• Novinky

          • "Cirkus" v ŠKD

            Doslova „cirkus“ v ŠKD. Deti v Školskom klube detí navštívil dňa 19. apríla 2024 so svojou kruhovou šou žonglér Alex. Kruhová preto, lebo všetky pomôcky boli kruhové, guľaté alebo sa s nimi dali robiť/tvoriť kruhové pohyby. Najskôr žonglér Alex predviedol niečo zo svojho umenia a potom si deti v rámci rôznych hier tieto kúsky vyskúšali. Zistili, že nebolo to také jednoduché, ako to vyzeralo. Deti sa tiež naučili, že na osvojenie si ukázaných činností treba byť trpezlivý a veľa trénovať. No a záver samozrejme patril žonglérskej diskotéke. Ďakujeme, že sme mohli v ŠKD zažiť poriadny „cirkus“.

          • ARAKOVO

            Ešte dňa 22. apríla 2024 sme zažili naozaj výnimočné chvíle vďaka chovateľom exotického vtáctva – ARAKOVA z Bojníc ( https://www.arakovo.sk/ ). Išlo o naozajstný dotyk prírody, pretože žiaci všetkých ročníkov sa dozvedeli nielen niečo nové o chove a pôvode exotických vtákov, najmä papagájov, ale boli s nimi aj v priamom kontakte. Doslova mali papagájov, Ary, Kakadu alebo Zobákorožca na hlave, ramene alebo si ich mohli vyskúšať kŕmiť. Títo naši okrídlení „kamaráti“ mali naozaj svoju „osobnosť“ a žiakom sa táto aktivita veľmi páčila. Ďakujeme pánovi riaditeľovi Jožkovi Hlavatému za vybavenie tejto aktivity a ďakujeme tiež všetkým, ktorí pomohli našich žiakov niečo nové zažiť a naučiť.

            pozn. Prosíme žiakov 7. triedy, aby nám doručili fotografie z tejto aktivity a žiakov 9. triedy, aby nám poslali viac fotiek. Ďakujeme.

            Žiaci 1. triedy

            Žiaci 2. triedy

            Žiaci 3. triedy

            Žiaci 4. triedy

            Žiaci 5. triedy

            Žiaci 6. triedy

            Žiaci 8. triedy

            Žiaci 9. triedy

          • Školský E-SHOP znovu otvorený!

            Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu. Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia plnú mikín, tričiek, ruksakov, čapíc a ďalších kúskov so školským logom, o ktorom ste sami rozhodli svojím hlasovaním. E-shop je znovu otvorený a tentokrát s nižšími cenami pri väčšine produktov! Ponuku nájdete na tomto linku: https://www.kraloveskoly.cz/czsbos/.

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 28.5.   

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

          • ♥ Pre mamičky ♥

            Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento školský rok si Deň matiek pripomíname dnes v nedeľu 12. mája 2024. Deň matiek je pre nás špeciálny čas povedať všetkým našim mamám, ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im vďačnosť za všetko, čo pre nás, svoje deti, robia každý jeden deň.

            Milé mamičky, prijmite teda od žiakov, žiačok, všetkých zamestnancov Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej blahoželanie k Vášmu sviatku a vďaku za Vaše úžasné deti.

            Nezabudnite milé mamičky a všetky rodiny, že si pre Vás žiaci všetkých ročníkov pripravili slávnostnú akadémiu pod názvom "Zídení ako rodina", ktorá sa uskutoční dňa 15. mája 2024 o 16:00 v Soaré v Šuranoch (podujatie sa realizuje s finančnou podporou mesta Šurany).

             

            Všetci ste srdečne pozvaní.

            ________________________________________________________________

            Fotogaléria: Žiaci ŠKD vyrábali malý darček pre svoje mamičky.

          • Vzdelávanie pedagógov - nová kurikulárna reforma

            V rámci príprav na novú kurikulárnu reformu sa náš školský tím znova vzdelával. S nadšením a usilovne sme pracovali na tvorbe vízie, strategických cieľov a rámcového učebného plánu našej katolíckej školy. Máme radosť, že sa posúvame ďalej, upevňujeme naše spoločenstvo a spolupodieľame sa na zmene, ktorá je v oblasti školstva 21. storočia nevyhnutná. Touto cestou ďakujeme našej pani lektorke Silvii Szaboovej z RCPU (Regionálne centrum podpory učiteľov) v Nových Zámkoch, ako aj rodičom našich žiakov za podporu.

          • Matematický klokan - vyhodnotenie

            V nadväznosti na predchádzajúci článok zo dňa 16. apríla 2024 t. j. Matematický klokan dopĺňame informácie o vyhodnotení.

            __________________________________________

            Veľmi sa tešíme z výsledkovej listiny riešiteľov Matematického klokana, pretože na nej máme žiakov, ktorí sú úspešní riešitelia. Dosiahli, tak najlepšie výsledky zo všetkých súťažiach z našej katolíckej školy:

            1. stupeň:

            • Melisa Ruschková
            • Lujza Janeková
            • Nikolas Mráz

            2. stupeň:

            • Nikolas Klobučník
            • Margaréta Švecová
            • Tomáš Guláš
            • Marko Mráz
            • Jakub Škanda

            Gratulujeme všetkým úspešným riešiteľom a samozrejme aj všetkým súťažiacim. Držíme vám palce do ďalších školských súťaží a predmetových olympiád. Nech vám to počíta a logicky myslí.

          • Nová školská kuchynka

            Učíme sa pre život. A ak chceme prežiť, tak musíme aj jesť. Ak chceme jesť, je dobré, ak si niečo vieme aj pripraviť. Aby sme sa tomu mohli naučiť aj v škole, potrebujeme na to vhodné vybavenie. My už také máme a budeme ho aj využívať. Predstavujeme Vám novú školskú kuchynku.

          • Detská atletika - školský krúžok v ŠKD

            Školský klub detí v rámci tematickej oblasti výchovy – Zdravie a subjektívna pohoda realizuje po celý školský rok 2023/2024 (pravidelne aj minulé školské roky) krúžok pod názvom Detská atletika. Deti po vedením pani družinárok Foltanovičovej, Hlinkovej a Dobrovodskej navštevujú každú stredu telocvičňu pri gymnáziu v Šuranoch. Naša škola takto cez rôzne aktivity zabezpečuje pravidelný pohyb aj pre deti v ŠKD nad rámec rozvrhu. Veľmi sa tešíme z pohybu a radosti našich najmenších žiakov.

            Taktiež srdečne pozývame do tohto školského krúžku aj deti, ktoré chodia domov hneď po vyučovaní.

          • Prváci v akcii

            Prváci nám ešte k prechádzajúcemu článku poslali pár fotografií, kde sa Vám chceli predstaviť doslova v „akcii“. Sú snaživí, šikovní a majú veľmi radi matematiku, kde využívajú s triednou pani učiteľkou rôzne aktívne metódy na výučbu tohto veľmi dôležitého školského predmetu.

          • Exkurzia - ČOV Šurany

            Počas mesiaca apríl sa žiaci 7. ročníka zúčastnili exkurzie do ČOV (čistička odpadových vôd) v Šuranoch. Zoznámili sa s mechanickým a chemickým čistením odpadových vôd zo Šurian a okolitých dedín. Voda = život, tak nezabúdajme sa aj o ňu starať po jej znečistení samotným človekom. Bez vody predsa nevydržíme dlhšie ako 3 dni.

          • Výnimočná návšteva

            Dňa 30. apríla 2024 t. j. v utorok mala naša katolícka škola a naše spoločenstvo výnimočnú návštevu. Prišli nás pozrieť a potešiť pomocný nitriansky biskup Peter Beňo a riaditeľ školského diecézneho úradu Peter Buranský. Na začiatok návštevy sme spoločne slávili svätú omšu zjednotení v Pánovi Ježišovi. Následne sa otec biskup venoval diskusii so žiakmi 1. a 2. stupňa, ktorí mu mohli klásť rôzne zaujímavé otázky. Na záver sa otec biskup a pán riaditeľ diecézneho školského úradu stretli so všetkými zamestnancami školy, ktorým poďakovali za ich povolanie, poslanie a každodennú obetavú prácu s deťmi našej katolíckej školy.

            Naše školské spoločenstvo Vám ešte raz veľmi pekne ďakuje za návštevu a povzbudivé slová otec biskup a pán riaditeľ DŠÚ. Modlíme sa za Vás a vyprosujeme Vám veľa Božích milostí.

          • Využívanie inovatívnych pomôcok a postupov vo vyučovaní matematiky - 1. stupeň

            Naši prváci sú v škole už osem mesiacov a zvládli toho od začiatku školského roka 2023/2024 už veľmi veľa. Okrem toho, že počítajú koľko písmeniek im ešte ostáva spoznať, tak majú radi aj matematiku. Pracujú na nej s rôznymi pomôckami ako napr. aktívna matematika, počítadlá Logico picolo alebo matematické kartičky. Na interaktívnej tabuli s využitím Štúdia od Berovcov pracujú najradšej. Zaujalo ich aj Logico picolo, ktoré Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch zakúpila v tomto školskom roku. Táto matematická pomôcka dáva žiakovi a pedagógovi okamžitú spätnú väzbu. Množstvo príkladov a úloh, ktoré už vyrátali s uvedenými pomôckami prispelo k tomu, že v matematike žiaci 1. triedy dosahujú výborné výsledky. Triedna pani učiteľka Zdenka Bóriková má z nich radosť a je na nich hrdá.

            Logico picolo a podobné inovatívne pomôcky a postupy vo vyučovaní matematiky využívajú aj žiaci 3. triedy pod vedením triednej pani učiteľky Eriky Šrankovej, ktorá sa tiež snaží žiakom poskytovať moderné a zaujímavé vyučovanie.

            Držíme vám všetkým palce. Ste šikovní.

          • II. národné kolokvium k odkazu barónky Žofie Bosniakovej

            II. národné kolokvium (odborná diskusia) k odkazu barónky Žofie Bosniakovej sa konalo dňa 26. apríla 2024 t. j. v piatok pri príležitosti 380. výročia jej úmrtia a 415. výročia jej narodenia. V rámci kolokvia sa konalo tiež kladenie vencov a tichá úcta k Žofii, ktorá má sochu pred budovou našej katolíckej školy. Súčasťou podujatia boli aj naši žiaci pod réžiou pani učiteľky Anežky Šimunkovej, ktorí prítomným členom kolokvia a pozvaným hosťom priblížili život a osudy Žofie Bosniakovej. Naša katolícka škola je hrdá na to, že nesie meno Žofie Bosniakovej a taktiež sme veľmi šťastní, že môžeme životný odkaz a hodnoty „anjela šurianskeho hradu“ prinášať v každodennom živote školy všetkým žiakom Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch.

            Pozn. reportáž z kolokvia bola odvysielaná dňa 26. apríla 2024 vo večerných správach RTVS t. j. posledná reportáž od 48:02. 

            https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/462355#2860

          • Výroba nátierok - chlapci z 5. triedy

            Naši žiaci - tentokrát chlapci z 5. triedy sú veľmi šikovní vo výrobe nátierok na Technike, pretože:

            1. sami si našli recept
            2. sami si nakúpili v obchode
            3. sami si načistili ingrediencie
            4. sami si pripravili rôzne druhy nátierok
            5. sami si to aj zjedli a veľmi im ich vlastné jedlo chutilo

            Samozrejme po celý čas na nich dohliadala pani učiteľka Lucka Holková, ktorá chlapcov správne usmernila. Ste šikovní a zruční.

          • Obvodné kolá športových súťaží

            Počas mesiacov marec a apríl sa naši žiaci z 1. a 2 stupňa t. j. dievčatá aj chlapci zapojili do obvodných kôl nasledujúcich športových súťaží:

            1.     Vybíjaná dievčat

            2.     Futbal mladších žiakov

            3.     McDonald´s Cup

            Všetky tieto súťaže boli pre nás znova takým malým športovým sviatkom, pretože sme mali možnosť zmerať si sily v kolektívnych športoch s ostatnými základnými školami z mesta Šurany a tiež blízkeho okolia. Vo vybíjanej nás potešila hneď výhra v prvom zápase, no ďalšie dva zápasy sme sa však nevedeli dostať do tempa. Súper nám nedovolil vypracovať si väčší bodový náskok a výhra zaslúžene patrila súperom. To nám nevadí, pretože dievčatám patrí veľká pochvala za prípravu, bojovnosť a férovú hru v každom jednom zápase.

            Nedarilo sa ani chalanom, ktorí vo futbale mladších žiakov nastúpili proti silnejším a skúsenejším súperom. Nepodarilo sa im vyhrať ani jeden zápas, no po futbale chalani "triezvo" zhodnotili, že ešte musia dorásť a budúci rok bude pre nás určite úspešnejší, pretože ich doplnia talentovaní spolužiaci z 1. stupňa.

            Pokazené športové chute sme si napravili v McDonald´s Cupe. Chlapci s dievčatami prekvapili mimoriadnym výkonom voči ostatným základným školám. Chlapcom unikol postup do okresného kola po zápase so ZŠ na ulici SNP, kde prehrali 0:1. Zápas bol vyrovnaný a napínavý, no rozhodol jediný gól približne 5 minút pred koncom riadneho hracieho času. 

            Víťazom gratulujeme a všetkým našim žiakom ďakujeme za emócie, bojovnosť, kolektívny prístup a férovú hru.

          • Popoludnie s pizzou

            Žiaci 8. triedy majú veľmi radi pizzu. Radi ju jedia, ale dokážu si ju aj sami pripraviť. Tak sa spolu s triednou pani učiteľkou Jankou Zrubcovou stretli po vyučovaní vo vlastnej triede na „pizza akcii“ a strávili tak spolu príjemné chvíle v kruhu svojho spoločenstva. A samozrejme aj chutné.

          • Svetový deň zdravia

            Zdravie je dar, o ktorý sa treba starať, a preto sme si na našej katolíckej škole urobili „týždeň zdravia“. Každý deň sa žiaci zapájali do výziev podporujúcich zdravý životný štýl. Počas veľkých prestávok si zahrali na školských športoviskách vybíjanú, futbal, basketbal a zaskákali si na švihadlách. Samozrejmosťou bola aj zdravá desiata. Do aktivít sa zapájali aj učitelia, takže boli príkladom. Zapojiť sa mohol každý, a tak v jednom momente na ihrisku hrali zmiešané tímy z ročníkov 1. až. 9.

            Naše „decká“ sú jednoducho SKVELÉ.

          • Vzdelávanie učiteľov - Matematika od Berovcov

            Naši učitelia neučia len deti, ale musia sa učiť aj oni sami, aby žiakom poskytli vedomosti kvalitnými a modernými metódami. Dňa 18. apríla 2024 absolvovali pani učiteľky z 1. stupňa vzdelávanie a prednášku z oblasti matematiky od spoločnosti LiberaTerra s.r.o., ktorá poskytuje inovatívny spôsob výučby. Ten je pre deti jasný a prehľadný. Zo žiaka, ktorý bol často iba prijímateľom faktov, sa stáva aktívny tvorca vlastného učenia sa. Má možnosť rozhodnúť sa, čo, akým spôsobom a kedy sa bude učiť (https://www.liberaterra.sk/o-nas). Naša katolícka škola je zdravo hrdá na práve takýto spôsob výučby matematiky, ktorý ponúkame už 5 školských rokov na 1. stupni a musíme konštatovať, že výsledky je už vidieť.