• Novinky

        • Talent v atletike
          • Talent v atletike

            Máme veľkú radosť z našej žiačky - šikovnej mladej atlétky Mišky Mitúchovej, ktorá na Majstrovstvách západoslovenského atletického zväzu získala 1. miesto v skoku do výšky. Gratulujeme a želáme veľa ďalších úspechov. Taktiež ďakujeme trénerovi, ktorí Mišku vedie k jej úspechom a rozvíja jej talent.

        • ČOV Šurany
          • ČOV Šurany

            Dňa 27. mája 2022 t. j. v piatok sa žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili exkurzie na ČOV (Čistička odpadových vôd) v Šuranoch. Zoznámili sa s mechanickým i chemickým čistením odpadových vôd zo Šurian a okolitých dedín. Voda=život, tak nezabúdajme sa aj o ňu starať po jej znečistení samotným človekom. Bez vody predsa nevydržíme dlhšie ako 3 dni.

        • Turistika - Pustý hrad (Zvolen)
          • Turistika - Pustý hrad (Zvolen)

            Dňa 28. mája 2022 sa po veľmi dlhej prestávke uskutočnila v rámci turistického krúžku vychádzka do Zvolena na Pustý hrad. Turistiky sa zúčastnilo 16 žiakov a dvojica pedagógov, ktorí spoločne absolvovali viac ako 10 km trasu a spoločne strávili príjemný sobotný deň. Čakalo na nás mnoho zaujímavostí ako napríklad pohľad na nový Zvolenský zámok, náučný chodník okolo Pustého hradu, krátke zastávky o histórii hradu alebo nabratie nových síl na zvolenskom námestí. Všetkým žiakom sa veľmi páčilo a už teraz Vás všetkých znova srdečne pozývame na ďalšiu sobotno-júnovú turistickú vychádzku na hrad Pajštún (Stupava cez Bratislavu). Dobre počúvajte školský rozhlas a oznamy, pretože počet miest je zase limitovaný. Tešíme sa na Vás.

            Špeciálne poďakovanie patrí žiačke 8. ročníka Kiare Kecskésovej za fotografovanie počas celej turistickej vychádzky. Ďakujeme za perfektné fotky.

        • Cesta za papierom
          • Cesta za papierom

            Bolo to dávno. Keď sa voda sypala a piesok lial? ... kdeže! Poďme sa pozrieť papieru na jeho "korienok".

            V minulosti: koža, rastliny, či handry dominovali pri výrobe papiera. Neskôr, až v roku 1870 vyšli prvé noviny z drevoviny. Dnes predstavuje spotreba papiera na jedného obyvateľa na Slovensku približne 85 kg. V rámci celej Európskej únie sa táto hodnota pohybuje niekde na úrovni 180 kg. Spotreba papiera má samozrejme aj naďalej rastúcu tendenciu. Vzhľadom na ochranu životného prostredia je téma recyklácie papiera stále aktuálna.

            Naša škola sa každoročne zapája do zberu papiera. Prácou v projekte Zelená škola sa nám darí plniť stanovený cieľ, ktorým je znižovanie množstva papiera v separácii. Recyklovaný papier je, čo sa týka kvality porovnateľný s bežným papierom. Veľký rozdiel je ale v spôsobe jeho výroby. S každou tonou recyklovaného papiera sa ušetrí približne 17 stromov a 3 000 litrov vody a spotrebuje sa polovica elektrickej energie. Je preto opodstatnené, aby sme papier separovali a druhotne využili. Vyseparovaný papier v podobe starých novín sme sa rozhodli recyklovať. Na Ekologickom krúžku sme si skúsili ručnú výrobu papiera a môžeme potvrdiť, že výrobný proces bol náročný. Najskôr sme papier roztrhali na drobné kúsky, zaliali vodou a rozmixovali. Hustú zmes sme precedili cez rám so sitom a preklopili na pevnú podložku. Potom nasledovala fáza schnutia. Bolo to pre nás zaujímavé vrátiť sa späť do minulosti, aj keď len zaznamenávaním iného tvaru písma. Jednoduché slová sme totiž značili hlaholikou. Piataci využili aj znalosti z dejepisu a obohatili tak našich najmenších.

            A výroba papiera? To je riadna fuška, naši predkovia to vôbec nemali ľahké.

            Pomôcť životnému prostrediu však môžete nielen zberom papiera, ale tiež odovzdaním prázdnych tonerových kaziet na ekologickú likvidáciu.

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

            V termíne od 9. mája 2022 do 13. mája 2022 žiaci 1. až 4. ročníka našej katolíckej školy absolvovali základný plavecký výcvik v plavárni v Nových Zámkoch. Najlepší plavci:

            1. ročník - Lujza Janeková
            2. ročník - Oliver Švec
            3. . ročník - Dominik Výberči
            4. . ročník - Michal Porubský

            Všetkým plavcov prajeme veľa plaveckých úspechov a nech svoje nadobudnuté zručnosti zužitkujú v praxi, čo najlepšie.

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

            Takto sústredene riešili naši žiaci úlohy celoslovenskej súťaže – Matematický klokan. Využili svoje vedomosti z matematiky a aj logické myslenie. Celkovo sa zapojilo 35 žiakov z 1. stupňa a 18. žiakov z 2. stupňa. Zo starších žiakov sa najviac darilo Barborke Turzovej z 5. triedy a Nataške Dinkovej z 8. triedy, ale aj mladší žiaci boli veľmi šikovní. Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme k dosiahnutým výsledkom.

        • Nové knihy do školskej knižnice
          • Nové knihy do školskej knižnice

            Naši žiaci sú nadšení čitatelia. Okrem kníh, ktoré máme k dispozícii v školskej knižnici, si pravidelne objednávajú aj knihy priamo z vydavateľstiev. Minulý týždeň nás veľmi potešila zásielka z vydavateľstva SLOVART, z ktorého sme ako poďakovanie za predošlé objednávky dostali zadarmo nové knihy do našej školskej knižnice približne v hodnote 200€. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Pozn. Niektoré fotografie sú staršieho dátumu resp. z obdobia kedy bolo prekrytie horných a dolných dýchacích ciest povinné.

        • Zabudnuté príspevky
          • Zabudnuté príspevky

            Niekedy sa stane, že počas písania príspevkov zabudneme pridať niektoré fotografie z akcií našich detí a pani učiteliek. Za vzniknuté nedorozumenie sa ospravedlňujeme a dodatočne pridávame fotografie (zabudnutých - nezverejnených) školských aktivít ako napr. Dopravné ihrisko Galanta, Deň Zeme alebo tvorivé dielne v ŠKD pri príležitosti Dňa matiek.

        • TÝŽDEŇ ENVIROAKTIVÍT
          • TÝŽDEŇ ENVIROAKTIVÍT

            „Investujme do našej planéty.“

            Takto znelo tohtoročného heslo Dňa Zeme (22. apríl). Pri tejto príležitosti sme v rámci vyučovacích predmetov biológia a geografia organizovali na našej škole rôzne aktivity, ktoré boli zamerané na aplikovanú ekológiu a environmentálnu výchovu.

        • Atletická škôlka
          • Atletická škôlka

            Po dlhšej prestávke opäť začal v ŠKD v rámci telovýchovnej oblasti krúžok – Atletická škôlka. Atletická škôlka je určená pre žiakov 1. stupňa základnej školy (1. – 4. ročník). Hlavným zameraním je vytvárať pozitívny vzťah k pohybovým aktivitám a športovaniu, získavať základné pohybové zručnosti v športových hrách a v atletike. Činnosťou atletickej škôlky je tiež podporovať morálny a emocionálny vývin, prehlbovať u detí postoj k zdravému životnému štýlu, vštepovať im zdravú súťaživosť, formovať správanie sa v kolektíve.

            Hlavné ciele atletickej škôlky:

            • presadzovať prvky športových hier a osvojovať si základy budúcich športových hier
            • podnecovať deti k záujmu o pohyb a šport a s tým spojený zdravý životný štýl
            • zvládnuť na elementárnej úrovni špeciálne pohybové zručnosti a schopnosti
            • ovládať základné lokomočné pohyby
            • dodržiavať zvolené pravidlá
            • spolupracovať a rešpektovať ostatných
            • zaujať adekvátne postoje k pohybu a športovým aktivitám
            • manipulovať s rôznymi predmetmi, náčiním (rukami, nohami, podávať, gúľať, pohadzovať, kopať, driblovať)

            Pomôcky používané v rámci krúžku nám zapožičal Atletický klub Šurany. Vďaka týmto variabilným pomôckam môžeme deťom pripravovať rôzne prekážkové dráhy. Zdokonaľujú sa v rýchlom behu, v skoku do diaľky, do výšky, skúšajú si hod granátom, hod oštepom, no hlavne sa opäť hýbu. Všetky pomôcky sú bezpečné a zodpovedajú vekovej kategórii detí.