školstve a je financovaný zo zdrojov Európskej únie. Tento projekt pomáha udržiavať pozície školských podporných tímov, pedagogických asistentov, pomocných vychovávateľov v materských, základných a stredných školách, ako aj školských digitálnych koordinátorov. Tešíme sa, že Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch je súčasťou POP 3. Ďakujeme.

          • Červené stužky

            1.december  je svetovým dňom boja proti AIDS a červené stužky sú symbolom solidarity s ľuďmi žijúcimi s týmto nevyliečiteľným ochorením. Naša škola sa každoročne zapája do tejto kampane a podporuje tak vzdelanosť a informovanosť mladých ľudí o ochrane zdravia a o prínose Slovenskej katolíckej charity v afrických krajinách, ktoré sú týmto ochorením najviac postihnuté. Žiaci 7., 8. a 9. ročníka absolvovali prednášku na danú tému pod záštitou Slovenského Červeného kríža a 1. decembra si spolu s vyučujúcimi pripli červenú stužku.

            Nie je nám to jedno!

          • Svätý Mikuláš 2023

            A príde toho 6. decembra svätý Mikuláš? Tak túto otázku si v tento včerajší deň položilo snáď každé dieťa, ale určite aj dospelý človek. Za Cirkevnú základnú školu Žofie Bosniakovej v Šuranoch môžeme odpovedať: "Áno, svätý Mikuláš prišiel dnes aj na našu školu." Nezabudol so sebou priniesť aj svojich verných pomocníkov anjelikov i čertov, ktorí primerane "vyplatili" nespratníkov v jednotlivých triedach za ich nezbednosti a neslušné správanie. Mikuláš následne odmenil sladkými balíčkami všetkých našich žiakov z 1. a 2. stupňa za celoročnú snahu i zamestnancov školy za ich obetavú prácu pre mládež. Nechýbali šťastné detské tváre, ale aj zhrozené výrazy tých, čo neposlúchali a hrýzlo ich svedomie. Nakoniec však všetko dobre dopadlo a Mikuláš odchádzal veľmi spokojný. Jeho ďalšie kroky smerovali do DSS Lipka v obci Lipová, kde sladkými balíčkami odmenil tých, ktorí to niekedy potrebujú viac ako my ostatní resp. svätý Mikuláš so sebou priniesol radosť, pokoj a dobrú náladu, čo sú hlavné posolstvá nielen 6. decembra, ale aj celého adventného obdobia. Vo večerných hodinách náš školský svätý Mikuláš ešte odmenil všetky deti na námestí, pretože sme v spolupráci s mestom Šurany chceli pomôcť dôstojne obdarovať, čo najviac detí. V závere, by sme sa chceli poďakovať Rodičovskému spoločenstvu a zamestnancom školy za prípravu bohatých mikulášskych balíčkov a všetkým, čo sa akýmkoľvek spôsobom spolupodieľali na peknom priebehu mikulášskeho dňa. Ďakujeme a vidíme sa o rok.

          • Advent a požehnanie adventných vencov

            Prvou decembrovou nedeľou sme vstúpili do adventného obdobia. Adventné vence, ktoré vyrobili naši šikovní žiaci spolu so svojimi pedagógmi, či rodičmi boli posvätené pánom kaplánom. Stali sa tak dôležitým miestom pre spoločnú modlitbu. Pamätajme, že Advent je obdobím prípravy na najkrajšie sviatky roka, a preto pripravujme svoje srdcia na príchod Spasiteľa.

            Pripravme cestu Pánovi.

          • Adventné tvorivé popoludnie

            V prvý deň posledného mesiaca tohto kalendárneho roka 2023 sa našimi školskými chodbami niesla nádherná vôňa medu, pečených oblátok, vareného punču, čerstvých medovníkov, ale aj ihličia. Na pôde Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej sa uskutočnili tzv. Adventné tvorivé dielne plné šikovných a kreatívnych rúk.

            Veľmi sa tešíme, že mnohí z Vás t. j. rodičia, starí rodičia, žiaci, ale aj bývalí absolventi prijali pozvanie a začali „nasávať“ prvé momenty predvianočného obdobia v kruhu školského spoločenstva našej katolíckej školy.

            Ďakujeme, že ste prišli a veríme, že ste sa cítili príjemne.

            Všetkým Vám prajeme požehnané adventné obdobie.

          • Duchovná obnova - 1. ročník

            Dňa 24. novembra 2023 t. j. v piatok sa uskutočnila duchovná obnova žiakov 1. ročníka. K našim najmenším žiakom prišiel pán dekan Vícen, ktorý sa im celý deň venoval. Rozširoval ich povedomie o tom, ako sa správne a úprimne modliť, zúčastnili svätej omši v školskej kaplnke, spevom oslavovali Pána Ježiša a spoločne absolvovali ďalšie duchovné aktivity.

            Touto cestou ďakujeme pánovi dekanovi za duchovnú formáciu žiakov 1. ročníka a čas, ktorý im venoval.

          • iBobor 2023

            V mesiaci november t. j. od 6. do 10. novembra 2023 sa CZŠ Žofie Bosniakovej v Šuranoch zapojila do informatickej súťaže iBobor. Tej sa celkovo zúčastnilo 110 našich žiakov z 3. až 9. ročníka (129 965 detí súťažilo celkovo v rámci Slovenska). Možno mnohí popri súťažení nevedeli ale boli súčasťou súťaže, ktorú v roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagiené v Litve. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín sveta. Súťaž sa každoročne koná vo viac ako 57 krajinách sveta a naši žiaci boli znova jednými z viac ako 2 a pol milióna súťažiacich. Hlavným cieľom bolo podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Význam súťaže spočíva v snahe iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Všetci naši žiaci súťažili v nasledujúcich kategóriách:

            • Drobci: 3. ročník – 12 súťažiacich/5 úspešných riešiteľov + 2 žiačky 100% úspešnosť
            • Bobríci: 4. – 5. ročník – 37 súťažiacich/15 úspešných riešiteľov + 1 žiačka so 100% úspešnosťou
            • Benjamíni: 6. – 7. ročník – 33 súťažiacich/7 úspešných riešiteľov
            • Kadeti: 8. – 9. ročník – 28 súťažiacich/5 úspešných riešiteľov

            Spomedzi všetkých súťažiacich máme 32 úspešných riešiteľov, ktorí nám spravili veľkú radosť a 3 žiakov so 100% úspešnosťou vo svojich kategóriách. Samozrejme sa tešíme aj z výsledkov ostatných súťažiacich žiakov.

            Všetkým súťažiacim Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom gratulujeme k výborným výsledkom.

          • Po stopách zvieratiek

            ...alebo, ako sme sa hrali na detektívov?       

            Sychravé a nepríjemné počasie dáva tušiť, že sa nezadržateľne blíži zima. Nielen ľudia, ale i príroda a zvieratká sa pripravujú na túto zmenu a hľadajú si úkryt. Tu prečkajú neľútostné počasie a opustia ho iba na potrebný čas súvisiaci s hľadaním potravy. Na Biologicko–ekologickom krúžku sme si to názorne vyobrazili zhotovením stôp jednotlivých zvieratiek. Tvorili sme stopy aj tým, ktoré neprečkajú zimu u nás, alebo hibernujú. Podobu stopy najskôr zobrazili žiačky 7. ročníka kresbou na papier. Neskôr sme ich priraďovali k zvieratku, ktorému stopa patrí. Svoju zručnosť sme využili aj pri modelovaní stopy. Do vytvarovanej hmoty sme naliali sadru a po jej stuhnutí sme stopy premaľovali tmavou farbou. Zvieratkám sme vytvorili menovky a umiestnili ich do prostredia, v ktorom žijú na území Slovenska. Spoločnú prácu sme doplnili rôznym prírodným materiálom.

            Či už stopa v piesku, stopa v snehu, v blate, či stopa v srdci,...

             ...vždy to znamená to isté, niekto tu bol a zanechal kúsok seba.

          • Prírodoveda vo 4. ročníku

            Slnečná sústava a skúmanie vesmíru je obľúbenou témou väčšiny detí. Naši štvrtáci sa pred časom zúčastnili exkurzie do hvezdárne v Hurbanove. Následne mohli  získané vedomosti využiť na hodinách prírodovedy, kde sa učili o hviezdach, planétach a gravitácii. Záverečnou prácou bol projekt Slnečná sústava. Mnohým žiakom pomohli i rodičia, a tak sa spolupodieľali na upevňovaní vedomostí o danej téme. Z našich projektov sme v priestoroch školy vytvorili výstavu.

          • ŠKD na turistických potulkách

            Základom turistiky sa učia aj naši najmenší žiaci z 1. stupňa v ŠKD. Počas mesiaca október absolvovali dve vychádzky do blízkeho okolia školy:

            1. prehliadka mesta Šurany, ktoré je bohaté na historické pamiatky a rôzne pútavé zákutia
            2. turistika k rieke Nitra cez jej mŕtve rameno resp. cez Čiernu vodu

            Žiaci mali počasie nádherné, pohybu dostatok a pevne veríme, že si deti z ŠKD takúto turistickú aktivitu radi zopakujú aj na jar.

          • Bibliotéka 2023

            K dlhým sychravým jesenným večerom jednoznačne patria...knihy! Preto sa v sobotu 11. novembra 2023 vybrali najnáruživejší čitatelia Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch na knižný veľtrh pod názvom Bibliotéka. Po menšom meškaní ranného rýchlika sme dorazili do Incheba EXPO arény v Bratislave. Tu si každý žiak našiel knihu, ktorá mu doslova „sadla“ alebo „učarovala“, stretli sa s významnými slovenskými spisovateľmi, vypočuli si zaujímavé prednášky, diskusie, zablúdili na výstavu minerálov alebo si pozreli jedinečné kúsky zberateľov a antikvariátov. Vďaka žánrovej rozmanitosti si zakúpili podľa svojej chuti literatúru faktu, román, sci-fi, detektívku, detskú literatúru, poéziu alebo cudzojazyčnú literatúru. Každá jedna zakúpená kniha do našich domácich knižníc podporí čitateľskú gramotnosť detí, rozvoj ich fantázie a záujmu o knihu – „najlepšieho priateľa človeka.“

          • Kreatívko

            Už piaty školský rok nám na škole funguje jeden z mnohých veľmi obľúbených školských krúžkov – KREATÍVKO. Pod vedením pani učiteľky Lucky Holkovej sa naši šikovní a tvoriví žiaci stretávajú každý týždeň, aby rôzne materiály okolo seba premenili na umelecké diela. Pre tentokrát to bola tvorba vlastných náušničiek. Zase PERFEKTNÉ.

          • Hovorme o jedle - 2. trieda

            Do 11. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu HOVORME O JEDLE sa zapojili aj žiaci 2. triedy. Vybrali si výtvarnú súťaž „Chutné maľovanie“ a tému „Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov“. Pri tvorení využili získané zručnosti pri maľovaní akvarelovými farbami na akvarelový papier. Z tvorivej hodiny sme vybrali tri najkrajšie práce, ktoré postúpili do školského kola.

            Taktiež sa zapojili do fotografickej súťaže „Očami gurmána“. Ako sa im darilo, sa môžete presvedčiť na priložených fotografiách.