• Novinky

          • Matematický klokan

            Takto sústredene riešili žiaci našej katolíckej školy úlohy celoslovenskej súťaže – Matematický klokan. Do súťaže sa zapojili žiaci z 1. aj 2. stupňa, ktorí využili svoje vedomosti z matematiky a tiež logické myslenie. Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a tešíme sa na vaše výsledky.

          • Duchovná obnova žiakov 5. triedy

            Duchovné obnovy žiakov našej katolíckej školy začali tiež na 2 stupni t. j. konkrétne u našich piatakov. Dňa 15. marca sa deti neučili bežným spôsobom, ale tak trochu inak. Duchovnú obnovu viedol pán dekan Vícen, ktorý sa piatakom celý deň venoval. Žiaci sa spoločne pomodlili školskú krížovú cestu, prijali sviatosť zmierenia, zúčastnili sa na svätej omši v školskej kaplnke, kde spevom oslavovali Pána Ježiša a spoločne absolvovali ďalšie duchovné aktivity.

            Touto cestou ďakujeme pánovi dekanovi za duchovnú formáciu žiakov 5. ročníka a čas, ktorý im venoval.

          • Poďakovanie za DOD a zápis do 1. ročníka

            Máme za sebou náročné, avšak radostné dni. V sobotu 6. apríla 2024 sme na našej katolíckej škole organizovali Deň otvorených dverí – DOD. Pedagógovia pripravili pre návštevníkov rôzne zaujímavé aktivity, aby prezentovali vlastnú každodennú prácu s deťmi. Nechýbal pohyb, kreativita, EKO-BIO krúžok, riešenie interaktívnych úloh a mnoho iného. Hostia si mohli pozrieť priestory školy a samozrejme sa aj trochu občerstviť. Po víkende nás v pondelok a utorok čakal zápis žiakov do 1. ročníka. Budúci prváčikovia preukázali svoje vedomosti, zručnosti a šikovnosť. Veľký záujem o navštevovanie našej katolíckej školy nás veľmi teší, prijímame ho s pokorou a zodpovednosťou. ĎAKUJEME za Vašu dôveru a spätnú väzbu. Teraz už usilovne riešime potrebné administratívne úkony, aby sme Vás o výsledku mohli, čo najskôr informovať k obojstrannej spokojnosti.

            Ešte raz ĎAKUJEME za všetko.

          • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

            Dňa 22. marca 2024 sa na pôde našej katolíckej školy uskutočnilo dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády, ktoré sa zúčastnilo 5 družstiev. Otázky boli náročné, no napriek tomu súťažiaci využili svoje vedomosti z prípravy a zabojovali. Naši reprezentanti zo 7. ročníka t. j. Tomáš, Katka a Lenka síce nepostúpili ale boli úspešní riešitelia a nabrali cenné skúsenosti do ďalšieho školského roka. Ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu CZŠ Žofie Bosniakovej v Šuranoch. Zvlášť blahoželáme k víťazstvu a postupu do diecézneho (krajského) kola žiakom zo ZŠ a MŠ Maňa, ktorí získali 1. miesto.

          • Exkurzia žiakov 6. triedy - Kalvária v Nitre

            Dňa 22. marca 2024 t. j. vo štvrtok sa uskutočnila exkurzia žiakov 6. triedy do starobylej Nitry. Triedna pani učiteľka Linda Škandová a pán kaplán Lenčéš si pre nich pripravili program v podobe krížovej cesty na nitriansku Kalváriu, zaujímavú návštevu misijného múzea a prechádzku popri rieke Nitra. Žiakom sa veľmi páčilo, pretože ich kolektív bol spojený nielen kamarátsky ale aj duchovne. Tešíme sa z Vás všetkých.

          • Deň vody

            Zdravá + liečivá + životaschopná = VODA

            Vodu často vnímame ako niečo obyčajné. Jej výnimočnosť však spočíva v tom, že je nenahraditeľná a má mnohostranné využitie: je životne dôležitá, je domovom, lokálnym aj globálnym zdrojom, dopravnou cestou i regulátorom klímy. Dostupnosť a kvalita vody určuje podmienky existencie na Zemi. Od roku 1993 si každoročne pripomíname jedinečnosť tejto prírodniny.

            "Svetový deň vody" sme na našej katolíckej škole oslávili dňa 22. marca 2024 veľkolepo:

            1. Pre širokú verejnosť si naši žiaci pripravili rôzne dôležité informácie o vode a tie nainštalovali pred budovu školy.
            2. Ráno pri vstupe na celé školské spoločenstvo čakala základná faktografia o vode a prekážková vodná dráha.
            3. V priestoroch školy boli naaranžované rôzne vodné doplnky, žiaci sa obliekli do rôznych odtieňov modrej a dotvorili svoj odev alebo vizáž vodnými detailmi.
            4. Nechýbal vodný bar v interiéri pre žiakov a v exteriéri pre občanov mesta Šurany.
            5. Na vyučovaní a medzipredmetových vzťahoch dominovala téma vody.
            6. ŠKD bolo doslova "zaplavené" vodnými aktivitami a hrami.

            Čo dodať na záver? Snáď len toľko, že neberme vodu ako samozrejmosť, ochraňujme ju, rešpektujme vodný zákon a prispejme spoločne k tomu, aby sa i ďalšie generácie mohli kedykoľvek napiť čistej vody, ktorá nám tečie z vodovodných kohútikov, alebo vyviera z našich slovenských prameňov. 

            Majme preto na pamäti známe príslovie:

            "Keď piješ vodu, spomeň si na jej prameň!"

            P.S. Keby ste predsa len nevedeli niečo o vode alebo ako s ňou narábať, tak sa opýtajte našich žiakov z Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej v Šuranoch a tí Vám radi pomôžu.

          • (Pôstna zbierka) Tehlička 2024

            Počas pôstneho obdobia sa pravidelne zapájame do zbierky Tehlička, ktorú organizuje občianske združenie Savio. Výťažok z tohtoročnej zbierky bude použitý v Južnom Sudáne na podporu Edukačného centra sv. Bakhity, ktoré navštevuje viac ako 1100 žiakov a študentov. Cez prestávku sme si pozreli edukačné video, riešili aktivity a symbolicky stavali školu - nalepili tehličku na plagát. Spolu sme vyzbierali 110 eur, ktoré sme vložili na účet organizátora.

            Viac informácií nájdete na https://savio.sk/co-robime/tehlicka/juzny-sudan-tonj/.

            Ďakujeme.

          • Technika v 7. ročníku

            Pred blížiacimi sa veľkonočnými tvorivými dielňami vyrábali siedmaci spolu s triednou pani učiteľkou veselé kurence. Pomocou tavnej pištole, plastových očiek, jutového špagátiku, vhodného podkladu a rôznych doplnkov vyrobili veselú vtáčiu postavičku. Následne sa tieto práce detí spolu s ďalšími produktami ponúkali v rámci veľkonočných tvorivých dielní dňa 26. marca 2024 t. j. v utorok v spoločenskom dome v Šuranoch pod hlavičkou našej katolíckej školy. Ste šikovní siedmaci a ďakujeme za výrobok.

          • Krížová cesta žiakov CZŠ na Palmovú (Kvetnú) nedeľu

            Bol si tam, keď bol umučený Pán?

            Tak znejú slová piesne, ktoré sme na Palmovú (Kvetnú) nedeľu dńa 24. marca 2024 spievali vo farskom kostole v Šuranoch na pobožnosti krížovej cesty. Jednotlivé zastavenia čítali žiaci našej katolíckej školy. Pri čítaní a počúvaní textov sme sa zamýšľali nad svojím správaním, vzťahmi a skutkami. Uvedomili sme si, že aj my sme Pánovi spôsobili svojimi zlými skutkami muky. Spoločne sme prosili o Božiu pomoc byť lepšími a preto Vám želáme požehnaný Veľký týždeň.

          • Naši tretiaci (ako sa učia)

            V priebehu týždňa sme do správ dostali fotografie od našich tretiakov. Spolu s triednou pani učiteľkou nám chcú ukázať ako sa učia. Konkrétne ide o hodinu vlastivedy, kde sa zaoberali témou – Historické predmety obce. Tu si spravili malú výstavu v triede a napísali krátky sloh. Na pracovnom vyučovaní zase zapojili vlastnú kreativitu a vyrobili jednoduché bábky. Nechýbala tiež hodina slovenského jazyka, kde mali tretiaci zaujímavú úlohu t. j. vytvoriť reklamu na našu katolícku školu. Ste veľmi šikovní, kreatívni a ďakujeme za krásne fotografie do príspevku. Už teraz sa tešíme na ďalší váš príspevok.

          • T9 2024

            Dňa 20. marca 2024 t. j. v stredu sa na celom Slovensku uskutočnilo tzv. Testovanie 9 z matematiky a slovenského jazyka a literatúry (tradične označované tiež ako "Monitor"), ktoré malo za úlohu:

            • Porovnávať výkony žiakov v testoch - ranking.
            • Získať obraz o výkonoch žiakov na výstupe zo základnej školy.
            • Výsledok žiaka slúži ako podklad na prijímacie skúšky na strednú školu.
            • Poskytnúť školám spätnú väzbu a komplexnejší obraz o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania.

            Na našej škole testovalo dnes celkovo 11 žiakov 9. ročníka, ktorí už netrpezlivo čakajú na výsledky. Veríme, že ste im držali palce lebo my rozhodne ÁNO.

          • Turistický krúžok - Regionálna turistika

            Dňa 5. marca 2024 (utorok – cez jarné prázdniny) sa po niekoľkomesačnej odmlke konečne uskutočnila 2. vychádzka turistického krúžku v tomto školskom roku 2023/2024 na našej katolíckej škole t. j. regionálna turistika po okolí Šurian, Nitrianskeho Hrádku a Dolného Ohaja. Turistiky sa zúčastnilo 7 žiakov a dvojica pedagógov, ktorí dobehli zameškané. Spoločne absolvovali 21 km dlhú trasu a strávili tak príjemný prázdninový deň. Mali sme šťastie na nádherné a slnečné počasie. Tentokrát išlo o spoznávanie zaujímavých lokalít v blízkom okruhu školy dostupných po neznačených chodníkoch. Na našej trase sa striedali poľné cesty, hrádze popri riekach, blatisté miesta po poľnohospodárskej technike alebo mosty. Po ceste sme spoznali archeologické nálezisko Slovenská Trója, blízke štrkoviská, miestne vinohrady, poľovnícke a rybárske revíry, meandre a chránené lokality riečky Žitava alebo blízku Čiernu vodu tzv. Mŕtve rameno rieky Nitra a mnoho iného. Na záver sme si ako odmenu dopriali pizzu v miestnej reštaurácii. Je veľmi potešujúce zistiť, že za kvalitnou turistikou nemusíte chodiť ďaleko. Máme ju doslova pod nosom len stačí deti naučiť objavovať. Všetkým žiakom sa veľmi páčilo (aj keď niektorí zo začiatku hundrali, že ako sa dá robiť turistika na Nitriansky Hrádok) a už teraz Vás všetkých srdečne pozývame na ďalšiu turistiku na hrady Oponice a Gýmeš dlhú približne 18 km. Táto turistika je vhodná pre žiakov 2. stupňa alebo turisticky zdatnejšie deti z 1. stupňa.

          • Prezentácia SOŠ gastronómie a služieb pre žiakov 8. a 9. ročníka

            Ešte ku koncu mesiaca február k nám zavítali študenti a pedagógovia/majstri odborného výcviku zo Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Šuranoch. Našim žiakom 8. a 9. ročníka predstavili svoju strednú školu a študijné odbory, na ktorých môžu ďalej pokračovať v štúdiu po úspešnom ukončení vzdelávania sa na základnej škole. Samozrejme nemohla chýbať profesionálna ukážka a ochutnávka flambovaných palaciniek ako jedna zo zručností študenta strednej školy. Ďakujeme SOŠ gastronómie a služieb za návštevu a prajeme pri výchove a vzdelávaní študentov veľa úspechov.

          • Nové mikroskopy

            V druhej polovici školského roka 2023/2024 naša katolícka škola zakúpila nové mikroskopy klasického formátu, ale aj jeden moderný digitálny mikroskop s LCD monitorom. Hodiny Biológie pod vedením pani učiteľky Andrejky Malíkovej sa takto stali ešte viac zaujímavejšími, čo ocenili hlavne žiaci 5. triedy, ktorí si ako prví vyskúšali prácu s novým vybavením. Taktiež ďakujeme pánovi riaditeľovi Jozefovi Hlavatému za zakúpenie mikroskopov a neustále zlepšovanie vyučovacieho procesu našich prírodovedných predmetov.

          • Hviezdoslavov Kubín

            Dňa 21. februára 2024 sa naša škola zúčastnila obvodného kola súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

            Reprezentovali nás:

            • Lujza Tináková  - 4. ročník                                                      
            • Henrieta Pastrnáková  - 7. ročník
            • Veronika Vlačušková  - 9. ročník

            Dievčatá, ďakujeme za skvelý výkon a vzornú reprezentáciu školy!