• Novinky

          • Malé "MŇAM" pre starkých - pozvánka

            Ide o oznam, ktorý sme tvorili na hodine slovenčiny. Keďže sa zapájame do projektu Hovorme o jedle a našou témou je mlieko od slovenských kravičiek, tak sa nám ponúkla možnosť potešiť niekoho blízkeho. A práve preto, že je október (ale pravdaže aj inokedy) chceli sme urobiť radosť našim NAJ/skúsenejším a NAJ/múdrejším, jednoducho našim starým rodičom, ktorým pripravíme chutné nátierky.

            Tešíme sa na Vás.

            S pozdravom žiaci 3. ročníka CZŠ Žofie Bosniakovej v Šuranoch.

          • Certifikačná slávnosť programu Zelená škola

            Nový školský týždeň začíname skvelou správou pre celé spoločenstvo našej katolíckej školy. Minulý týždeň si Cirkevná základná škola Žofie Bosniakovej v Šuranoch prevzala na certifikačnej slávnosti v Košiciach titul Zelenej školy na ďalšie školské roky. Reprezentovali nás deviataci – Veronika Vlačušková a Jakub Pavelka, ktorí viedli tím šikovných žiakov zapojených do programu Zelenej školy. Taktiež gratulujeme všetkým zamestnancom školy, ktorých aktivity zastrešovali vedúce projektu na škole – pani učiteľky Andrejka Malíková a Erika Šranková. Ako ocenenie sme dostali okrem titulu tiež vlajku Zelenej školy, ktorá je pre nás symbolom našej snahy zlepšiť ekologické zručnosti a environmentálne vnímanie sveta pre žiakov školy. Je to ocenenie pre nás všetkých.

            ĎAKUJEME.

          • Exkurzia žiakov 6. triedy do Nitry

            Podobne ako siedmaci, tak aj naši šiestaci spolu s triednou pani učiteľkou Lindou Škandovou využili nádherné jesenné počasie a ich kroky smerovali do starobylej Nitry. Tu spoločne navštívili Nitriansky hrad a katedrálu svätého Emeráma. Súčasťou exkurzie bola tiež prehliadka Diecézneho múzea a Diecéznej knižnice, kde spomedzi 66 000 vzácnych kníh, prevažne zo stredoveku, obdivovali šiestaci aj také skvosty ako napr. najmenšiu knihu na svete t. j. posvätné kniha moslimov – Korán. Exkurzia utužila kolektív, upevnila vedomosti a pomohla deťom „vyvetrať“ hlavy zo školských lavíc.

          • Exkurzia žiakov 7. triedy do Bratislavy

            Naši siedmaci spolu s triednou pani učiteľkou Anežkou Šimunkovou využili nádherné jesenné počasie a spoločne sa vybrali na exkurziu do Bratislavy t. j. do Prírodovedného múzea SNM. Obdivovali vystavené exponáty rôzneho druhu, kde si upevnili vedomosti od najstarších dejín planéty Zem, cez vývin človeka až po súčasnú i vyhynutú flóru a faunu. V rámci exkurzie sa žiaci 7. triedy prešli cez promenádu pri Dunaji/Eurovei, kde si oddýchli a využili mnohé atrakcie, ktoré hlavné mesto Slovenskej republiky ponúklo.

          • Technika v 6. ročníku

            Žiaci v 6. ročníku sa na Technike učili prakticky vytvárať jesenné aranžmány za pomoci tavnej pištole, rôznych prírodnín a drobností, ktoré si priniesli z domu. Najdôležitejšie bolo však dať to všetko spolu dokopy, aby to ladilo. Ste šikovní šiestaci.

          • Prvý tohtoročný Kreatívko

            Už 5. školský rok nám na škole funguje veľmi obľúbený školský krúžok – KREATÍVKO. Pod vedením pani učiteľky Lucky Holkovej sa naši šikovní a tvoriví žiaci stretli po prvýkrát v tomto školskom roku 2023/2024, aby rôzne materiály okolo seba znova premenili na umelecké diela. Prvý tohtoročný Kreatívko sa niesol v jesennom duchu a deti si vyrobili naozaj vydarených jesenných panákov. Zase PERFEKTNÉ.

          • Pozdravy z letných prázdnin

            Mnohí z Vás trávili letný čas prázdnin a dovoleniek na rôznych miestach, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Veľmi sa tešíme, že ste nás potešili fotografiou a milými slovami o tom, kde ste boli práve na výlete. Teraz je už školský rok v plnom prúde a veríme, že svoje načerpané fyzické a psychické sily využívate už naplno v škole alebo v práci.

            Kto nám nestihol poslať svoju fotografiu a pozdrav z letných prázdnin, tak nám ju prosíme zanechajte v komentároch na Facebooku pod týmto príspevkom.

          • Deň srdca 2023

            Dňa 29. septembra t. j. v piatok sme na našej škole oslávili Deň srdca ako sa patrí. Žiaci si vypočuli v školskom rozhlase reláciu s dôležitými informáciami o ľudskom srdci, o starostlivosti oň a o zdravom životnom štýle. Všetky dôležité informácie si žiaci mohli prečítať na informačnom paneli na chodbe školy. Zároveň boli triedne kolektívy vyzvané na spoločné aktivity s triednymi učiteľmi, ktoré prispievajú k zdravému životnému štýlu. Deti si v tento deň priniesli na desiatu viac ovocia a zeleniny ako obyčajne. Pili viac čistej vody a pustili sa do pripravených aktivít ako napr.:

            • Aktívny tanec, informácie o našom srdiečku a zdravá desiata u prvákov.
            • Veselé cvičenie a zaujímavé výtvarné práce u druhákov.
            • U tretiakov sa konal zápas vo vybíjanej proti štvrtákom, kde nechýbala tiež odveta a na záver férové podanie rúk.
            • Štvrtáci doplnili k vybíjanej krátke cvičenie na FIT loptách a navzájom si skontrolovali, či majú správne vyváženú desiatu pre svoje srdce.
            • Piataci si spolu s triednym učiteľom dali „do tela“ cez veľkú prestávku a posilňovali svoje svaly, pretože aj naše srdce je sval.
            • Šiestaci išli na čerstvý vzduch a dopriali si relax pre svoju psychiku.
            • Na chodbe pri siedmackej triede to žilo celý deň, kde sa naplno využíval stôl na Pingpong.
            • Naši ôsmaci si vytvorili krátku cvičebnú zostavu ako jeden tím.
            • Naši najstarší žiaci – deviataci si vonkajšie športy ako napr. bedminton a basketbal doplnili tiež výtvarným umením.
            • Žiaci ŠKD sa spolu s pani družinárkami vybrali na poriadku prechádzku a nezabudli tiež otužiť svoje telo.

            Zahanbiť sa nenechali ani učitelia, ktorí sa stretli v telocvični a na fit loptách si zacvičili krátke kardio.

            Zapojila sa CELÁ škola.

            Ste SUPER ĎAKUJEME.

          • Generátor inšpirácie

            Ešte začiatkom septembra 2023 sa pani učiteľka Garayová (triedna pani učiteľka druhákov) zúčastnila vo vynovených priestoroch Slovenskej národnej galérie výtvarného workshopu a metodického stretnutia v rámci projektu Generátor inšpirácie. Svojou účasťou a aktivitou získala pre našu katolícku školu hotové kreatívne sady. Stali sme sa tak jednou zo 100 slovenských základných škôl, ktoré sa zapojili do projektu na podporu kreativity detí. Tá je jednou z kľúčových ľudských hodnôt na tvorbu nového a jedinečného.

          • 1. zasadnutie školského parlamentu

            V utorok 26. septembra sa uskutočnilo 1. zasadnutie školského parlamentu. Stretli sa na ňom zástupcovia, ktorých zvolili žiaci v triedach na 2. stupni. Každá trieda delegovala dvoch žiakov, pozvaní boli ale všetci, ktorí majú chuť robiť niečo navyše a tak sa nás stretlo viac. Určili sme si pravidlá, diskutovali sme o možnostiach práce, prednesené boli už aj konkrétne návrhy, ktoré by sa mohli postupne realizovať. Zvolený bol aj predseda – Jakub Škanda z 9. triedy. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutia.

          • Biela pastelka

            Dňa 22. septembra 2023 sme sa zapojili do finančnej zbierky slabozrakým a nevidiacim na Slovensku. Naši žiaci, rodičia a pedagógovia sa zriekli svojich peňazí v prospech iných, nezištne, len z lásky. Nech nekonečne dobrý Pán Boh odmení všetko dobro, ktoré konáte pre druhých.

            Podporiť nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom verejnej zbierky Biela pastelka 2023 môžete aj naďalej týmito spôsobmi:

            Naši žiaci a učitelia spoločne vyzbierali 110,76 €.

            Ďakujeme za Váš dar.

          • Deň zvierat - pozvánka k aktivitám

            Milí žiaci,

            pomaly sa končí september a blíži sa DEŇ ZVIERAT4. október, ktorý je veľmi dôležitým dňom ekologického kalendára. Tradične si tento deň pripomíname aj na našej katolíckej škole rôznymi aktivitami. Jednou z nich je návšteva útulku Zatúlané labky, počas ktorej štvornohým priateľom prinesieme rôzne dobroty, hračky, deky, staré plachty/návliečky, uteráky ... darčeky. Na odporúčanie ošetrovateľov z útulku prosíme nekupujte krmivá z obchodných reťazcov, pretože spôsobujú zvieratkám tráviace problémy. Za pochopenie vopred ďakujeme. Taktiež si Vás dovoľujeme osloviť a zároveň poprosiť k dobrovoľnej zbierke týchto darčekov alebo finančnému príspevku, ktoré môžete nosiť do školy a odovzdať pani učiteľke Malíkovej. Následne po ukončení zbierky a so súhlasom Vašich rodičov navštívime útulok v Kostolnom Seku dňa 3. októbra 2023 – utorok po vyučovaní o 13:45 hod. (účasť je podľa záujmu žiakov, ktorí prispejú do zbierky).

            V stredu t. j. 4. októbra 2023 sa v ŠKD uskutoční prezentácia zvieratiek, ktorej sa môžete zúčastniť a predstaviť svojho domáceho miláčika kamarátom: ako sa staráš o zvieratko, čím ho kŕmiš, koľko času s ním tráviš a pod. Prezentovať môžu žiaci všetkých ročníkov.

            Čo je potrebné dodržiavať: Ráno si do školy môžete priniesť zvieratko, ktoré svojím prejavom nebude rušiť vyučovací proces v prepravke napr. morské prasiatko, králika, korytnačku alebo rybku.

            PSÍKA alebo MAČKU si žiaci môžu priniesť do ŠKD pred konaním prezentácie t. j. o 13:45 hod.

            Všetky prezentované zvieratká treba nahlásiť do 2. októbra 2023 pani učiteľke Malíkovej alebo pani družinárkam.

            Žiaci, ktorí nemajú zvieratko, ale majú radi živočíšnu ríšu a vedia veľa zaujímavostí, tak môžu odprezentovať svoje vedomosti a obohatiť nás o rôzne informácie zo sveta zvierat. Veľmi sa potešíme a odmeníme Vás.

          • Dopravné ihrisko

            Dňa 20. októbra 2023 t. j. v stredu sa 53 žiakov 1. stupňa so svojimi triednymi pani učiteľkami zúčastnilo exkurzie na Dopravné ihrisko v Galante. Poznatky z oblasti dopravnej výchovy si overili disciplinovanou jazdou na kolobežke, či bicykli. Museli totiž dodržiavať reč zvislých i vodorovných dopravných značiek, či signalizačných zariadení. Poradiť si museli aj so správnou rýchlosťou jazdy, ktorá bola monitorovaná podobným zariadením, aké používajú pri vykonávaní svojej práci príslušníci Policajného zboru SR. Prechod cez železničné priecestie so závorami zvládli naši žiaci plynule a bezpečne. Znalosti z praktického výcviku na vozovke si žiaci overili teoretickou činnosťou v špecializovanej učebni. Strávené dopoludnie práve na tomto mieste bolo pre žiakov prínosom. Spojili sme príjemné s užitočným, pohyb na čerstvom vzduchu v súvislosti s nadobúdaním nových zručností v dopravných situáciách. Veríme, že to žiakov obohatí a zodpovedné správanie v role chodca, či cyklistu budú premietať do každodenného života.

            Táto akcia sa konala súbežne s Európskym týždňom mobility, ktorý v tento kalendárny rok dotýkal témy: lepšia dostupnosťzodpovedné cestovanie. Cieľom kampane bolo zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite (využívanie verejnej dopravy a iných čistých dopravných riešení).

          • Jarmočné vystúpenie v Šuranoch

            V rámci každoročného Šurianskeho jarmoku dostávajú priestor na kultúrne vystúpenie aj žiaci základných škôl v meste. Naši žiaci z ŠKD si pod vedením pani vychovávateľky Renátky Foltanovičovej pripravili moderné tanečné číslo. Ešte pred nimi vystúpili šikovné dievčatá z 5. triedy, ktoré zatancovali oku lahodiaci tanec s dáždnikmi. Veríme, že sa Vám ich tanečné vystúpenia páčili a že Vám vyčarili úsmev na tvári.

          • Predstavenie našich prváčikov

            Dnes si Vám dovoľujeme predstaviť našich nových prváčikov, ktorí po slávnostnom otvorení školského roka 2023/2024 strávili svoje prvé 2 týždne v škole. Už sa nevedia dočkať ako sa naučia čítať, písať a počítať a taktiež sa veľmi tešia, ako strávia spolu nasledujúcich 9 rokov. Všetkým vám držíme palce, budeme sa vám snažiť pomáhať a tešíme sa spolu s vami a vašou novou triednou pani učiteľkou Mgr. Zdenkou Bórikovou, že ste súčasťou našej veľkej školskej rodiny.

          • Čítam o NEslobode

            ČÍTAM O NESLOBDE bol názov čitateľskej dielne, na ktorej sa zúčastnili žiaci 9. ročníka pod vedením Mgr. Hanky Zeleňákovej PhD. z Občianskeho združenia Na zelenej lúke. Cieľom projektu bolo priblížiť žiakom prostredníctvom komiksových príbehov osudy ľudí, ktorí sa nedobrovoľne ocitli v neslobode spôsobenej svetovými vojnami, nacizmom/fašizmom počas slovenského vojnového štátu, či komunizmom v bývalom Československu. Žiakov téma veľmi zaujala o čom svedčia aj ich spätné reakcie:

            „Veľmi dobré a náučné, keby sme to mali niekedy ešte raz, tak by som šiel zas...“

            „Hodina sa mi páčila. Bola by som rada, keby to bolo aj naďalej na našej škole....“

            „Super to bolo! Naučila som sa veľa o 2. sv. vojne. Veľmi sa mi páčilo čítanie. Mohlo by byť viac takýchto akcií. Tiež sa mi páčilo, ako sme mohli povedať, o čom sme čítali, mohla som sa aj ja dozvedieť, o čom čítali aj ostatní. Pani bola veľmi milá a zaujímalo rozprávala. Hodnotím 8,5/10...“

            „Knihy aj prednáška boli zaujímavé. Ale predĺžil by som stretnutie aspoň o 10 minút, aby bol priestor aj na iné otázky, napr. na ďalšie diela zaoberajúce sa touto problematikou...“

          • Turistický krúžok - Bratislava - Železná studienka a Kamzík

            Dňa 15. septembra 2023 (piatok – cez deň pracovného pokoja) sa uskutočnila prvá vychádzka turistického krúžku v tomto školskom roku 2023/2024 na našej katolíckej škole t. j. do Bratislavy – Železná studienka a na Kamzík. Turistiky sa zúčastnilo zatiaľ najviac účastníkov, a to 29 žiakov, dvojica pedagógov, 4 rodičia a 1 starý rodič, ktorí spoločne absolvovali 15 km dlhú trasu (trasu sme zmenili pre pekné počasie a množstvo aktivít v okolí) a strávili tak príjemný sviatočný deň. Mali sme šťastie na nádherné slnečné a bezveterné počasie. Tentokrát išlo o mestskú turistiku, kde sme chceli deťom ukázať, ako sa dá tráviť voľný čas, keď žijete vo veľkomeste. Na našej trase sa striedali mestské lesy, asfaltové cesty, cyklotrasy, jazierka, oddychové zóny s množstvom preliezok a Fitness vybavenia, kaviarničky, reštaurácie a mnoho iného. Hlavným cieľom bola však návšteva vyhliadky na vysielači Kamzík. Tu sme strávili príjemnú hodinku, kde sme sa kochali výhľadmi do blízkeho a aj vzdialeného okolia Bratislavy, Rakúska a Podunajskej nížiny. Všetkým žiakom (pevne veríme, že aj rodinným príslušníkom) sa veľmi páčilo a už teraz Vás všetkých znova srdečne pozývame na ďalšiu turistiku na hrad Gýmeš dlhú 12,2 km. Táto turistika je vhodná pre žiakov 2. stupňa alebo turisticky zdatnejšie deti z 1. stupňa.